Szolárium a nyár előtt – igen, vagy mégsem?

szoli

Tengerpartra készül nyaralni? Hallott már arról, hogy a szolárium felkészíti a bőrét az intenzív napozásra? Mit gondol, igaz vagy hamis? A következő néhány sorban eláruljuk Önnek

 

Az UV sugárzás fajtái

 

Függetlenül attól, hogy természetesen napfényben napozik-e vagy a szoláriumban, bőrét mindenképp UV sugárzásnak teszi ki. És mint, azt tudjuk, ez a bőrrák legnagyobb rizikófaktora. AZ UV sugárzás 3 fajtáját különböztetjük meg:

UVA – Hosszú hullámhosszúságú UV sugárzás, amely nem árt a bőrnek, és elősegíti az A és D vitaminok képződését.

UVB – Közepes hullámhosszúságúsugárzás, amely más káros a bőrnek

UVC – Rövid hullámhosszúságú sugárzás, amelyet elnyel az ózonréteg, és nem érinti a földet.

A szoláriumokban az UVB sugárzás valamivel erősebb, mint az a természetes napon, viszont az UVA sugárzás is jelentősen magasabb. Pontosabban az UVA sugárzás nagyjából 90% míg az UVB csak 10%.

 

Szolárium, igen vagy nem?

 

A Szolárium nem tud egységes pigmentréteget létrehozni, amely megvédené a bőrt az égéstől. Tehát a szolárium nem tudja felkészíteni az Ön bőrét az intenzív napozásra. Sőt, éppen ellenkezőleg! Sokan azok közül, akik szoliztak, erősebb bőrégéstől szenvedtek. A gyakori szoláriumhasználat továbbá növeli az UV sugárzás adagot, amit a bőr az élete során kap, így növekszik a rák kialakulásának esélye.

A szoláriumban is le lehet égni, illetve elősegíti a bőr öregedését. Ha mindezek ellenére, nem hagy fel a szoláriumozással, legalább abban ezestben ajánlott kerülni, ha sok a szemölcse vagy nagyon világos a bőre. A szoli nem ajánlott a 18 éven aluliaknak, illetve a terhes nőknek. Ha ezen kategóriák közül egyikbe nem tartozik bele, akkor is tényleg csak akkor használja, ha nagyon szükséges, és mindenképpen tartson be néhány alapszabályt:

✓  tartsa be a napozás időtartamát, illetve a két alkalom közti eltelt időt.

✓  használjon védőszemüveget

✓  használjon a szoláriumozáshoz használatos speciális krémeket

✓  Szolizás előtt vessen le minden ékszert, illetve mossa le a sminkjét is.

✓  Ha bőrén valamiféle elváltozást észlel, például piros foltok, mindenképpen keressen fel egy szakembert.

»»» A mi tippünk: Jó minőségű napozáshoz szükséges készítményeket, napozás utáni szereket talál a Notino.hu webshopban, akár kedvezményesen is. Hogyan? Elég csak kihasználni az aktuális Notino kupon előnyeit.

 

Hogyan védekezhetünk a nap ellen?

 

Azt már tudjuk, hogy a szolárium nem nagy segítség. Ami az Ön bőrének segítség, az a különböző napozás előtti és utáni készítmények használata és a napozás néhány szabályának betartása.

✓  11 és délután 2 óra közt ne menjen napra

✓  UV filterrel ellátott fényvédő krémeket használjon – a nap folyamán pedig ne csak akkor kenje újra, ha épp lefürdött, hanem 2-3 óránként ajánlott.

✓  az erős napsugárzás elől ne csak bőrét, de fülét és fejbőrét is védje. Bármilyen kalap, sapka, kendő megteszi. ne feledkezzen meg az ajkai védelméről sem, használjon ajakbalzsamot.

✓  Ne hanyagolja el bőrét napozás után sem. Zuhanyozzon lágy tusfürdővel, és kenje be bőrét napozás utáni készítménnyel vagy sima testápolóval.

✓  Az égett bőrt kenje be panthenol tartalmú krémmel.