Ingatlan bérbeadása – 6 hasznos tipp

13.10.2022 Kata Otthon és ház Megosztás

Lakástulajdonos vagy, amelyet nem is szeretnél eladni, akkor az egyik legjobb ötlet, kiadni azt. Tudnod kell viszont, hogy egy ingatlan kiadása nem biztos, hogy annyira egyszerű, mint ahogy azt gondolnád. Most hoztunk néhány fontos tudnivalót, amelyekre érdemes odafigyelned lakáskiadás során.

Az ingatlan bérbeadás jelenleg nagyon népszerű módja az üresen álló lakások vagy házak felhasználásának. Amellett, hogy a lakás megfelel a rendeltetésének, némi plusz pénzhez is juthatsz.

Milyen lakást bérelnél, ha bérlő lennél? Ha nem pont olyan a lakásod, mint amilyet elképzeltél, akkor  próbáld meg a lehető legjobban ahhoz igazítani. Az online ajánlatok ebben segítenek.

dobozok par

 

Mit jelent az ingatlan bérbeadás?

 

A bérbeadás az ingatlant bérlő személy általi rövid vagy hosszú távú használatát jelenti. A lakás használati feltételeit a bérlő és a bérbeadó kölcsönösen aláírt bérleti szerződés határozza meg.

A bérleti szerződés tartalma:

__check

a szerződő felek meghatározása

__check

A bérleti szerződés tárgya

__check

a bérlemény felhasználási köre

__check

a bérleti díj összege és lejárata

__check

a szerződéses jogviszony időtartama

__check

a bérleti szerződés felmondásának módja

konyvek kepek

 

Fontos tudnivalók az ingatlan bérbeadásról

 

Biztosan fontos számodra, hogy mihamarabb találj bérlőt a lakásodba. De. he erről van szó, legyél nagyon körültekintő. Ha a következő tanácsokat megfogadod, nem csak te, hanem bérlőd is elégedett lesz.

 

Óvatosan a hirdetésekkel

 

Ha nem vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy valamelyik ismerősöd kiadó ingatlant keres, akkor nincs más hátra, mint meghirdetni a kiadó lakást.

Figyelem! Ebben az esetben nem mindig érvényes a minél több, annál jobb elve. Ha nincs kedved vagy időd a bérlők állandó jelentkezéseivel foglalkozni, akkor bízd az ügyet egy megbízható ingatlanirodára. De ebben az esetben válassz egyet. Ha több ingatlanirodát szólítottál meg, vagy a hirdetésed több felületen helyezted el, akkor a bérlőnek lehet egy olyan érzése, hogy az ingatlant valamilyen oknál fogva nem sikerült kiadni. Tehát akár azt a következtetést is levonhatja, hogy a adott ingatlannal valami probléma van.

Milyen egy jó hirdetés?

__check

pontosan írd le a lakást - hány szobája van, milyen berendezéssel és felszereltséggel rendelkezik, milyen az elrendezése vagy hányadik emeleten van.

__check

Jó minőségű fotók – győződj meg róla, hogy jó képeket készítesz. Természetesen meg kell felelniük a valóságnak és a lakás jelenlegi állapotának.

__check

A lakás előnyei - miért érdemes egy leendő bérlőnek pont a te lakásodat választani. Van-e parkoló a lakáshoz, lehet-e háziállatot tartani a lakásban? Milyen a kilátás? Tágas erkéllyel rendelkezik?

noveny kanape

 

Könnyebben kiadod az ingatlant, ha bútorozott

 

Ha egy ingatlanirodát bíztál meg az ingatlan kiadásával, az ingatlanos tanácsot ad abban is, milyen szempontok alapján határozd meg a bérleti díjat.

Ezt követően elmondja mi mindenre lehet még a lakásnak szüksége, és mi az, ami esetleg sok – tehát szükséges- e valamit átrendezni, valamit még beszerezni. Sok esetben a bérlő a bútorozott lakás mellett dönt, mivel anyagilag kevésbé megterhelő és kényelmesebb is.

Azok a lakások, amelyek még további anyagi befektetést igényelnek, gyakran elég sokáig állnak üresen, bérlőre várva.

parna ablak

Mielőtt bérbeadod, felújítanád kicsit? Válaszd a minimalista stílust. Hol érdemes vásárolni? Itt sorbanállás nélkül mindent megkapsz.

Tartsd rendben a lakást

 

Mivel a kiadó lakások kínálata minden városban elég nagy, mint ingatlantulajdonos nem ülhetsz a babérjaidon. Tartsd rendezetten és tisztán a lakásod. A potencionális bérlő tetszését nem biztos, hogy elnyeri egy nem azonnal beköltözhető lakás, mert az éppen raktárként funkcionál a számodra nem szükséges dolgoknak.

Az első benyomást határozottan rontja, ha a lakás szemmel láthatóan koszos és elhanyagolt. Vedd figyelembe azt is, hogy folyamatosan épülnek új ingatlanok, amelyekben mindig akad kiadó lakás, és még az kevésbé igényes bérlő is inkább tiszta lakást választja, minimális berendezéssel.

polcos szekreny

 

Fontos formalitások

 

Ha találtál megfelelő bérlőt, állapodjatok meg a bérlés feltételein. A feltételek jól gondold át, és dolgozd ki a részleteket, nehogy a jövőben előforduljon bármilyen félreértés. Természetesen a szóbeli megállapodás nem elég, és minden egyes apró részletet be kell foglalni a bérleti szerződésbe.

 

Az árak áttekintése

 

Nézd át a kiadó ingatlanokat kínáló oldalalkat, vagy keress fel egy ingatlanost. Ha biztosra szeretnél menni, legjobb ha kettőt is megkérdezel, hogy a lehető legobjektívebb információhoz juss. A legfontosabb, hogy az árak reálisak legyenek.

Minden ingatlan ára függ annak elhelyezkedésétől, állapotától (eredeti állapotban lévő, részlegesen átlakított, teljesen felújított), és nagy előnynek számít az ingatlannal együtt bérbe adni egy parkolóhelyet is. Ha nincs parkolóhely, lift vagy erkély, az árat mindenképpen csökkentened kell.

 

Ne feledkezz meg az adózásról

 

Az ingatlan bérbeadás adózása nagyon fontos. Ha kiadod a lakásod, mindenképp jelentened kell az adóhivatalban, és fel kell tüntetned az adóbevallásodban is. Soha nem tudhatod, melyik szomszéd lesz kedves hangulatában és jelenti az illetékes szervnek. Ha nem adózol a kiadott ingatlanod után, az nem kis kellemetlenségeket vonhat maga után.

uvegfal kanape

 

A bérleti szerződés felmondása

 

A bérlővel kötött bérleti szerződése számos módon véget érhet. ha:

__check

a szerződés megkötésének időszaka lejárt

__check

a szerződő felek írásos megállapodást írnak alá

__check

az egyik szerződő fél írásos értesítését írja alá

__check

a bérleti szerződéstől való írásbeli elállást a szerződésben rögzített feltételek szerint írják alá

__check

a bérlet tárgya megszűnik

tagas lakas

Végül csak annyit tennénk még hozzá, hogy egy jó lakás nem minden. A becsületesség és a felelősség mindig az első helyen kell, hogy álljon egy ingatlan bérbeadásakor. 

__bulb
Hogyan spóroljunk az árammal? Ezek a tippek segítenek

Szeretnéd tudni, hogyan spórolhatsz az árammal? Számos trükk segít a költségek csökkentésében. Próbáld ki őket minél előbb.