Hogyan spóroljunk a gázzal otthon? Fogadd meg praktikus tanácsainkat

14.09.2022 Karolina Gáz Megosztás

Érdekel, hogyan spóroljunk a gázzal? Nem csak főzéshez, hanem vízmelegítéshez, fűtéshez is használod? Próbáld ki a következő tippeket, és ne fizess feleslegesen a kelleténél többet.

Kétségtelen, hogy manapság a gázmegtakarítás egyre aktuálisabb és roppant fontos téma. Hiszen az üzemanyag és az élelmiszerek után a gáz a következő, amely megállíthatatlanul drágul. Hogyan lehet a gázfogyasztást minimálisra csökkenteni?

Hogyan spóroljunk a gázzal?

 

Kétféleképpen takaríthatsz meg földgázt. Az első, ha gázszolgáltatót váltasz. Ha nagyon magas a gázfogyasztásod, fontold meg ezt a lehetőséget. Első pillantásra csak néhány ezer forintot takasítasz meg. Az igazság azonban az, hogy vízmelegítésre és fűtésre használva a teljes megtakarítás akár több 10 ezer forintot is meghaladhatja.

A második lehetőség a megtakarítási intézkedések bevezetése a háztartásban. Csökkenti a velük a felhasznált gáz teljes mennyiségét. Így végül kevesebbet kell fizetned az előfizetésért.

Ideális esetben azt javasoljuk, hogy kombináld ezt a két módszert. Ily módon maximalizálod a családi költségvetés megtakarítását.

kek kanape

Itt az ideje lecserélni régi radiátorait újakra? Válassz a széles választékból. Design, lap vagy fürdőszobai. Tőled függ. És ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről sem.

Még ha elégedett is vagy gázszolgáltatóddal, érdemes időnként összehasonlítani az összes gázszolgáltató árait. Megtudhatod, valóban a te szolgáltatód ajánlata a legelőnyösebb-e.

Az alábbi gázszolgáltatók közül választhatsz

__check

Csepeli Erőmű Kft.

 

__check

E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt.

 

__check

E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt.

 

__check

MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt.

 

__check

ISD POWER Kft.

 

__check

Natural Gas Service Kft.

 

__check

OPUS TIGÁZ Zrt.

 

__check

MVM Főgáz Földgázhálózati Kft.
 

__check

MAGÁZ Magyar Gázszolgáltató Kft.

 

__check

Ózdi Energiaszolgáltató és Kereskedelmi Kft.

 

Ha szeretnéd megtudni gázfogyasztásod 2022. augusztus 1-jétől érvényes árak alapján becsült éves költségét, az MWM kalkulátora segítségével megtudhatod.  A gázszolgáltatók árait pedig itt találod.

szep kialtas

Tippek az otthoni gázmegtakarításhoz

 

Tudod, hogyan használhatod hatékonyabban a gázt otthonában? Összegyűjtöttünk neked néhány egyszerű tippet, amelyekkel minden nap csökkentheted a fogyasztásodat, vagyis a kiadásaidat.

Főzés

__check

Takarékoskodj a vízzel, és ne használj több vizet, mint amennyire valóban szükséged van. Például a zöldségek főzéséhez nem szükséges egy teli edény víz.
 

__check

Használj megfelelő méretű edényeket és mindig jól illeszkedő fedőt. A gyorsfőzők is hatékonyak.
 

__check

Rendszeresen tisztítsd meg a gázégőket a zsírtól és a ráégett élelmiszermaradéktól.
 

__check

Rendszeresen ellenőrizd az gázégőket és azok helyes beállítását. A lángnak teljesen kék színűnek kell lennie a sárga teljes részek nyoma nélkül. Arra is figyelj, hogy nem alszik-e ki, amikor maximális teljesítményről minimális teljesítményre váltasz.

zold labas

 

Fűtés és hőszivárgás

__check

Ne fűtsd túl a belső teret. Minden feljebb emelt fokkal a kiadásod növekszik.

Ideális hőmérséklet az egyes helyiségekben:

- Hálószoba - 19 °C
- Gyermekszoba, nappali – 20-22 °C
- Fürdőszoba – 24 °C
- Folyosó és nem lakóhelyiségek – 18 °C

__check

Ha elhagyod a házat, lakást, ne kapcsold le a fűtést, hanem csökkentsd a hőmérsékletet. Használj többféle hőmérséklet-beállítású termosztátot vagy legalább termosztatikus szelepeket a radiátorokon.

__check

Cseréld ki a régi radiátorokat újakra, és ne felejts el rendszeresen szellőztetni.

__check

Ne becsüld alá a gázkazánt. Ha régebbi, fontold meg a kondenzációs kazánt.

 

__check

Szellőztess gyakrabban rövidebb időre. Ez azt jelenti, hogy naponta többször körülbelül 5 percig.

__check

Ellenőrizd, hogy az ablakok és ajtók egy síkban vannak-e a keretekkel.
 

__check

Ne használj főzésre és sütésre szánt készülékeket fűtésre.

 

termosztat

A termosztátok választéka szélesebb, mint gondolnád. Sokan különféle funkciókkal rendelkeznek a fűtési hőmérséklet beállításán kívül. Nézz körül online, és vásárolj gyorsan és egyszerűen.

Hogyan váltsunk gázszolgáltatót?

 

A gázszolgáltató megváltoztatásához először a jelenlegi szolgáltatóddal kötött szerződést kell felmondanod. A felmondási idő a szerződésben meghatározott feltételektől függ.

A törvény szerint a szállítóváltás a hónap 1. napján lehetséges. Nem fizetsz díjat az egyik szállítóval kötött szerződés felbontásával és egy másik szállítóval új szerződés megkötésével kapcsolatos tevékenységekért.

Döntéskor és új beszállító kiválasztásakor az árviszonyok mellett vedd figyelembe a cég hírnevét, és keress referenciákat. Érdeklődj a konkurenciához képest nyújtott egyéb előnyökről.

nappali fal

Gázszolgáltató váltását fontolgatod? Ne várj soká, az árak gyorsan emelkedhetnek, és a feltételek megváltoznak. Ha jobban odafigyelsz otthona működésére, a gázszámlád jelentősen csökkenhet.

__bulb
A napelemrendszerek előnyei és hátrányai

A napelemrendszerek hatalmas népszerűségnek örvendenek és egyre nagyobb teret hódítanak. Te is elgondolkodtál már rajta?