Így tisztítsa a vasalót

vasaló

Bekapcsoljuk a vasalót, és egy filmet is elindítunk hozzá, és már kezdhetjük is. Mindenki számára ismerős a helyzet. Elég egy óvatlan pillanat, egy apró figyelmetlenség, és már meg is van baj, egy megégett ruha és egy égett vasaló formájában. Viszont kétségbeesésre semmi ok, hiszen hoztunk is néhány tippet, amelyeknek köszönhetően könnyedén eltávolíthatja az ráégett szennyeződést, vagy akár a vízkövet is.

 

Hogyan tisztítsuk meg az égett vasaló talpát?

 

A makacs égésnyom a vasaló talpán az egyik leggyakoribb probléma, amellyel nem egy háziasszony találkozott már. De a vaslótalp tisztítása sem nagy ördöngösség. Ezt okozhatja a nem megfelelően megválasztott hőmérséklet, amely miatt egy röpke pillanat alatt égésfolt keletkezik a finom szöveten. Sajnos nem csak az anyag lesz égett, hanem a vasaló talpán is nyomot hagy az apró baleset. Ám az ilyen jellegű problémákkal nagyon könnyen megküzdhetünk. Elég, ha van otthon egy kis fogkrém, konyhasó vagy ecet, és az égésfoltnak már nyoma sincs a vasaló talpán. Nem kell mást tenni, mint:

  • - A fogkrémmel gyakorlatilag bármilyen megtisztíthatunk, legyen szó apró ékszerről vagy nagyobb foltról a vasaló talpán. Egyszerűen csak felviszi a fogkrémet a felületre, és lesúrolja a nem kívánt szennyeződést.
  •  
  • - Az ectet már eggyel súlyosabb esetekben használja. Ha mégis ez mellett dönt, nem árt, ha a vasaló talpa tisztításnál még egy kicsit meleg. A rongyot áztassa az ecetbe, majd kezdje el a meleg vasalóval „kivasalni”.
  •  
  • - Ha Önnek egy régebbi vasalója van otthon, nyugodtan használjon konyhasót annak megtisztítására. A konyhasó, mivel szemcsés, nagyon könnyen megsértheti az újabb típusú vasalók talpát. A sót csomagoljuk egy kis rongyba majd dörzsöljük meg az égett felületet, természetesen addig sikáljuk, míg a folt el nem tűnik a vasalónkról.
  •  

Hogyan távolítsuk el a vízkövet a gőzölős vasalóról?

 

A vízkő nem csak a mosógépen gyakori, de a vasalók esetében is, de nincs gond, hiszen a vasaló megtisztítása nem egy nagy ördöngösség. A vízkő oka a kemény víz, amely lerakódást okoz így akadályt állítva a víznek, vagy ebben az esetben a gőznek. A vízkő felszabadulásának eredménye, hogy a vasaló beszennyezi a frissen mosott ruhát. De most mutatunk néhány egyszerű trükköt, amelyekkel könnyedén legyőzi a vízkövet.

Ha vasalóján található öntisztító funkció, amely megtisztítja a vasalót a vízkőtől, elég csupán időnként bekapcsolnia azt, és az elvégzi Ön helyett a piszkos munkát. Használat előtt ajánlott mindenképpen elolvasni a használati utasítást, ám a standard folyamat nagyjából a következő: felhevíti a vasalót a maximum hőmérsékletre és a tartályt megtölti hideg vízzel.  A keletkezett pára pedig eltávolítja a vízkövet.

Sajnos a régebbi vasalók ezzel a programmal nem rendelkeznek, így sajnos saját kezűleg kell megoldania a vízkőeltávolítást. De nyugalom, nem nehéz. Keverjen össze vizet és ecetet 1:1 arányban és öntse a tartályba. A vasalón kapcsolja be a gőzölést és hagyja úgy nagyjából 5 percre.

 

Hogyan távolítsuk el a rozsdát a vasalóról?

 

Manapság hála istennek, ez már nem túl gyakori jelenség, de sajnos a régebbi modelleket még érintheti. A rozsdás vasalóval semmiképp ne vasaljon semmit, mert teljesen tönkreteszi. Ha Ön pont ilyen vasalóval rendelkezik, mindenképpen vegyen egy újat. A portálunkon számos kedvezménykódot talál, amellyel nem kis összeget takaríthat meg. Böngésszen kínálatunkban, és biztosan megtalálja a legjobb vasalót, akár már ma.