Kültéri karácsonyi világítás – mit kell tudnod?

15.12.2022 Kata Otthon és ház Megosztás

Ha már a beltéri karácsonyi dekorációval készen vagy, ne feledkezz meg a karácsonyi kültéri világítás elemeiről sem. Milyen karácsonyi fények közül válogathatsz idén? És milyen hibákat érdemes elkerülni?

Sok családban már december elején elkezdődik a karácsonyi díszítés. Az első általában egy karácsonyfa. Ezt követően a ház vagy lakás többi része is karácsonyi öltözetet kap.

Nálatok is szokássá vált, hogy karácsonyi fénydekoráció díszíti a házat kívülről is? Vagy inkább a minimalizmust részesíted előnyben a beltérben? Megmutatjuk, hogy a kültéri karácsonyi világítás ugyanolyan szép, könnyen megvásárolható és felszerelhető.

Hiányzik még néhány karácsonyi dísz? 2022. december 31-ig 3% kedvezménnyel vásárolhatod meg őket a 4Home.hu webáruházban. Add meg az AFH3 kedvezménykódot a kosárban, és gyönyörködj a varázslatos karácsonyi dekorációban a gyerekekkel együtt.

karacsonyi lampas

 

Kültéri karácsonyi világítás

 

Számos lehetőség van az erkélyen is elhelyezni a különböző karácsonyi fények darabjait . Nemcsak a világítás típusát, hanem a színskálát is kiválaszthatod. Félsz, hogy idén ráfizetsz az áramárak miatt? Biztosan tudod, hogy a LED izzók sokkal kíméletesebbek, mint a klasszikus társaik. Bár egy kicsit többet fog fizetni értük, de éllettartamuk hosszabb, így sokkal kifizetődőbb.

csillagok fenyek

Kültéri karácsonyi fények jelölései

 

A kültéri világítás jellegzetessége a vízállósága és a hideg elleni védelem. Ezt az információt fel kell tüntetni a vásárolt lámpa csomagolásán is.

A kültéri jelölés az IP betűkből áll, két számmal, általában IP44 formában. Kültéri világításnál az első szám 4. A második szám 4-től 6-ig a vízállóság szintjét jelzi.

De mi van akkor, ha nincs címke a csomagoláson? Akkor jobb, ha nem vásárolod meg. Eredetük kétséges, felhasználásuk veszélyes lehet.

Egyes gyártók rajzolt karaktereket tüntethetnek fel a termék csomagolásán. A háromszög egy cseppel azt jelenti, hogy használhatod a lámpákat kültéren. Az IP-címke viszont mindenképp kötelező.

vilagito csillag

A karácsonyi fények áramellátása

 

A tápegység típusa szerint 3 típusú lámpát különböztetünk meg:

1

elemes – számolni kell az elemek rendszeres cseréjével

2

hálózati – fontos a kábeleket jól elhelyezni, hogy megóvjuk a nedvességtől és a hidegtől,

3

napelemes – nem kell semmilyen áramforrással foglalkoznia.

gomb fenyek

 

A kültéri karácsonyi világítás különlegességei

 

Sok kültéri karácsonyi fényfüzér különleges tulajdonságokkal rendelkezik:

__check

Okos funkciók

Jelenleg néhány karácsonyi ablak világítás vagy más fénydekoráció hanggal vagy alkalmazással vezérelhető. És mindezt anélkül, hogy közvetlenül az erkélyen vagy akár otthon lennél.

 

Mi az okos karácsonyi világítás legnagyobb előnye? Nem kell aggódnod a dekoráció kézi leválasztása vagy az időzítő beállítása miatt. Könnyedén vezérelheted a nappali kényelméből vagy épp mikor szabadságod töltöd valahol, mint egy profi.

__check

Színskála

Szeretnéd megváltoztatni a karácsonyi fényeid színét? Vagy a a folyamatos világítást villogásra váltani? Természetesen ez is lehetséges.

__check

Időzítő

Egyszerre szeretnéd be- és kikapcsolni a világítást? A legjobb megoldás az időzítő beszerzése.

cserepes viragok

 

A karácsonyi kültéri világítás típusai

 

A kültéri karácsonyi világítás kiválasztásakor akár 3 típus közül is választhatsz:

1

Multifunkcionális – olyan világításra utal, amely még nagyobb felületeket is megvilágít. Ilyen például karácsonyi fény függöny vagy karácsonyi fényfüzér. Használhatod fán, de akár erkélyen, teraszon vagy kerítésen is. A hosszuk miatt talán kicsit igényesebb a felszerelésük.

2

Dekoratív – a dekorációs világítás (hóember, rénszarvas, csillag vagy fa) már első látásra magára von minden tekintetet. Fényük azonban gyengébb a többfunkciós világításhoz képest.

3

Projektorok – határozottan nem mindenkinek való. Ha mégis ezt választod, különféle színű formákat vetíthetsz át rajtuk. Könnyedén lefedheted velük az egész házat, de fényük nem lesz olyan intenzív.

arany gombok

 

Karácsonyi girland az erkélyre

 

Mi való leginkább az erkélyre? A válasz karácsonyi girland. Hogy még szebbek legyenek, díszítsd fényfüzérekkel. Nappal megszépítik az erkélyedet, éjszaka pedig az apró lámpán megvilágítják. Ráadásul így még télen is csempészhetsz egy kis zöldet az erkélyre.

fenyek fenyo

 

Karácsonyi fényfüzér az erkélyre

 

A már említett karácsonyi fényfüzérek a leggyakrabban használt erkélyvilágítási típusok közé tartoznak. A legegyszerűbb, ha a korlát köré tekerjük őket. De díszíthetik a bútor bármely részét, vagy bármit, ami az erkélyen van.

Hasonlóképpen akaszthat karácsonyi gyertyákat és fényjégcsapokat is. Valódi téli jégcsapok benyomását keltik az ereszeken vagy a korlátokon.

Gazdag karácsonyra vágysz, ugyanakkor szeretnél valamit megspórolni családi költségvetésedből? Cikkünkben hasznos tippeket találsz.

Egyéb karácsonyi díszek az erkélyre

 

Biztosan több erkélyen láttál már világító hóembert vagy Mikulást. Túl merésznek, vagy soknak tartod? Erkélyét diszkrétebben is díszítheted lámpások, mécsestartók vagy csillagok formájában.

Egy másik lehetőség, ha egy kis fát vagy koszorút helyezünk el az ablakban LED-világítással. Sok hasonló dekoráció található a boltokban és online is. Hogy melyiket választod, csak rajtad múlik.

vilagito csillag

 

A karácsonyi fények színei

 

Az erkély karácsonyi világításának színének kiválasztása is fontos döntés. Javasoljuk, hogy a dekoráció többi részéhez alkalmazkodjon.

Általában megkülönböztetünk hideg és meleg színeket. A hidegek modernek és elegánsak. A melegek kellemes hangulatot árasztanak.

Az alábbi három szín a legnépszerűbb:

1

Fehér – nem rontasz el velük semmit. Helyet adnak, hogy kicsit színesebb megvilágítással egészítsék ki az erkélyt, és kellemes színkontrasztot teremtsenek.

2

Monokróm – a hagyományos karácsonyi színek, mint a piros, zöld, kék és sárga népszerűek.

3

Többszínű – különböző színű izzók kombinációja.

Általában óvatosnak kell lenni a karácsonyi világítás kombinálásakor. Végtére is nem szeretnéd, hogy az erkélyed giccsesnek tűnjön. A kevesebb néha több.

szines feny

 

Elhelyezés és rögzítés

 

Ahhoz, hogy kültéri karácsonyi fényei tökéletesek legyenek, jól kell elhelyezni őket.

Gondold át, hogy az erkély mely részeit szeretnéd megvilágítani, és döntsd el, melyik részével kedzed (például a korláttal). Ebből a fő pontból helyezd el a többi világítást (bútorok, dekorációk a padló..).

Ugyanakkor folyamatosan rögzítsd a díszítést. Ez a siker alapja. A legjobb, ha erre tervezett csipeszeket használunk. Ha nincs ilyen, akkor a ragasztószalag is tökéletes.

fenyek a szonyegen

 

Karácsonyi világítás tippek

 

Sokan elsősorban a megjelenésük alapján választjuk a karácsonyi fényeket. Azonban nem ez az egyetlen szempont. Kerüld el az alapvető hibákat az alábbi tippekkel:

__check

csak a megfelelő jelöléssel ellátott, kültéri használatra tervezett lámpákat vásárold meg

__check

minőségi munkaeszközök használata

__check

A LED-es világítás megtakarítja az elfogyasztott villamos energia egy részét

__check

a világítás elhelyezése előtt ellenőrizd a kiválasztott színt és azok integritását

__check

csak kültéri használatra készült kábelt használj

__check

a világítás felszerelése után ügyelj arra, hogy az aljzatok és a kapcsolók védve legyenek a nedvességtől

__check

az időzítő megkönnyíti a karácsonyi dekoráció be- és kikapcsolását

__check

ne csatlakoztasson LED-világítást hagyományos izzókhoz

__check

szezon után a lámpákat száraz helyen tárold, hogy a jövőben is gond nélkül használni tudd majd.

Milyen karácsonyi fények tetszenek a legjobban? Elég csak egy kevés is, és az erkélyed gyönyörű karácsonyi hangulatúvá varázsolhatod.

__bulb
Karácsonyfadíszek fából – te már elkészítetted?

Gondolkoztál már azon, hogy milyen legyen a karácsonyi dekorációd idén? Jelenleg a természetes karácsonyfadíszek, egészen pontosan a fából készült díszek örvendenek nagy népszerűségnek. Olvass tovább és meríts ihletet.