A friss gyümölcs és zöldségvásárlás gyakran nagy fejtörést tud okozni. Hosszú percek telnek el válogatással? Tippjeink segítenek idő és pénzt spórolni.
Létzik néhány univerzális szempont, amit figyelembe vehetünk válogatásnál. Ilyen a szezonalitás, méret, vizuális hiányosságok. Hogyan válasszunk gyümölcsöt és zöldséget?
Válasszon szezonális gyümölcsöt és zöldséget
Az első szempont, amit vásárlásnál figyelembe kell vennünk, az az évszak, vagyis a gyümölcs igazi szezonja. A mandarin szezonja nálunk főleg a téli időszakban van, akkor a legfinomabb, míg a paradicsomok például télen ízetlenek.
A szezonon kívül tehát mindenképpen számoljon azzal, hogy a zöldségek és gyümölcsök íze jóval enyhébb, ráadásul az áruk is jóval magasabb. Éppen ezért ideális az évszaknak megfelelő gyümölcsöt vásárolni, és azt is csak olyan mértékben, hogy el tudja fogyasztani. Lássuk részletesen, mit tartson még szem előtt.
Vesse be az összes érzékét
Vásárlásnál ne csak a látását használja, hanem tapintását és szaglását is. Azt nyilván mondanunk sem kell, hogy ne tegyen olyan gyümölcsöt, zöldséget a kosarába, ami már első ránézésre is romlott vagy sérült.
Hogyan néz ki a szár és a zöldség zöldje?
A frissességről árulkodik a zöldségek zöldje vagy szára, mint például a répaé, petrezselyemé vagy épp a paradicsomé. Minél szárazabb ez a rész, annál öregebb a zöldség/gyümölcs. A zöldség zöldjének vagy szárának illatosnak is kell lennie. A répa, paradicsom esetében bízhatsz ebben a trükkben.
Se nem kicsi, se nem nagy
Ne hagyja magát megtéveszteni a gigantikus méretű gyümölcsök és zöldségek láttán sem! Válasszon inkább közepes méretűt, kivéve a citrusfélék esetében.