TV vásárlás előtt áll? Segítünk Önnek a választásban.

TV

Televízió vásárlását tervezi? Többször felteszi magának a kérdést: „Milyen tévét vegyek?” Számos kritériumot kell figyelembe venni a kiválasztás során. Hoztunk néhány hasznos tippet, amelyek biztosítják, hogy ne vesszen el az ajánlatok között.

 

TV kiválasztása

 

A televíziók világát jelenleg a LED TV-k uralják. Élesebb képek, élénk színek, tisztább hangok, és végül, de nem utolsósorban nagyobb képátló jellemzi. Bár első pillantásra mindegyik egyformának tűnik, mégsem azok. Elsősorban az egyes funkciók terén különböznek, és csak Öntől függ, hogy melyiket részesíti előnyben. Egy szó, mint száz: a televízió már rég nem csak az adás figyelésére alkalmas.

 

Képernyőátló vs. távolság

 

A képernyő átlója illetve mérete talán a legfontosabb paraméter televízió vásárlás esetén. Ez a méret hüvelykben van megadva, egy hüvelyk pedig 2,54 cm. A képernyőméret kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen távolról kívánja nézni a televíziót. Tudja, mi az ideális távolság tévénézéshez?

A megfelelő átlóméret kéz a kézben jár a képernyő felbontásával. Miközben egy Full HD 40 colos tévét nyugodtan nézhet 1,5 méter távolságból is, egy HD Ready televíziónál azonos képátlóval már körülbelül 2,5 méter az ideális távolság, és végül egy SD TV-nél mintegy 3 méter. Ön is kiszámíthatja az ideális távolságot. Használhat egy átváltási arányt, amely alapján eloszthatja a tévénézés tervezett távolságát a következő számok egyikével:

• 4 a Full HD televíziókhoz

• 6 a HD ready tévék esetén

• 8 az SD televíziók esetén

Példa: Ha a kanapé és a televízió tervezett helye közötti távolság 3,5 méter, akkor egy Full HD készülék esetében az optimális képátló (350 cm: 4) 87,5 col, egy HD tévénél 58,3 col, és egy SD TV-nél pedig 43,8 col.

 

Képernyőfelbontás

 

A televízió választásnál kétségtelenül egy másik fontos tényező a képernyő felbontása. Pixelben van megadva, és ugyanaz az egyenlet alkalmazható itt is - minél nagyobb a felbontás, annál szebbek és élesebbek a kontúrok, és annál jobb a képminőség.

Jelenleg a Full HD televíziók 1920x1080-as felbontással számítanak a standardnak. Némileg magasabb szintet képviselnek az UHD és a 4K készülékek, amelyek felbontása 3840x2160. Az utóbbi két típusnál azonban figyelembe kell venni, hogy a hagyományos televíziós műsorszolgáltatás nem érhető el UHD minőségben. Ez azt jelenti, hogy ha úgy dönt, befektet egy UHD vagy a 4K televízióba, akkor megtörténhet az is, hogy nem lesz mit néznie.

A televíziók nagy része éppen ezért Upscaling technológiával van felszerelve. Ez lehetővé teszi, hogy egy Full HD adást UHD minőségben láthassunk. Ennek köszönhetően a kép valamelyest javul, viszont nem ér fel egy 4K film minőségével.

Tippjeink: új tévét szeretne, de a költségvetése korlátozott? Látogasson el a Kuplio.hu kuponos portálra, és válogasson a legismertebb tévé márkák között lelkiismeret-furdalás nélkül. Az E-mag akciók vagy Electronic-star kupon szinte mindig elérhető. Kihasználhatja még az egyéb extra kedvezményeket, akciós kuponokat, amelyeket a weboldal kínál, és biztosan nem bánja majd meg.

 

Megjelenítési technológia

 

A képernyővilágítás típusa nem csak a színvisszaadási spektrumot érinti, hanem a TV energiafogyasztását is. A LED-televíziók esetében a megvilágításról LED diódák gondoskodnak, melyek elsősorban gazdaságosságukról ismertek. Jelenleg a tévékben kétféle dióda elhelyezés létezik. Az Edge LCD LED TV, ahol a "LED-ek" a széleken helyezkednek el, és a fény egyenletesen eloszlik a teljes panel mögött, valamint a Direct LCD LED TV, ahol a LED-ek egyenletesen helyezkednek el a panelen, így a háttérvilágítás még egységesebbé válik.

 

Összekapcsolás 

 

Az idő nagy léptekkel halad előre, így nem meglepő, hogy a TV már rég nem csak a képi adás megtekintésére szolgál. A megfelelő bemenetek segítségével csatlakoztathatóak USB eszközök, játékkonzolok vagy akár az internet is. Mielőtt vásárolna egy TV-t, gondolja át azt is, hogy mire szeretné még használni a tévénézés mellett. A preferenciák alapján válassza ki a megfelelő csatlakozókat, amelyek a következők:

HDMI

USB

Ethernet

MHL

SD slot

SCART

 

A legjobb televíziók összehasonlítása

 

Valódi, szórakoztató társ vagy tanár. Az egyik legnépszerűbb készülékről van szó a szórakoztató elektronika területén, amely nagy valószínűséggel egyik nappaliból sem hiányzik. Hogyan válasszuk ki a megfelelőt, és mire kell összpontosítani? A kereskedők számtalan televíziót kínálnak, amelyek első pillantásra csak apróságokban különböznek. Most viszont bemutatjuk a legnépszerűbb és legkedveltebb TV márkák előnyeit és hátrányait:

 

LG 32LJ500V

Multimédia funkciók

A+ energiahatékonysági osztály

Képátló 108 cm

Nincs

 

 

 

 

 

Philips 55PUS6162

Kiváló képminőség

Nagyszerű technikai paraméterek

Elfogadható ár

Lassabb kapcsolási válasz

 

 

 

 

 

Samsung UE32M5002

Kiváló ár-érték arány

Kiváló hang

Alacsony tömeg

Nincs wifi lehetőség