Mit vihetek fel a repülőre?

14.06.2022 Kata Repülőjegyek Megosztás

Tudod mit lehet és mit nem lehet felvinni a repülőre? Mi minden lehet a kézipoggyászodban és mit tartalmazhat a feladott poggyászod? Ha kíváncsi vagy, akkor olvass tovább, hiszen elkészítettük neked az erre vonatkozó listát.

Folyadékok, élelmiszerek, gyógyszerek, elektronikai cikkek vagy túlméretezett poggyász. Mi vihető fel a repülőre? És mit érdemes otthon hagyni? Ezek a válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre, hogy mit tarthatsz a repülőgép poggyászában.

Még nem foglaltál repülőjegyet álmaid nyaralására? Amint elolvastad ezt a cikket, nézz szét ajánlatain közt.

Folyadék

 

A repülőre felhivető. A gép fedélzetére viszont csak meghatározott mennyiségű folyékony anyag vihető fel. Nagyon fontos tudni, hogy nem csak a víz és egyéb italok minősülnek folyadéknak, de ide soroljuk a krémeket, parfümöket, samponokat, tusfürdőket, fogkrémeket és egyéb cseppfolyós  anyagokat.

A maximum 100 ml mennyiségű folyékony anyagot átlátszó és lezárható maximum 1 l térfogatú műanyag zacskóba kell csomagolni, úgy, hogy ilyen zacskóból csak egy lehet nálad. Az így becsomagolt folyadékokat az ellenőrzés során át kell helyezni egy dobozba.

Ugyanígy szállíthatod a duty free zónában vásárolt folyadékot is, amelyet a számlával együtt egy átlátszó műanyag zacskóban kell elhelyezned. Az ilyen előírások csak a kézipoggyászra vonatkoznak, a feladott poggyászban szállíthatsz folyékony anyagot – tehát abban a csomagban, amely a csomagtérben utazik veled.

folyadek repulo

__bulb
Hogyan szerezz olcsó szállást

Olcsó utazás? Csak akkor érdemes olcsó utazást választani, ha sikerül mellé szép és olcsó szállást is találni kellemes környezetben. Tudod, hogyan juthatsz olcsó szálláshoz? Most hoztunk néhány tippet.

Étel

 

A kézipoggyászban és feladott poggyászban is egyaránt szállíthatsz ételt, ám előtte részletesen tanulmányozd át az adott ország vámszabályait, hogy az adott étel behozatala egyáltalán engedélyezett-e. Fontos, hogy az élelmiszer hermetikusan lezárt és a gyártó eredeti csomagolásában legyen. A kézipoggyászban magaddal vihetsz egy kis ételt, illetve tápszer, olyan mennyiségben, amely elengedhetetlen a repülés ideje alatt. 

etel repulo

Gyógyszerek

 

A kézipoggyászban az orvos által előírt gyógyszereket is magaddal vihetsz, amelyekre a repülés alatt feltétlenül szükséged lesz. Ebben az esetben  szükséged lesz egy a te nevedre kiállított orvosi igazolásra.

Nincs szükség a recept bemutatására, ha a poggyászban a cukorbetegek számár előírt készítmények, inzulintűk, folyékony gyógyszerek – cseppek, szirupok, kontaktlencse folyadékok találhatók. Ezeket az anyagokat 100 ml-nél nagyobb mennyiségben is szállíthatunk.

gyogyszer repulo

Repjegyed már van, de szállásod még nincs? Nézz szét a szezon legjobb ajánlatai közt a Booking-on.

Értékek

 

Minden értéket és értéktárgyat a kézipoggyászodban helyezz el, mert így az egész út alatt szem előtt tarthatod. Amennyiben a feladott poggyászba csomagolod, a légitársaság, sem a repülőtér nem vállal ért felelősséget sem az eltűnéséért, sem a rajtuk keletkezett károkért. A feladott poggyászba ne csomagolj pénzt, ékszert, kulcsot, gyógyszert, szemüveget, kontaktlencsét, órát, cigarettát, dohányárut és iratokat.

Elektronika

 

A műszaki cikkek semmiképp sem kerüljenek a kézipoggyászba. Notebook, mobiltelefon, kamera, fényképezőgép, MP3 lejátszó, e-könyv olvasó – mind-mind vidd magaddal a fedélzetre.

elektronika repulo

Te hol nyaralsz idén? Ha még nincs ötleted, inspirálódj cikkünkből.

Öngyújtó

 

Az öngyújtót és annak bármilyen fajtáját nem vihetsz fel sem a fedélzetre a kézipoggyászban, sem a csomagtérbe nem kerülhet a feladott poggyászban.

Hangszerek

 

Amennyiben szükséged van egy kisebb hangszerre (például gitár, klarinét, hegedű…), amely nem fér a kézipoggyászodba, felviheted azt az utastérbe, amennyiben védőcsomagolásban van, vásároltál számára ülőhelyet és kifizetted az illetéket is. A hangszer súlya nem haladhatja meg a 20 kg-t és vonatkoznak rá a méretszabályok is. A nagyobb méretű hangszerek (dobok, hárfa…) a csomagtérben utaznak és a reptéren mint :: csomagot adod fel, természetesen a megszabott illetékért.

hangszerek repulo

Tudod, hol találod a legjobb ajánlatokat? Hát a Bravofly weboldalán. Csak néz szét és foglalj már ma.

Sporteszközök

 

A sportszereket nem viheted fel a repülőre, mint kézipoggyászt, hanem le kell adnod mint… csomagot, amely az utastrében kap helyet. A sportszerek szállítását előre jelentened kell a légitársaságnak és a megadott díjat is ki kell fizetned. Ez vonatkozik a horgászbotokra, golfütőkre, gördeszkákra, szörfdeszkákra, sílécekre, snowboardokra, búvárfelszerelésre, biciklikre (30 kg-ig, az elektromos biciklik kivételével) és rengeteg más sporteszközre.

Fegyverek

 

A kézipoggyászban nem vihetsz magaddal fegyvert, lőfegyvert vagy tűzveszélyes tárgyat, éles tárgyat, robbanószert, és semmilyen olyan eszközt, amely kárt okozhat. Figyelem, a repülőgép fedélzetére még fegyvernek látszó tárgyat sem vihetsz – még ha ez csak játékszer. Robbanószereket és gyúlékony anyagokat nem vihetsz a csomagtérben sem, mert veszélyt jelentenek a repülőgép biztonságára. Az arra vonatkozó részletes listát, hogy mit vihetsz a repülőre is mit nem az adott légitársaság oldalán találod.

__bulb
Hogyan válasszunk túrabakancsot

A hosszú tél után ismét örülhetünk, hiszen eljött a természetjárás ideje. Kedvünk támad megmászni a legmagasabb csúcsokat is, és bejárni a környék erdőit. Megvan már a megfelelő túrafelszerelésed?