Tavaszi nagytakarítás, mint nehézségek nélküli tradíció

13.04.2022 Karolina Otthon Megosztás
tavaszi takarítás

Tradícióinkhoz híven néhány nap múlva ünneplünk, ám húsvéti hagyományok mellett valami kellemetlenebb is közeleg – a tavaszi nagytakarítás. Még mindig nem tettél eleget kötelességeidnek, vagy máris kristálytisztán csillog otthonod?

Sokan azonban nem tudják hogyan lehet a lehető leghatékonyabban elvégezni ezt a nem túl kellemes feladatot. Éppen ezért hoztunk most neked néhány hasznos tippet.

Oszd be az időd

 

A szisztematikus emberek szeretik, ha mindig mindenhol rend honol, ezért pontosan megtervezik életük minden napját. Fölöslegesnek tartod?

Ha mindent felírsz, vagy csak fejben beosztod egy átlagos napodat, biztosan nem felejtesz el semmit.

A tavaszi nagytakarítás is tökéletes időbeosztást igényel. Mivel nagy mennyiségű munka vár rád, fontos, hogy hatékonyan oszd be az időd. Sok mindent kell megoldanod ez alatt az idő alatt, és persze nem lehet mindent egyszerre csinálni.

„Lassan járj, tovább érsz” – tartja a mondás. Próbálj meg minden nap egy-egy helységet rendbe tenni.

Hétfőn takarítsd ki a konyhát, kedden a fürdőszobát, szerdán a nappalit, csütörtökön a hálószobát pénteken mosd meg az ablakokat, szombaton törölj port és porszívózz ki.

takaritas ablak

Ne vedd kötelességnek

 

Abban az esetben, ha mindent egy napra hagysz, természetes, hogy nem lesz hozzá kedved. Lehet gyorsan megleszel vele, de sokkal jobban kifáradsz. Egész héten dolgozol és nincs egy nap szabadod sem. Nem akarhatod ezzel tönkre tenni a hétvégéd.

Ha nincs hozzá kedved, csak gondolkodj el azon, miért is csinálod. Az egyik ok, hogy a takarítás után sokkal könnyebben „lélegzel” majd. Sokkal jobban érzed majd magad otthon, és persze büszke is leszel magadra.

Ne vedd kötelességnek, hanem gondolj rá úgy, hogy ezt a saját jóléted érdekében teszed. Akárcsak az edzésnél – lehet nem akaródzik odamenni, de annál boldogabban távozol.

takaritas zenevel

A zene az kell

 

Próbáltál már valamilyen kellemetlen tevékenység mellett kellemes, relaxációs zenét hallgatni? Nem a tévénézésre gondolunk. Az csak elterelné a figyelmed, és két hét alatt sem lennél meg a nagytakarítással.

A zene az egyik legjobb módja, hogyan tegyük kellemesebbé a takarítást. Javítja a hangulatot, és megkönnyíti a munkát, szinte szárnyakat ad. Innentől kezdve már nem kötelesség, inkább szórakozás.

A fenti takarítási tippek is mind arról tanúskodnak, hogy az nem csupán sikeres lehet, de akár szórakoztató is. Segítségükkel ez nem csupán kötelesség és elcsépelt sztereotípia, hanem egy tevékenység, aminek örülsz majd. Semmi sem ér fel a jól elvégzett munka örömével.

Szeretnél további érdekességeket? Akkor a Tavaszi munkák otthon és a kertben: Megtalálható otthon minden, amire szükséged van? című cikkünkben megtalálod.