Hogyan válasszunk hálózsákot sátorozáshoz?

12.07.2022 Karolina Hobbi Megosztás

A hálózsák nem hiányozhat a túrázás vagy kempingezés legfontosabb kellékei közül. Tudod, hogyan kell kiválasztani?

Általánosságban elmondható, hogy a turisztikai felszereléseken semmiképpen nem érdemes spórolni. Legyen szó ruháról, cipőről vagy csak egy hálózsákról.

Az is igaz, hogy nincs minden időjárási körülményre univerzális túraruha vagy  és túrafelszerelés. Ezért fontos, hogy mérlegelje az összes körülményt és azt, hogy milyen feltételek mellett fogja használni őket.

Hogyan válasszunk hálózsákot?

 

A hálózsák kiválasztása előtt érdemes átgondolni, hogy milyen körülmények között fogod használni. Ez azt jelenti, hogy milyen évszakban, milyen hőmérsékletben és milyen gyakran lesz használatban. Végül, de nem utolsósorban, előre tervezd meg, mennyit szeretnél befektetni. Ne feledd, nem létezik univerzális hálózsák.

Általában négy alapvető paraméterre kell összpontosítani:

-évszak,
- anyag,
- hőmérsékleti tulajdonságok,
- forma
- és méret.

hegyek tura

A sátorozásnál ne feledd a megfelelő sportruházatot. Hol szerezheted be? Hát a Muziker.hu oldalon, méghozzá kedvezménnyel.

Évszak

 

Tudtad, hogy vannak nyári, téli vagy univerzális hálózsákok? Mindegyik egyedi és meghatározott körülményekhez készült. A hálózsákokat évszak szerint három alapvető csoportra osztjuk:

- nyári hálózsákok - csak a nyári időszakra (június-augusztus) készültek, legfeljebb 1000 g súlyúak, és ideálisak túrázáshoz vagy nyári vízparti táborozáshoz,
- téli hálózsákok - ősztől tavaszig alkalmasak
- három évszakos hálózsákok - tavasztól őszig. Súlyuk valamivel nehezebb, mint a nyári hálózsákoké, 1200 g-tól.

Továbbá ismerünk még:

- kerékpáros hálózsákokat - ultrakönnyű és minimalista,
- horgász hálózsákokat - gyapjúval bélelt, -20 Celsius fokig alkalmas,
- expedíciós hálózsákokat - rendkívül hideg és száraz fagyok esetén.

Vannak univerzális feliratú hálózsákok is. Azonban nagyon egyszerű okból nem javasoljuk a vásárlásukat. Nem lehet olyan hálózsákot készíteni, ami minden körülménynek megfelelne.

hegyek halozsak

 

Anyag

 

A hálózsákot a benne lévő töltelék szerint is kiválaszthatod. Hozzátennénk még, hogy a töltelék más paramétereket is befolyásol, mint a súly, a szét- és összecsukhatóság könnyűsége, a hálózsák karbantartása és az ára. Milyen anyagokból készülhet a hálózsák?

- toll - kiváló szigetelő, kisebb tömeggel, gyorsan pakolható, könnyen felszívja a nedvességet, igényesebb a karbantartása és drágább,
- szintetikus szálak - könnyebben karbantartható (mosógépben is mosható) és olcsóbbak, nem olyan érzékenyek a nedvességre és allergiások számára is alkalmasak
- a hálózsák külső anyaga - hatással van az egész hálózsák szilárdságára, súlyára, vízállóságára és légáteresztő képességére, az olcsóbb hálózsákok többnyire pamutból készülnek, ami kellemes, ugyanakkor nehéz és terjedelmes is, ezért a leginkább leggyakrabban használt anyag a poliamid különféle víztaszító kezelésekkel.

__bulb
Hogyan válasszunk túrabakancsot

A hosszú tél után ismét örülhetünk, hiszen eljött a természetjárás ideje. Kedvünk támad megmászni a legmagasabb csúcsokat is, és bejárni a környék erdőit. Megvan már a megfelelő túrafelszerelésed?

Hőmérséklet tulajdonságai

 

A hálózsákon feltüntetett hőmérsékleti jellemzők tájékoztatást adnak a hálózsák szigetelő tulajdonságairól. Ezt a hármat ismerjük:

- komfort hőmérséklet - az a hőmérséklet, amelynél a nyugodt helyzetben fekvő személy nem fázik. Ez a komfort alsó határa, amelynél egy 60 kg-os nő alapértelmezés szerint aludhat,
- határhőmérséklet - azt a határt jelenti, amelynél a hajlított lábú testhelyzetben fekvő személy nem fázik. Ez a komfort alsó határa, amelynél egy 70 kg-os férfi alapértelmezés szerint aludhat,
- extrém hőmérséklet – e határ alatti hőmérsékleten hipotermiáról és esetleges egészségkárosodásról beszélünk.

Ezek a tulajdonságok elsősorban a felhasznált anyagoktól, valamint a hálózsák bélésének mennyiségétől és típusától függenek.

A hálózsák formája

 

A különböző formájú hálózsákok közül a túrázáshoz a legalkalmasabbak:

- téglalap (takaró típusú) – a legegyszerűbb hálózsák típus, amely végig kicipzározható. Jól szárad és ideális könnyű kempingezéshez vagy nyaralóban való használatra.
- múmia – anatómiailag kialakított hálózsák, amely átöleli a testet, és a jobb szigetelő tulajdonságoknak köszönhetően igényesebb körülményekhez is alkalmas.

tura hatizsak

Hálózsák mérete

 

Ugyanilyen fontos a megfelelő hosszúságú és szélességű hálózsák kiválasztása. Ezért vásárláskor ügyeljen a "test hossza" paraméterre. A hálózsáknak mindig legalább 15-20 cm-rel hosszabbnak kell lennie az Ön magasságánál. Ha nem ez a helyzet, akkor fennáll a szigetelőréteg összenyomódásának veszélye, vagy éppen ellenkezőleg, szabad hely keletkezik, ami negatívan befolyásolja a szigetelő tulajdonságait.

A hálózsáknak még a szélességét tekintve is kissé lazának kell lennie. A múmia típusnál a normál szélesség a vállban 80 cm, a lábban 50 cm. A magasabbak számára léteznek kibővített modellek, amelyek szélessége körülbelül 10-20 cm-rel nagyobb.

Mi a helyzet a gyerek hálózsákjával? Hogyan válasszuk ki?

 

Alapvetően ugyanaz, mint egy felnőttnél. Vásárláskor ügyeljen a töltelékre, a méretre, a formára és a hálózsák használatának évszakára is.

Rendelhető nyári hálózsák 10 °C feletti hőmérsékletig és három évszakos hálózsák. A -10 °C-tól + 20 °C-ig terjedő hőmérsékleti tartománynak köszönhetően téli gyerek hálózsákként is használható.

Két szabás közül választhat. Az elsők a takaró hálózsákok, amelyek kinyithatók és takaróként használhatók. Hátrányuk a nagyobb súly miatt igényesebb csomagolás és hordozhatóság. És kevésbé szigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. A második, a múmiaforma jobban átöleli a testet, nagyobb hőkomfortot biztosít és kisebb a súlya.

apa fia

Méretüknek is több centiméterrel nagyobbnak kell lennie, mint a felnőtteknek szánt hálózsákok esetében. 10-15 cm-rel több, mint a gyermek magassága ajánlott. Ha nem szeretne minden évben új hálózsákot vásárolni, javasoljuk, hogy nyúljon a növekvő gyerekek hálózsákjaihoz. Azon az elven működnek, hogy a többi részét becsomagolod és cipzárral zárod. Ahogy a gyermek növekszik, te letekered a szükséges hosszúságot és növeled a hálózsák méretét.

A legjobb gyermekhálózsákok légáteresztőek és kiváló termikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Melyek azok? Az üreges szálas hálózsák könnyű, könnyen kezelhető, és jobban tűri a nedvességet, mint a tollak. Mikroszálas béléssel könnyű, könnyen csomagolható és jól szigetel. Kiváló meleget biztosít, különösen a téli túrázás során.

A hálózsák karbantartása

 

A hálózsák hosszú távú használatának és elvárt funkcionalitásának alapja az ápolás. Ha meg akaord őrizni a hálózsák élettartamát, ne hagyd sokáig a csomagolásban. Jobb, ha felakasztjuk, akár a garázsban, akár a szekrényben, vagy lazán feltekerve hagyjuk.

halozsak kep

__bulb
Hogyan válasszunk sátrat? Erre figyelj oda

Sátorozás a szabad ég alatt a lehető legjobb kaland pároknak de akár családoknak is. Készen áll már a sátrad?