Klíma a lakásban – hogyan spórolhatsz vele?

29.08.2023 Angelika Otthon Megosztás

Szeretnéd növelni a komfortérzeted a forró napokon? A megoldás egy légkondicionáló berendezés a lakásba. Olvasd el, mire kell ügyelned a vásárláskor és használatakor, hogy pénzt takaríts meg.

Az évről évre emelkedő nyári hőmérséklet az oka annak, hogy a lakások légkondicionálása egyre elterjedtebb. Hatékonyan segít a helyiségek hőmérsékletének csökkentésében, így kellemesebbé teszi a mindennapokat. Elgondolkodtál már ezen a lehetőségen? Megmutatjuk, hogyan spórolhatsz időt és pénzt, valamint hogyan választhatod ki a legmegfelelőbb modellt.

Nem tudod milyen klímát válassz? Látogass el a Warnex webáruházba, ahol a vásárlással garantáltan spórolsz.

agy-szoba-klilma

 

A klíma több évre szóló befektetés

 

Talán úgy érzed, hogy a klímaberendezések ára egy kicsit borsos lehet. Azonban fontos megérteni, hogy ezeket a berendezéseket hosszú távra vásárolod meg, hasonlóan egy hűtőszekrényhez vagy mosógéphez. Az első pillanatban történő befektetés hosszú távon kifizetődik, hiszen egy kellemesen hűvös otthont teremt.

Először is érdemes gondolkodni, majd olyan megbízható webáruházakban vásárolni, ahol a minőségre és a garanciára is számíthatsz. Böngészd át a kínálatot több helyen, olvasd el a vásárlók véleményeit, és kérdezd meg ismerőseidet a saját tapasztalataikról. Ne habozz tanácsot kérni képzett szakemberektől is.

Fontos megkérdezni a kereskedőtől, hogy vállalják-e a klímaberendezés telepítését, és érdeklődj a vásárlás körüli egyéb szolgáltatásokról is.

 

nappali-fali-klima

Csúcsszezonon kívül az árak alacsonyabbak



Ahogy minden szezonális terméknél, a légkondicionálók is árleszállításra kerülnek a csúcsidőszak után. Ha kivársz a nyár végéig, akkor augusztus vége felé már olcsóbban juthatsz hozzá egy készülékhez. Érdemes előre felkészülnöd a vásárlásra - böngészd az ajánlatokat, és keress olyan modelleket, amelyek megfelelnek az igényeidnek.

Vásároltál már jó áron a főszezonban? Legyél óvatos a vásárlásnál. Lehet, hogy az általad választott olcsó beltéri klíma hosszú távon drágább lesz. Az alacsonyabb árkategóriás modellek gyakran zajosabbak és több energiát fogyasztanak, ami hosszú távon növelheti a költségeidet.

 

agy-haloszoba-klima

 

A légkondicionáló funkciók növelhetik az árat

 

A légkondicionálók ma sokkal szélesebb funkciókészlettel rendelkeznek, mint korábban. Sokan olyan prémium funkciókat is tartalmaznak, amelyeket végül nem biztos, hogy kihasználunk. Érdemes megfontolni, hogy valóban szükséged van-e ezekre. Fontos megérteni, hogy a funkciók száma jelentősen befolyásolhatja a teljes árat.

 

Energiaosztály

 

Pénzt takaríthatsz meg, ha figyelembe veszed a légkondicionálód energiaosztályát. A családi költségvetésedet a legkevésbé fogja megterhelni az A-kategóriás légkondi beszerzése. Emellett figyelj oda az energiacímkén található egyéb információkra is. Gyorsan megtudhatod ezekből a címkékből a legfontosabb információkat a termékről

 

konyha-nappali-fali-klima

__bulb
Emelkedő rezsiárak? Így takarékoskodj

Magyarországon az eddig biztosnak vélt rezsicsökkentés feltételei változtak. Hogyan csökkenthető mégis a rezsi számla és hogyan tudod hogyan tudod az áram és a gázfogyasztásodat csökkenteni? Olvasd el spórolási tippjeinket a családi költségvetés növeléséhez.

Falra szerelhető vagy mobil klíma?

 

Igényes és diszkrét megjelenés jellemzi a falra szerelhető légkondicionálókat. Szinte láthatatlanul illeszkednek a lakberendezésbe, mivel a falra rögzítik őket, és keveset foglalnak a helyiségből. Ezért gyakran választják a vásárlók.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a beszerelésükhöz szakértelmet igényelnek, mivel a falba történő beavatkozást jelentenek. Ennek ellenére a kényelmi szempontok miatt mégis sokan döntenek mellettük.

Ha viszont nem szeretnél beavatkozni a lakás szerkezetébe, és a hordozhatóság a kulcsszó, akkor a kompakt hordozható klíma a nyerő választás. Bár méretük kissé nagyobb, mint a falra szerelhetőké, könnyen szállíthatók és bármelyik helyiségben gyorsan lehűtik a levegőt.

Mivel a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően a hordozható klímák kinézete is egyre vonzóbbá válik. Bár általában hangosabbak, mint a falra szerelhetők, praktikusak, ha több helyiséget szeretne lehűteni egymás után.

 

fali-klimatizacio

Érdekel egy hordozható légkondicionáló  a lakásodba? Nézz körül az Electronic-star webáruházban, és válaszd ki a neked leginkább megfelelőbbet.

Vásároltál egy légkondicionálót, és most arra gondolsz, hogyan tudnád hatékonyan használni, hogy pénzt takaríts meg? Itt van néhány hasznos tanács és tipp

 

Megfelelő szellőztetés


A beltéri légcsere nagyon fontos. A lakás minden helyiségét napközben kellően szellőztetni kell. A szellőztetés optimális időtartama 2 óránként 15 perc. Ez azonban nem így van, ha a légkondicionáló be van kapcsolva. A szellőztetés és a légkondicionáló egyidejű használata csökkenti annak hatását és több energiát fogyaszt. Szellőztessen tehát a légkondicionáló használata előtt, majd később, a légkondicionáló kikapcsolása után.

Az ablakok és a szellőztetés kapcsán ellenőrizze az ablakok szigetelését. A rosszul szigetelt ablakok nyáron meleg, télen pedig hideg levegőt engednek be, ami befolyásolja a beltéri hőmérsékletet és a légkondicionáló teljesítményét.

 

klima-lakasbab

 

A légkondicionáló elhelyezése

 

A légkondicionáló helytelen elhelyezésének problémája különösen a mobil légkondicionálók esetében fordulhat elő. Ügyelj arra, hogy a légkondicionáló közvetlen közelében ne legyenek bútorok. Ez akadályozhatja a levegő áramlását a belső térbe, és így csökkentheti a légkondicionáló hatását.

Így pénzt takaríthatsz meg , ha legalább 1 méternyi helyet hagy a légkondicionálóból érkező levegőnek. És akkor is, ha nincs a közelben hőforrás, amely automatikusan növelné a teljesítményét.

Az Alza webáruház számos különböző klímaberendezést  kínál versenyképes áron.

Karbantartása és szervizelés

 

Zárásként szeretnénk megemlíteni, mennyire fontos a karbantartás. Elsősorban a nyári szezon végén vagy bármikor, amikor hosszabb ideig nem használod a készüléket. Természetesen a szezon kezdete előtt is végrehajthatsz néhány alapvető teendőt, mint például a szellőzőrácsok tisztítása vagy az elektromos bekötés ellenőrzése.

Rendszeres tisztítás és karbantartás nélkülözhetetlen a klímák megfelelő működéséhez és az alacsonyabb villanyszámlákhoz.

 

klima-szervis-karbantartas

 

Egy klíma a lakásba mindenképpen jó megoldás lehet annak érdekében, hogy kellemes hőmérsékletet teremts otthonodban. A cikk címére válaszolva, természetesen lehetséges megtakarítani pénzt egy légkondicionálóval. Csak néhány alapelvet kell követned annak érdekében, hogy okosan használd és kiválaszd a megfelelő klímaberendezést.

__bulb
Ingatlan bérbeadása – 6 hasznos tipp

Lakástulajdonos vagy, amelyet nem is szeretnél eladni, akkor az egyik legjobb ötlet, kiadni azt. Tudnod kell viszont, hogy egy ingatlan kiadása nem biztos, hogy annyira egyszerű, mint ahogy azt gondolnád. Most hoztunk néhány fontos tudnivalót, amelyekre érdemes odafigyelned lakáskiadás során.