Hogyan spórolj a konyhában?

08.06.2022 Karolina Étel és főzés Megosztás

Hogyan készíts finom, mégis pénztárcakímélő ételt? Hogyan spóroljunk a kaján? Hoztunk 7 tippet, hogyan spóroljunk az ételen.

Az élelmiszer árak folytonos emelkedése és az infláció növekedése is mind-mind arra sarkall minket, hogy többet és jobban spóroljunk, mint az elmúlt években valaha. Még akkor is, ha a „food porn” egyre népszerűbb kifejezés. Ám a jó minőségű étel hazánkban egyáltalán nem olcsó mulatság. Jól jönnek tehát a spórolási tippek a konyhában. 

Szeretnél többet vásárolni kevesebbért? Akkor irány a Tesco online webáruház.

Használd a maradékokat

 

A maradékok nem kell, hogy okvetlenül a kukában landoljanak. Sok dolog még nem is romlott, és mégis kidobjuk. Vagy azért mert nem tudjuk felhasználni, vagy azért, mert már nem fér a hűtőbe. Ne tárold az élelmiszert a hűtőben. Próbálj meg főzni valamit belőle. 

no foz

Ha valami megmaradt az ebédből, gondolkodj el, mit főzhetnél belőle holnap. És mire jó a fel nem használt élelmiszer? Hasznosítsd újra! A részletes újrahasznosításról szóló útmutatónk segítségedre lesz.

__fire
Hogyan gyűjtsünk szelektíven? A szelektív hulladékgyűjtés szabályai

Lelkiismeretesen próbálsz hozzáállni a hulladék helyes szétválogatáshoz? Bizonyos szeméttípusok esetében egyszerűen lehetetlen tanácsot adni. Ez az útmutató azonban segíthet neked.

Mondj le valamiről

 

Időről időre mindegyikünk megenged magának valami kevésbé egészségeset. A fast food-tól viszont nem mindig laksz jól. És még drágább is, mint az egészséges ételek. Másrészt pedig nagyon finom.

A kutatások is bizonyítják, hogy a háztartásokban általában elegendő étel van. Az ok az, hogy vásárlás során már megszoktuk, hogy automatikusan pakoljuk a kosarunkba az élelmiszert. Igen, azokat is, amelyeket nem használunk fel. Rengeteg ezek közül az édesség vagy a sós snack.-ek, amelyekre igazából nincs is szükségünk.

tanyer kaja

Keress kisebb boltokat

 

Szerinted a kisebb élelmiszerboltok nem rendelkeznek megfelelő kínálattal? Épp ellenkezőleg. A kisebb boltokan is megkapsz minden fontos élelmiszert. Sőt, a kis üzletekben kevesebb időt tartózkodunk, mint a nagy bevásárlóközpontokban.

Miért van ez így? Mert nem töltesz el fölösleges időt a polcon található termékek nézegetésével.

Termeszd magad

 

Nincs mindenkinek saját kiskertje, amelyben mindent megtermelhet, amire csak szüksége van. Egy-két apróságot azonban otthon is termeszthetsz. A legegyszerűbb fűszernövényekre vagy a kevésbé igényes zöldségek egy kis erkélyen is megteremnek.

Például a bazsalikom is, amely az egyik legegyszerűbb fűszernövény. Több napig is kibírja öntözés nélkül. Illata belengi a kertet vagy lakást, az finomabbá varázsolja az ételt és feldobja a konyhát külsejével. Szárítsd ki a leveleit, úgy még többet spórolhatsz.

Hasonló növény a menta is. Ha szereted az egzotikus ízeket, mindenképp kezdj el kísérletezni. A mungo bab, rukkola vagy brokkoli biztosan tetszeni fog majd. A spórolás a konyhában így a legegyszerűbb.

tal csereszenye

Elültetted már a fokhagymát? Olvass utána, hogyan kell ültetni és gondoskodni róla. Ebben a cikkben minden információt megtalálsz.

Vásárolj szezonális és regionális élelmiszereket

 

A hiper- és szupermarketek kínálata elkényeztet minket. Lehet örülünk, hogy mindig kapható cseresznye vagy épp eper, de ezek ára sokkal magasabb. És legyünk őszinték, az ízük sem az igazi.

A szezonális élelmiszerek vásárlása sokkal természetesebb számunkra. Sőt, ha ezeket veszed meg, még spórolhatsz is. De nem mindegy, hol veszed meg őket. Ha biztos akarsz lenni benne, hogy magyar élelmiszert vásárolsz, látogass el a helyi piacre, így biztosan helyi termelőtől vásárolsz.

hazai piac

Főzz otthon és tartalékolj

 

Megszoktad, hogy étteremben eszel? Biztosan feltűnt már, hogy az árak folyamatosan emelkednek. Próbáld meg kiszámolni, mennyibe kerülnének az adott étel alapanyagai, ha otthon készítenéd el. Nem államtitok, hogy az otthoni főzés sokkal kifizetődőbb. Főleg, ha legalább két napra előre elkészíted. Abban az esetben, ha egy időre távol is leszel, az ételt magaddal is viheted.

Hogyan készíts gyorsan finom vacsorát a családnak? Cikkünkben találsz néhány izgalmas avokádóreceptet.

lazac etel

Kisebb adagok

 

Ismered azt az egyszerű trükköt, amely megmutatja, mekkora legyen az ételadagod? Csak tippeld meg, mennyi étel fér el a tenyeredben.

A tányérra mindig csak annyi ételt tegyél, amennyit biztosan megeszel. Vagy talán egy kicsivel kevesebbet. Így megelőzheted a maradékok kidobását. Az így megspórolt étel megmarad a következő napra, vagy beteheted a hűtőbe is.

Számos egyszerű módon tudsz spórolni az ételen. Próbálj ki néhányat, és meglátod, milyen hatással van a pénztárcádra.