Egy, megérett a meggy? Így válasszunk finom, érett gyümölcsöt

gyümölcs

A friss gyümölcs és zöldségvásárlás gyakran nagy fejtörést tud okozni. Hosszú percek telnek el válogatással? Tippjeink segítenek idő és pénzt spórolni.

 

Létzik néhány univerzális szempont, amit figyelembe vehetünk válogatásnál. Ilyen a szezonalitás, méret, vizuális hiányosságok. Hogyan válasszunk gyümölcsöt és zöldséget?

gyumi tal

Válasszon szezonális gyümölcsöt és zöldséget

 

Az első szempont, amit vásárlásnál figyelembe kell vennünk, az az évszak, vagyis a gyümölcs igazi szezonja. A mandarin szezonja nálunk főleg a téli időszakban van, akkor a legfinomabb, míg a paradicsomok például télen ízetlenek.

A szezonon kívül tehát mindenképpen számoljon azzal, hogy a zöldségek és gyümölcsök íze jóval enyhébb, ráadásul az áruk is jóval magasabb. Éppen ezért ideális az évszaknak megfelelő gyümölcsöt vásárolni, és azt is csak olyan mértékben, hogy el tudja fogyasztani. Lássuk részletesen, mit tartson még szem előtt.

Vesse be az összes érzékét

 

Vásárlásnál ne csak a látását használja, hanem tapintását és szaglását is. Azt nyilván mondanunk sem kell, hogy ne tegyen olyan gyümölcsöt, zöldséget a kosarába, ami már első ránézésre is romlott vagy sérült.

gyumolcs talak

Hogyan néz ki a szár és a zöldség zöldje?

 

A frissességről árulkodik a zöldségek zöldje vagy szára, mint például a répaé, petrezselyemé vagy épp a paradicsomé. Minél szárazabb ez a rész, annál öregebb a zöldség/gyümölcs. A zöldség zöldjének vagy szárának illatosnak is kell lennie. A répa, paradicsom esetében bízhatsz ebben a trükkben.

Se nem kicsi, se nem nagy

 

Ne hagyja magát megtéveszteni a gigantikus méretű gyümölcsök és zöldségek láttán sem! Válasszon inkább közepes méretűt, kivéve a citrusfélék esetében.

avokado kenyer

 

Hogyan válasszunk konkrét gyümölcsöt

 

__check

Ananász

Tudja, honnan ismeri meg a tökélesen érett ananászt? Szagolja meg. Az érett ananász illata édes, színe aranysárga és tapintásra inkább puha. A zöldes árnyalatú darabokat nem igazán tanácsos megvenni, mert otthon sajnos nem érik meg. Az ananász minőségéről árulkodik a levele is. Próbáljon meg kitépni egyet a középső részből – minél könnyebben jön ki, annál érettebb a gyümölcs. Figyelem, a túl puha ananászt sem érdemes megvásárolni, mert az már sajnos a rothadás jele is lehet akár. Mindig válassza az arany középutat.

 

ananasz lada

 

__check

Avokádó

Az avokádó manapság egyre népszerűbb gyümölcs (igen, gyümölcs!), így nem meglepő, hogy boltjainkban elég könnyen beszerezhető. A tökéletesen érett avokádót a felszínéről ismeri meg. Héja sima és enyhén rugalmas, és nagyon könnyen hámozható. A túlérett avokádó héja pedig foltos.

 

avokado maggal

__check

Barack

Egy nagyon finom szezonális gyümölcsről van szó, amelyet gyakran éretlenül szednek le a fáról, abban a reményben. hogy majd beérik. Barackvásárlás esetén figyeljen oda a gyümölcs színére. A legfinomabbak színe pirossas sárga és szőrösek. A zöldes árnyalatúak gyakran savanyúak, és sajnos nem is érnek meg később sem. A túl érett barackot is könnyű felismerni – túl puhák és helyenként horpadtak.

 

barack kep

__check

Gránátalma

Az érett gránátalma kiválasztása nem egy egyszerű feladat. Olyat válasszon, amelynek vékony a héja. Ha viszont a héján keresztül látszanak a gránátalma magok, a gyümölcs sajnos túl érett, így inkább tegye vissza a polcra.

 

granatalma kep

__check

Eper

Talán nincs is olyan, aki ne szeretné az epret. Finom édesnek kell lennie. Tudja, hogyan ismerheti fel? Pofonegyszerű. Az érett eper piros, illatos és a zöld kis teteje kemény. Inkább ne vásároljon sötétebb árnyalatú epret, sem túl világosat, sem fehéret. Az epret nagyon érzékeny kis gyümölcs, ezért nagyon rövid ideig tárolhatjuk csak és azt is inkább hűtőben 1-5 fokon.

 

eper kep

__check

Kivi

Ezzel a gyümölccsel nagyon egyszerű a dolga. Kicsit nyomja bele a körmét. Ha ez nem hagy nyomot rajta, akkor a kivi érett a fogyasztásra.

 

kivi kep

__check

Kókusz

Próbálta már valaha megrázni, kicsit megzörgetni a kókuszt vásárlás előtt? Pedig tanácsos. Ha ekkor hallja benne a folyadék löttyenését, akkor ez az Önnek megfelelő kókusz. A kókuszdió méretének arányosnak kell lennie a súlyával.

 

kokusz kep

__check

Mandarin

A mikuláscsomagok egyik tradicionális alkotó elemét mindenki szereti. Innen már sejteni lehet, hogy a mandarin fő szezonja inkább a téli időszakra tehető. Az érett mandarint igencsak könnyű felismerni – színük narancssárga, héjuk vékony és fényes. Semmiképp sem lehetnek túl puhák vagy „felfújtak”.

 

mandarin kep

__check

Mangó

Az üzleteinkben sajnos nem túl gyakran találunk igazán érett mangót. Általában éretlenül szedik le, és csak nagyon kevés esetben sikerül beérnie. Az ideális mangó illatos és héja puha, sárgás-piros színű.

 

mango kep

__check

Dinnye

Ön is megkopogtatja a dinnyéket a boltan, abban a reményben, hogy sikerül megállapítani, hogy érett-e? Eláruljuk, teljesen fölösleges. A puha héjú és foltos dinnyét inkább hagyja a boltban, és ugyanúgy kerülje azokat is, amelyeken fehér sávok képződnek. Az a dinnye, amely nehezebb, mint amilyennek elsőre űnik, érett. Minél kisebb a sárga folt rajta, annál éretebb. 

 

dinyne kep

__check

Papaya

A papaya vásárlásánál azokat a darabokat válassza ki, amelyek héja kemény ám mégis rugalmas. Ne vásárolja meg a fehér foltos és puha gyümölcsöt.

 

papaya kep

__check

Paradicsom

A jó paradicsom kiválasztása kicsit bonyolultabb. Ízük függ a származási helytől is. A finom paradicsom legfőbb ismérve a narancsos szín és a sérülésmentes kemény, feszes héj.

 

so zoldseg

__bulb
Hogyan spórolj a konyhában?

Hogyan készíts finom, mégis pénztárcakímélő ételt? Hogyan spóroljunk a kaján? Hoztunk 7 tippet, hogyan spóroljunk az ételen.