Különleges helyek Magyarországon

turau kastely

Külföldre készülsz nyaralni idén? Vagy maradsz belföldön? Akármi is legyen a döntés, Magyarország rengeteg természeti, építészeti és művészi kincset és turisztikai látványosságot rejt. Jöjjenek Magyarország különleges helyei.

Turai kastély vs. Disneyland

 

Ki ne ismerné a legendás Disney vidámparkot. Ha voltál ott, ha nem, biztosan tudsz mondani egy nagyon hasonló kastélyt Magyarországon is. Ez nem más, mint a Turai kastély, ahol akár egy romantikus wellness hétvégét is eltölhetsz.

A mesébe illő kastély varázsát nemcsak a neoreneszánsz és neobarokk stíluselemek adják, hanem az a szerelmi történet is, melyet az épület minden szegletében érezni lehet. A kastélyt báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréz számára. A báró 1869-ben az Esterházy-családtól vásárolta meg a pest megyei Turán elterülő birtokot, ahol 1883-ra megépíttette az általa megálmodott kastélyt.

Magyarországi szállást keresel? Akkor irány a Booking.com. A legjobb árakat garantáltan itt találod. 

A kornak megfelelően, a kertészek az európai stílust követő parkot alakítottak ki a kastélyépület közvetlen környezetében, távolabb pedig az oldottabb jegyek kaptak hangsúlyt. Az eredeti park egy részét a múlt század közepén elválasztották a kastélytól és futballpályát alakítottak ki rajta, de a megmaradt 10 hektáros területen jelenleg is dolgoznak a növényvilág eredeti állapotát idéző rekonstrukcióján.

A hányatott sorsú kastély története 2016-ban vett pozitív fordulatot, amikor teljeskörű felújítás vette kezdetét. A műemléki előírásnak megfelelő helyreállításnak része volt a tetőszerkezet megerősítése és újjáépítése, a padlózatok és nyílászárók cseréje, a külső és belső falfelületek visszaállítása. A projekt során 12 restaurátor-szakterület munkatársai tudásuk maximumával dolgoztak a kő elemek, gipszstukkók, falfestmények és fa épületelemek visszaállításán.turai kastely

 Magyar Szahara

 

Egzotikus, különleges helyek Magyarországon is bőven találhatók. Szeretnél egy kis sivatagi túrát a forró homokon keresztül, de nem szeretnél messzire menni? Magyarországon is létezik egy sivatagos terület. Elég csak ellátogatni a Kecskeméttől mindössze 20 km-re fekvő Duna-Tisza közi Homokhátsághoz. A Kiskunsági Nemzeti Park területen található Fülöpházi buckavidék, ami látványra teljesen olyan, mintha a Szaharában járnánk. Mivel a terület fokozottan védett, így csak a nemzeti park engedélyével látogatható.

Az Ős-Duna több mint egymillió évvel ezelőtt lerakódott vastag üledékrétege a jégkorszakban mintegy 120 000 évvel ezelőtt alakult futóhomokká és halmozódott dűnékbe. A kialakult  homokdűnéket a növényzet mára a tudatos növénytelepítési programok hatására és a legeltetés megszüntetése miatt jelentős területeken megkötötte. A buckavidék legnagyobb részét mára már nyílt homoki gyepek fedik (félig kötött futóhomok). Keresni kell a nyílt homokfelületű még mindig vándorló buckákat (nyílt futóhomok).

magyar szahara

Pamukkale vs. Egerszalóki Sódomb

 

Ha jártál már valaha Törökországban, biztosan nem hagytad ki az ismert Pamukkale sódomb. Ha még nem jártál ott, és mégis szeretnéd ugyanazt a feelinget, akkor elég ellátogatnod Egerszalókra.

Egerszalók igazi nevezetessége, a környék szimbóluma és védjegye a Sódomb, amelyet az 1961-ben fúrt kút hévízforrása épített. Európában egyedülálló, a világon még két helyen, a már említett törökországi Pamukkaléban és az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban látható ehhez hasonló természeti képződmény.

A domboldalon lefolyó mintegy 68°C-os ásványi anyagokban rendkívül gazdag gyógyvíz 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített, melyet mai napig is folyamatosan épít. 1992-ben a feltörő 68°C-os vizet gyógyvízzé minősítették. Ezt követően 2007-ben gyógyfürdő, majd gyógyszálloda nyílt a település határában. 2016-ban a gyógyforrások, illetve a gyógyfürdő környéke minősített gyógyhely címet nyert.

sodomb magyar

Megjött a kedved az utazáshoz? Szeretnél olcsó szállást? Akkor a Travelking.hu oldalon biztosan találsz. 

Palóc Grand Canyon

 

Létezik egy hely Magyarország északi részén, amelyet csak Palóc Grand Canyon-ként emlegetnek. Van azonban becsületes neve is, Páris-patak szurdokvölgye, ami Nógrádszakáltól északra rejtőzködik az erdő mélyén, közel a magyar – szlovák határhoz. Ha valaki akár csak képen látta már a Grand Canyont, majd ellátogat nógrádszakáli kistestvéréhez, próbáljon meg mindenképpen elvonatkoztatni a monumentális Grand Canyontól, hiszen a szurdok alig 350 méter, ám ez a szakasz rendkívül látványos, és tényleg kicsit olyan, mintha más országban járnánk.

paloc grandcanyon

 

Ha már túrázásra adtad a fejed, akkor ne feledkezz meg a megfelelő túracipőről sem. Hogyan válaszd ki? Milyen a számodra megfelelő? Cikkünkből megtudhatod. 

Mátrai Tibet

 

Hazánk igazi színfoltja a buddhista filozófiának szentelt Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark Taron. A kezdetek óta rengeteget fejlődött, így már nem csak a Békesztúpa által árasztott hihetetlen nyugalom varázsol keleti hangulatot a helynek, hanem a 2011-ben felavatott Tara Templom is nagyban hozzájárul ehhez. Ha a közelben járunk, szinte mindig meglátogatjuk a helyet, mert valami megmagyarázhatatlan vonzerővel bír.

magyar tibet

Tarcali áldó Krisztus

 

A tarcali Áldó Krisztus szobor 8,5 méteres magasságával és mintegy 50 tonnás súlyával Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránit szobra. Az 5 gránittömbből álló szobor és a panoráma sétány a Mária út egyik megállója. A tarcali Áldó Krisztus szobor 2015. március 25. óta várja a látogatókat. Félúton a sétány kettéválik, a bal oldali ág vezet tovább a domb tetejére, a szoborhoz, míg jobbra tartva leereszkedünk a tokaji Kopasz-hegy oldalába vájt bánya tavához. A domb tetejéről fantasztikus körpanoráma nyílik a környékre. Lábunk alatt Tarcal, a végeláthatatlan szőlőtáblák, a horizont az Alföld síkságába olvad. A leglátványosabb kilátás a hegy felé, a káprázatos fekvésű bányató felé nyílik.

aldo krisztus

Hová érdemes még Magyarországon utazni? Tőlünk megtudhatod, ha elolvasod a legnépszerűbb magyar úticélokról szóló blogunkat.