Pár tipp, hogyan biztosítsa telefonját lopás ellen

telefon

A mobiltelefonok sajnos gyakori célpontjai a zsebtolvajoknak. Viszonylag drágák és egy idegen okostelefont nem is olyan nehéz eltulajdonítani manapság. Mit tehetünk, ha ez mégis történik velünk? Milyen óvintézkedéseket eszközölhetünk, ha kirabolnak bennünket?

 

Hogyan járjunk el mobiltelefon lopás estén?

 

Ha elvesztette vagy ellopták okostelefonját, először is vegye fel a kapcsolatot az operátorával, és zároltassa SIM kártyáját. Blokkolás után a tolvaj, vagy a becstelen megtaláló már nemfog tudni hívást indítani sem SMS-t küldeni a készülékről, tehát nem meríti le feltöltőkártyáját, illetve a számlája végösszegét sem fogja egekig emelni.

A SIM kártyát zároltathatja személyesen, írásban vagy a lehető leggyorsabban, az egy egyes  szolgáltatók ügyfélszolgálatain.

✓  Vodafone: Ügyfélszolgálat 1270 a +36 70 700 1270 telefonszámon

✓  Telenor: Ügyfélszolgálat 1220 a +36 20 200 0000 telefonszámon

✓  Telekom: Ügyfélszolgálat 1414 a +36-30-930-8545 telefonszámon

Az Ön SIM kártyáját, ha blokkolják is, nem kell megijedni, kérvényezhet egy újat, méghozzá ugyanazzal a telefonszámmal és a minden előző adattal. Ha lopást észlel, azonnali hatállyal értesítse a rendőrséget. Ebben az esetben nem árt, ha ismeri az IMEI számot (International Mobile Equipment Identity), amely a telefon azonosítására szolgál. Hol találja ezt a számot? Üsse be a következő kódot: *#06#. Amint a rendőrség azt kérvényezi, az operátor megkezdi a nyomozást.

 

Meg tudom előzni?

 

Természetesen igen. Van néhány óvintézkedés, amelyeket tehet, hogy megvédje okostelefonját. Igaz, ezek lehet magától az eltulajdonítástól nem védik meg a készüléket, de vészhelyzet esetén sokkal könnyebben bukkan majd a nyomára, illetve vissza tudja szerezni a szükséges adatokat.

 

Tipp #1 Tartsa biztonságban a telefonját

Az első és tán legfontosabb alapszabály, hogy ne is adjon lehetőséget a tolvajnak a lopásra. Ha tömegben van, soha ne hordja a táskáját a hátán illetve a vállán, mindig szorítsa magához és fogja erősen. Fontos, hogy a telefont ne hagyja könnyen hozzáférhető helyeken, ahonnan könnyűszerrel ki tudja lopni a tolvaj, úgymint a nadrág hátsó zsebe vagy a kabátzseb. Az autójában is könnyen észreveszik a szemfüles rablók, ezért soha ne hagyja szem előtt a biztonságosnak gondolt kocsijában sem. Ha ezeket az alapszabályokat betartja, a lopás valószínűleg meg sem történik, és így lehet semmi szükség tovább olvasnia.

 

Tipp #2 Zárolja a képernyőt és a SIM kártyát

Ha mégis úgy esik, hogy eltulajdonítják telefonját, legyen okos, és nehezítse meg a tolvaj életét. Megelőzésképp tehát használja ki az okostelefon adata lehetőségeket: zárolja a képernyőt, amit aztán csak kóddal, PIN kóddal, ujjlenyomattal vagy mintával lehet feloldani. Használjon minél bonyolultabb kódot, hogy a rablónak minél nehezebb dolga legyen. Az igaz, hogy Önnek minden használat előtt be kell majd ütni az adott kódot, de cserébe lopás esetén nem kell majd horribilis számlákat befizetni.

 

Tipp #3 Töltsön le lopás elleni applikációkat 

A mai okostelefonok, rengeteg funkcióval szolgálnak amelyeknek köszönhetően bárhonnan megtalálhatja készülékét. Az egyik legkiválóbb ilyen jellegű alkalmazás a Cerebrus, amely képes lokalizálni a telefont, illetve irányítani azt baj esetén. Az appot mindenképpen az elvesztés vagy lopás előtt kell aktiválni. Fontos tudni, hogy csak az Android készülékekre letölthető ez az alkalmazás, iPhone-okra is Windows telefonokra, sajnos nem alkalmazható. IPhone-ok esetében viszont mindenképp használja a FInd my iPhone funkciót.

 

Tipp #4 Mentse adatait

A telefon elvesztése vagy lopása esetén mindenképp mentse adatait, hogy legalább azok ne vesszenek el és azok legyenek biztonságban. Az okostelefonokban játszi könnyedséggel be tudja állítani a kapcsolatok, fényképek vagy a naptár legfontosabb eseményeinek adatainak mentését és szinkronizálását.