Hogyan spóroljunk az árammal? Ezek a tippek segítenek

11.10.2022 Karolina Áram Megosztás

Szeretnéd tudni, hogyan spórolhatsz az árammal? Számos trükk segít a költségek csökkentésében. Próbáld ki őket minél előbb.

Az áramfelhasználás minden hónapban nagy tétel a rezsiszámlán. Napi szinten használunk különböző műszaki cikkeket, némelyiket gyakrabban, némelyiket ritkábban.

Sok villamos energiát használunk fel fűtésre, vízmelegítésre, főzésre, mosásra vagy világításra. Csökkenthetők ezek a költségek? Készítettünk néhány tippet arra hogyan spóroljunk az árammal.

Alakítsd otthonod energiatakarékosabbá új, modern és energiatakarékos készülékekkel. Ennyi elég is – kezdd el az online vásárlást most.

fekete feher

 

Átlagos áramfogyasztás

 

Tudod, hogy egy háztartás mennyi áramot fogyaszt évente? Átlagosan körülbelül 14 500 kW/h.

Az elfogyasztott energia mennyisége folyamatosan változik. A költségek aktuális összegét elsősorban az befolyásolja, hogy hány készüléked és háztartási géped van. Másodszor pedig, hogy milyen gyakran használod őket.

Az elektromos vízmelegítők, mosógépek vagy kombinált hűtőszekrények és fagyasztók a legnagyobb fogyasztók közé tartoznak. A teljes fogyasztás jelentős százalékát a világítás is adja.

Áramszolgáltatók Magyarországon

 

Érdemes figyelemmel kísérni az áramszolgáltatók árlistájának változásait. Soha nem tudhatod, hogy egy másik szolgáltató kínál jobb feltételeket.

Áramszolgáltatók

__check

E.ON

 

__check

ELMŰ – az E.ON Csoport tagja

 

piros fazek

 

Hogyan spórolj az árammal

 

Az első dolog, amit minden készülék vásárlásakor javasolunk, az energiacímke ellenőrzése.

Nagyon jelentős információkat árul el a termékről. Például mennyi áramra van szüksége a készüléknek a működéséhez, vagy milyen zajosztályú. Végül, de nem utolsósorban jelzi az energiaosztályát is. A legnagyobb hatásfok tekintetében a legjobb osztály az A+++.

energiacimke minta

Enerigicímke minta 

forrás: Miele

Szeretnéd tudni az elfogyasztott energia hozzávetőleges árát? Szorozzuk meg a kW-ban kifejezett éves villamosenergia-fogyasztást az áram aktuális árával.

A spórolás első lépése energiatakarékos készülékosztály. A másik a helyes és hatékony használatuk. Jöjjenek hát tippjeink hogyan spórolj az árammal.

mosogatogep kep

__bulb
Hogyan spóroljunk a gázzal otthon? Fogadd meg praktikus tanácsainkat

Érdekel, hogyan spóroljunk a gázzal? Nem csak főzéshez, hanem vízmelegítéshez, fűtéshez is használod? Próbáld ki a következő tippeket, és ne fizess feleslegesen a kelleténél többet.

Háztartási gépek

 

__check

Csak akkor kapcsold be a mosógépet, ha az megtelt, és moss alacsonyabb hőmérsékleten. Az előmosási programot csak a nagyon piszkos ruhákhoz használd.

__check

A szárítógép most remek döntés. Gyengéd a ruhákhoz, és a keletkező gőzt vízzé alakítja. Hátránya a magasabb ár.

__check

Helyezd a hűtőszekrényt elég távol a falaktól, rendszeresen tisztítsd meg és olvaszd le. Vedd figyelembe a hűtőszekrény térfogatát az emberek számának megfelelően. A térfogat 1 főre 60 l hűtőtér.

__check

Bár a mosogatógép fogyaszt bizonyos mennyiségű áramot, vizet takarít meg a kézi mosogatáshoz képest.

__check

Vasaláskor ne feledkezz meg egy alapszabályról. A ruhákat csak akkor vasald, ha megszáradtak. A gőzölés több energiát pazarol.

mosogep kep

 

Főzés

 

__check

Használj gáztűzhelyt. Gyorsan melegszenek és hűlnek ki egyszerűen szabályozhatóak, valamint a gáz ára alacsonyabb az elektromos áramhoz képest.

__check

Elektromos tűzhelyed van? Használj többszintű szabályozást. Kezdd a legmagasabb fokozattal, és amikor elérted a kívánt hőmérsékletet, csökkentsd a hőmérséklet-beállítást. A főzés befejezése előtt teljesen lekapcsolhatod a tűzhelyt, amely felhasználja a felgyülemlett hőt.

__check

Ugyanezt az eljárást kövesd a sütő esetében is. És persze sütés közben a lehető legkevesebbszer és a lehető legrövidebb időre nyisd csak ki az ajtót.

__check

A vízforralóban csak kevés vizet melegítsd, és csak annyit, amennyire szükséged van.

__check

A mikrohullámú sütő akár 70%-os energiát is megtakarít az étel melegítésénél, ellentétben a tűzhelyen vagy elektromos sütőben történő melegítéssel.

pasi foz

 

Műszaki cikkek

 

__check

A TV fogyasztását befolyásolja a képernyő átlójának mérete, a felbontás, a hang és a háttérvilágítás.

__check

Egy klasszikus számítógép sokkal több áramot fogyaszt, mint egy laptop.

__check

Ha hosszabb ideig távol vagy számítógépétől vagy laptopjától, ne hagyd készenléti állapotban, kapcsold ki.

Tedd ugyanezt a TV-vel, DVD-lejátszóval vagy wifivel, ha tudod, hogy néhány napig nem fogod használni.

nagy tv

A kapcsolóval ellátott hosszabbító megkönnyíti az elektronikai cikkek gyors ki- és bekapcsolását otthon. Ezeket és más hasznos kiegészítőket is kedvező áron vásárolhatsz meg itt. 

Világítás

 

A világítás hatékonyságát az energiaosztályok is kifejezik. Az E betű a legkevésbé gazdaságosat, az A++ pedig a leggazdaságosabbat jelöli.

A leggazdaságosabb világítási mód a LED fénycsövek, LED-források és az A++ és A+ kategóriába tartozó jó minőségű fénycsövek.

izzo energia

A világítás energiaosztályai

A megfelelő világítás kiválasztásakor az energiaosztályon kívül figyelj  arra, hogy milyen helyiséget kell megvilágítanod.

Az irodában vagy a konyhában ideális több, kellő intenzitású fő fényforrás használata.

Az előszobában vagy a folyosón egy kicsit gyengébb és visszafogottabb fény is elegendő. A LED-es világítású mozgásérzékelők ideálisak az ilyen helyekre.

lampa fal

Nehéznek tűnik az árammegtakarítás? Tippjeink és a megfelelő napi szokások segítenek ebben. Ennek eredményeként évente több ezer forintot is megtakaríthatsz.

__bulb
Emelkedő rezsiárak? Így takarékoskodj

Magyarországon az eddig biztosnak vélt rezsicsökkentés feltételei változtak. Hogyan csökkenthető mégis a rezsi számla és hogyan tudod hogyan tudod az áram és a gázfogyasztásodat csökkenteni? Olvasd el spórolási tippjeinket a családi költségvetés növeléséhez.