Szereti a mogyoróvajat? Készítse el otthon!

vaj

Ön is szereti a mogyoróvajat? Megmutatjuk, milyen egyszerűen elkészíthető otthon.

 

Lehet nem tudta, de a mogyoróvaj nagyon magas energiaértékű élelmiszer. Már egy nagyon kis adag is jelentős mennyiségű kalóriát tartalmaz. Ha Ön épp fogyókúrázik (vagy csak nem tud leállni egy kanálnál), akkor jobban teszi, ha a mogyoróvajat elfelejti. De akkor mégis miért támogatják fogyasztását a szakértők? Egészséges, vagy ez csupán mítosz? A blogunkban megtudhatja.

 

Miért fogyasszunk mogyoróvajat?

 

A mogyoróvajat még viccből sem nevezhetjük diétás ételnek, viszont az étrendünkből nem hiányozhat. Rengeteg vitamint tartalmaz, illetve sok fehérjét és rostot is, amelyek erősítik immunrendszerünket. A mogyoróvaj fogyasztása jót tesz szívünk egészségének is. Ennek a finomságnak köszönhetően telítetlen zsírsavak keletkeznek testünkben, amelyek védenek a szív-és érrendszeri megbetegedésektől.

A mogyoróvaj ásványianyagtartalma is igen magas. Az egyik közülük a kálium, amely segít testünkben egyensúlyban tartani vízháztartásunkat, illetve nagyon hasznos a szénhidrátok és fehérjék emésztésénél, valamint segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását és csökkenti az infarktus veszélyét.

A rostanyagok fogyasztása szervezetünk számára nagyon fontos, főleg azok számára, akik emésztőrendszeri problémával küzdenek.

Végül, de nem utolsó sorban, a mogyoróvaj remek antioxidáns, ezek közül is kiemelhetjük a resveratrolt, amely csak a vörösborban, áfonyában, ribizliben vagy a más említett mogyoróban fordul elő. A resveratrol erős gyulladáscsökkentő hatású, védi a bőrt és csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét.

 

Hogyan készítsük el otthon?

 

Nagyrészünk a mogyoróvajat csak úgy az üvegből majszolja, pedig nem csak ez az egyetlen módja, ahogyan felhasználhatjuk. Próbálta már elkeverni túróval és ezt hozzáadni egy kis zabpehelyhez, vagy egyenesen bele a smoothieba? Egy kis banánnal vagy almával összekeverve házi fagyit készíteni? Ha a sósat szereti, sincs gond, hiszen a mogyorós satay márátás kitűnő akár a csirkehúshoz is. De először is lássuk, hogyan készül a mogyoróvaj házilag.

Hozzávalók: 

  1. »  400 g mogyoró
  2. »  3 evőkanál kókuszolaj
  3. »  csipet só
  4. »  cukor

Elkészítés:

Pirítsa meg a mogyorót és sózza meg, aminek köszönhetően igazán különleges ízt kap. Ezt követően tegye a turmix gépbe és adja hozzá a felolvasztott kókuszolajat, majd kezdje turmixolni, míg a megfelelő állagot nem kapja. Valaki a lágy krémes mogyoróvajra esküszik, míg mások az enyhén roppanósat kedvelik. Ízlés szerint adja hozzá a cukrot. Az elkészült, megízesített vajat öntse át egy üveg edénybe és tárolja 20 °C, és lehetőleg sötét helyen. Az így elkészített és tárolt mogyoróvaj akár hetekig fogyasztható.