Mire kell figyelni a mennyezet hőszigetelése során?

A mennyezet szigetelése gyakori intézkedés a hőveszteség megakadályozása érdekében. Ha te is gondolkoztál már ezen, olvasd el cikkünket, hogy miért is olyan fontos.

Fűtési energiaveszteség nemcsak a szigetelés nélküli falakon keresztül történik, hanem a mennyezeten keresztül is, ami végülis növeli az energiaszámlát. A mennyezet szigetelése az a megoldás, amit minél előbb meg kell tenned. Elolvashatod hogyan.

polisztirol-fa

 

Miért fontos  a mennyezet szigetelése?

 

Természetesen, ha saját lakásod van, akkor biztosan tudod, hogy mennyire költséges lehet az ingatlan fenntartása. Állandóan szükség lehet új beruházásokra, legyen az új tárgyak vásárlása, javítás vagy felújítás. Minden tevékenység célja azonban egyértelműen a lakókomfort növelése.

Az egyik olyan befektetés, amit nem szabad elhalasztani, a mennyezet szigetelése. Nem túl időigényes és anyagilag sem túl terhelő. Ráadásul hosszú távon jelentős összegeket spórolhatsz meg energiaköltségek terén.

 

A mennyezetszigetelés előnyei

 

__check

fűtési költségmetakarítás a téli hónapokban

__check

a ház túlmelegedésének elkerülése a nyári hónapokban

__check

a mennyezeti sarkok nedvességének kiküszöbölése

__check

a penész kialakulásának kockázatának csökkentése

Ezek az előnyök, minden házra vonatkoznak szigetelés után? A szakértők szívesen mondanának igen, de van egy kivétel - az idősebb házak, amelyeket elsősorban téglából építettek, gyakran nem rendelkeznek szigetelt falakkal. Az ilyen esetekben még a mennyezet szigetelése után is lehet némi hőveszteség a falakon keresztül.

Az idősebb házak mennyezetének szigetelése végül is hatástalan lehet a pénz megtakarítása szempontjából. A javasolt megoldás az, hogy a házat minden lehetséges módon szigeteljük, és ideális esetben már a ház építésénél gondoljunk a mennyezetszigetelésre.

 

ferfi-muhely-szerszamok

__bulb
Klíma a lakásban – hogyan spórolhatsz vele?

Szeretnéd növelni a komfortérzeted a forró napokon? A megoldás egy légkondicionáló berendezés a lakásba. Olvasd el, mire kell ügyelned a vásárláskor és használatakor, hogy pénzt takaríts meg.

Anyagok mennyezet szigeteléséhez

 

Azon gondolkodsz, mivel szigetelhetnéd a mennyezetet? Több lehetőséged is van. A legtöbb ház esetében a leggyakoribb választás a polisztirol mennyezet szigetelése. Kedvelt elsősorban könnyűsége miatt.

Nagyon gyakori az üveggyapot felhasználása is, melynek kiváló hőszigetelő tulajdonságai vannak. A mennyezetszigeteléshez használt ásványgyapot szintén a tartósság és a funkcionalitás jellemzi.

Népszerű lehet még a fújható szigetelés is, amelynek alkalmazásához először gipszkarton alátétet kell készíteni. A szigeteléshez használhatsz OSB lapokat vagy gipszkartont is.

 

teto-szigeteles

Ha polisztirolt szeretnél használni a mennyezet szigeteléséhez, vásárolj a MerkuryMarket webáruházban fantasztikus árakon,

Hogyan szigeteljük a mennyezetet?

 

Két lehetőséged van - az egyik a tetőtér szigetelése, a másik pedig alulról, azaz a ház belső részének szigetelése. Az eljárás természetesen a felhasznált anyagok alapján némileg eltér. Általánosságban elmondható, hogy a legfontosabb az, hogy a felület tiszta, egyenletes és száraz legyen.

Most pedig magáról a szigetelésről. A legegyszerűbb és leggyakoribb mennyezet szigetelési módszert választottuk ki, amelyet bárki elvégezhet.


A következőre lesz szükséged:

 

__check

fűrész

__check

kalapács

__check

csavarok

__check

elektromos fúrógép

__check

köszörű

__check

vízszigetelő fólia

__check

fémprofilok vagy fagerendák

__check

mennyezetszigetelő anyag

fa-barkacsmuhelyű

 

Mennyezet szigetelése fentről

 

Ehhez a célhoz általában ásványgyapotot használnak leginkább kedvező ára és kiváló hőszigetelő tulajdonságai miatt. Ez a legjobb választás lehet akkor is, ha egy régebbi ház mennyezetét szeretnénk szigetelni.

1

Teljes területre rögzítsen egy párazáró fóliát, és ragassza le a csatlakozásokat ragasztószalaggal.

2

Helyezze el az ásványgyapotot egymás mellé két rétegben.

 

3

Fedje le diffúziós fóliával, amely eltávolítja a nedvességet.

A mennyezet szigetelése a belső térből 

1

Rögzíts egy párazáró fóliát az egész mennyezetre.

2

Rögzítsd a falakhoz a fém függesztőrendszer profiljait. Ha a mennyezeten fagerendák vannak, nincs szükség a fémprofilok felszerelésére.

3

Helyezd el az ásványgyapotot 2 rétegben a rögzítőprofilokba, és fedd be vízszigetelő anyaggal.

4

Végül vágd le a gipszkarton lapokat a megfelelő méretekre, simítsd le a éles széleket, és rögzítsd a szerkezethez csavarok segítségével.

Az interneten sokféle módszert találsz a mennyezet szigetelésére. Ajánljuk, hogy döntésedet a témában szakértővel konzultálva hozd meg. A másik lehetőség az, hogy egy olyan céget keresel, amely nemcsak a szigetelés tervezéséről gondoskodik, hanem a kivitelezésről is.

__bulb
Hogyan spóroljunk az árammal? Ezek a tippek segítenek

Szeretnéd tudni, hogyan spórolhatsz az árammal? Számos trükk segít a költségek csökkentésében. Próbáld ki őket minél előbb.