Hogyan távolítsa el a rozsdát?

rozsda

Önnek is sok gondot okoz a rozsda? Hoztunk néhány tippet, hogyan is távolíthatja el könnyedén és ráadásul olcsón.

 

A rozsda jellegzetesen vöröses-barna színű, fémtárgyakon képződik és nem éppen vonzó külsejű. De nem kell aggódni, van néhány módja, ahogyan könnyűszerrel eltávolítható, amelyeket most meg is osztunk Önökkel a következőkben.

 

Hogyan távolítsuk el a rozsdát?

 

A rozsda eltávolítás fémről elsőre nehéz feladatnak tűnhet. Van néhány módja a rozsda eltávolításának házilag is – természetes és akár vegyszerek általi is. Lássuk csak melyek ezek!

»Szódabikarbóna

Keverje össze a szódamikarbónát vízzel, majd a keveréket vigye fel a rozsdás felületre és hagyja állni. A sérült részt később kis kefével sikálja meg egy kicsit és végül öblítse le vízzel.

 

»Citromlé és ecet

Ezt a módszert inkább kisebb tárgyak esetében használja. Az indok nagyon egyszerű: a rozsdás tárgyat be kell áztatni az ecetbe, és benne hagyni néhány órára. Ha ezt követően is rozsdás marad a tárgy, ismételje meg a folyamatot. Emelje ki az ecetből, és törölje le róla a rozsdát. Ecett helyett használhat citromlevet, vagy limelevet is, az eljárás ugyanez marad.

 

»Coca-cola

Jól bevált anyag a rozsda eltávolítására a Coca-cola is. Miért? Mert foszfor savat tartalmaz, ami könnyen eltávolít bármilyen szennyeződést. Az rozsdaeltávolítás folyamata ugyanolyan, minta ecettel tisztítaná: áztassa be a tárgyat egy kis időre és hagyja, hogy a kóla kifejtse hatását.

 

»Kémia

Ha nem válnak be a természetes anyagok, akkor választhat drasztikusabb megoldást is, és használhat rozsdamarót is. Az erre megfelelő boltokban kapható készítményt használja a csomagoláson  feltüntetett használati utasítás alapján.

 

Rozsda a textilen? Semmi gond

 

Annak ellenére, hogy a rozsda főleg fémen képződik, nagyon könnyen kerülhet ruhájára is. A retikül fém csatjai, cipzárok, gombok által létrejött rozsdafolt gyakran okozhat kellemetlenséget. Apróbb foltokkal könnyen megbirkózik a szappanos víz, a makacsabb foltok esetében használjon citromos vizet és sót, amellyel majd bekeni a piszkos részt és hatni hagyja. Végezetül mossa ki mosógépben, és volt nincs folt.

Van egy sokkal radikálisabb megoldás is, ám ebben az esetben megtörténhet, hogy a ruhát ki kell majd dobnia így is, úgy is. A ruha tisztítására használhat vegyszert is, például a WC rozsdamentesítésére használatos készítményt. A vegyületet csepegtesse a foltra, hagyja rajta 30 percig, majd mossa ki mosógépben. Itt felhívnánk a figyelmét, hogy főleg a színes ruhát esetében, erősen károsulhat az anyag, aminek következtében sajnos örökre meg kellhet válnia ruhadarabjától.

Rozsdás toalett

A rozsda a WC-n  nem kelt túl bizalomgerjesztő hatást. De nem kell megijedni, van megoldás. Abban az esetben, ha ugyanezzel a problémával küzd. Először is, alaposan tisztítsa ki mosdóját. Ezt követően szórjon bele szódabikarbónát végül jó alaposan súrolja ki kefével. Ezenkívül hazsnálhat még ectes forralt vizet is. Forraljon fel 1 L tiszta vizet, adjon hozzá nagyjából 250 ml ectet. Az így keletkezett keveréket öntse a WC-be, majd alaposan sikálja ki.

Mechanikus eltávolítás

Végezetül egy utolsó jó tanács, arra az esetre, ha esetleg mégsem sikerülne a fent említett módokon eltávolítani a rozsdát. Próbálja mechanikusan. Először is megpróbálhatja a klasszikus reszelést, avgy smirglit, de mindig vegye figyelembe az anyagot amellyel dolgozni fog. Ezt a módszert csakis abban az esetben alkalmazza, ha nem félti megsérteni annak felületét – reszelés során könnyen károsodhat.

Sikerült használható tanácsot adnunk? Ahogy látja, a rozsda nem akkora tragédia.