Kihívást jelent az ezüst tisztítása? Tippjeink a segítségére lehetnek

ezüst

Szeretné, ha az ékszerei újként csillognának? Ezüst tisztítása házilag? Igen! Használhatja a jól bevált, klasszikus módszereket, és segíthetnek Önnek a minőségi ékszertisztító készítmények is. Ezen felül, ha kedvezményes kupont használ, akkor pénzt is megtakaríthat.

 

Az ezüst tisztítása játék

 

Ezüst ékszerek, evőeszközök vagy gyertyatartók. Bármilyen formája is van ennek a csillogó fémnek, egy dolog biztos: az idő vas foga nyomot hagy rajta, ha akarjuk, ha nem. Az oxidációs folyamatot egyszerűen nem lehet megakadályozni. Ezt pedig felgyorsítják olyan külső tényezők, mint a következők:

✗ Talán nem is tudja, de a verejték rendkívül agresszív módon hat az ezüstre. Sportoláskor ezért inkább helyezze ékszereit az ékszerdobozba. Ugyanez a szabály érvényes strand vagy uszoda látogatásakor. Ugyanis a klór és az az erős napsugárzás szintén nyomot hagy rajta.

✗ Az ezüst kicsit sem kedveli a hirtelen hőmérsékletváltozást. Ha tehát szaunába készül vagy egy forró fürdőt venne, inkább tegye el ékszereit.

✗ A parfümmel is óvatosan kell bánni. Javasoljuk, hogy először a parfümöt használja, majd csak ezután vegye fel az ezüst kiegészítőket. Ugyanez érvényes a testápolók, samponok és más kozmetikai készítmények használatára is.

Az ezüst ékszerek tisztítása viszont nem nagy tudomány, és akár otthon is megteheti. Akár nagymamáink tanácsaival is inspirálódhat, de támaszkodhat kimondottan ezt a célt szolgáló, jól bevált készítményekre is.

 

7 megbízható tipp

 

 Alufólia: A tisztításhoz szüksége lesz egy darab alufóliára, körülbelül 1 liter vízre és egy evőkanál szódabikarbónára. Keverjük össze az alapanyagokat, és forraljuk fel. Ezután tegyük az edénybe az ezüstöt (kb. 10 másodpercre), majd egy csipesz segítségével vegyük ki. Ha az ezüst kissé sötétebb, akkor egy kicsivel tovább is hagyhatjuk az edényben.

 

Kukoricakeményítő, ecet vagy citromlé: Még egy kicsit maradunk a konyhában. A kukoricakeményítőből és vízből készült keverék segítségével az ezüst olyan lesz, mint újkorában. Ugyanez érvényes a víz és az ecet, vagy a citromlé keverékére is.

 

Szódabikarbóna: szintén kiváló segítség ezüst ékszer tisztítása esetén a hagyományos szódabikarbóna, ami minden háziasszony konyhájában megtalálható. Mindössze annyit kell tennie, hogy összekever ½ csésze ecetet 2 evőkanál szódabikarbónával. Az elkészített keverékbe mártsa bele az ékszereket vagy az ezüst tárgyakat, és hagyja ázni 2-3 órán keresztül.

 

Ketchup: Az egyik legbizarrabb dolog ezüst tisztításához a ketchup. Tegyen egy kevés ketchupot egy papírtörlőre, majd tegye bele az ezüst ékszereket. Hagyja hatni a ketchupot legalább 15 percig, majd öblítse le, és tisztítsa meg egy törlőkendővel. Ha az ékszereknek összetettebb a kialakításuk, használjon fogkefét az apróbb részek tisztítására. Ennek segítségével biztosan eléri a legkisebb réseket is.

 

Fogkrém és mosópor: most átmegyünk a konyhából a fürdőszobába. A fogkrém nem csak a fogakat tisztítja, hanem az ékszereket is. De használhat mosóport is. Béleljen ki egy tálat alufóliával, töltse fel meleg vízzel, és adjon hozzá egy kanál mosóport. Az ezüstöt 1 percig tartsa az oldatban, majd vegye ki, és tiszta vízzel öblítse le.

 

Ammónia: Talán nem is tudta, de sok ékszerész tisztítja az ezüstöt ammóniával. Ön ezt akár otthon is elvégezheti. Elég összekeverni 1:1 arányban egy csésze meleg vizet ammóniával, és ebben áztatni az ékszert 10 percig.

 

Drogériában kapható szerek: az ezüst tisztítására különböző tisztító készítményeket is talál a drogériákban, ilyen például az ezüst tisztító folyadék.

 

Újítsa meg ékszerei szépségét, amelyeket talán eddig elhanyagolt, és gyönyörködjön a ragyogásukban. A megfelelő gondoskodásnak köszönhetően évtizedekig használhatja őket, és akár a család „kincseivé” is válhatnak. Végül is az ezüst ékszerek a legnépszerűbbek közé tartoznak, és az egyik legjobb befektetésnek számítanak.

A minőségi ékszerekre nem kell, hogy az egész fizetése rámenjen. Ha a Kuplio.hu oldalon kihasználja a top kedvezményeket az ékszerekre - ilyen pl. az Ékszer-eshop kupon - biztosan nem fogja megbánni.