Ön is imádja az avokádó csodálatos ízét? Egyáltalán nem csodálkozunk. Fogyasztható édesen, sósan, hidegen, melegen. Rengeteg egészséges anyagot tartalmaz, és nyugodtan eheti diéta ideje alatt is. Blogunkban most bemutatunk néhány pofon egyszerű receptet, amelyekbe rögtön beleszeret. De előtte még egy kérdés: Az avokádó zöldség vagy gyümölcs?
Miért együnk avokádót?
Ha a kérdésre a válasza gyümölcs volt, akkor Ön jól válaszolt. Hogy egy kicsit pontosítsuk: a Persea americana nevű fa gyümölcséről van szó, amelynek különbözői formáit és színeit ismerjük. A boltban leggyakrabban a körte formájút találjuk, de előfordulnak gömbölyűek is. A szín is elég változatos, lehet zöld, de akár fekete is. A legnépszerűbb a Hass avokádó, amely épp a fekete színével tűnik ki.
Miért is sorolja be étrendjébe az a különleges gyümölcsöt? A válasz most is nagyon egyszerű – az avokádó az egyik legnagyobb tápértékkel rendelkező gyümölcs. Segít megőrizni továbbá karcsúságunkat, csökkenti az artritisz tüneteit, és telis-tele van antioxidánsokkal. Továbbá egészséges zsírokat tartalmaz, rengeteg rostot, és ami a legfontosabb, nem tartalmaz koleszterint sem nátriumot.
Az avokádó tele van vitaminnal és egyéb tápanyaggal:
K-vitamin: a napi adag 26%-a
folsav: a napi adag 20%-a
C-vitamin: a napi adag 17%-a
Kálium: a napi adag 14%-a
B5-vitamin a napi adag 14%-a
B6-vitamin: a napi adag 16%-a
E-vitamin a napi adag 10%-a
+Kis mennyiségű vas, cink, tiamin, niacin, magnézium
Hogyan fogyasszuk?
Az avokádónak van egy hatalmas előnye – gyakorlatilag bármilyen formában fogyaszthatjuk. Sütve, hidegen, sósan, édesen, mindegy, a végeredmény fenséges. A fontos viszont az, hogy puha legyen, és kellőképpen érett. Ha a boltban pont egy kissé kemény darabra lelt, hagyja még otthon pár napot érlelni.
» A mi tippünk: Honnan tudhatja meg, hogy az avokádó érett? A választ ITT találja.
Az avokádó egyik másik nagy előnye, hogy hosszú időre eltelít, így csökkenti az éhségérzetet. Az eredeti, nem túl jellegzetes íze pedig lehetővé teszi, hogy szinte bármivel fogyaszthatjuk. Lássunk csak néhány elkészítési módot.
» Nyers avokádó
» sült avokádó
» avokádó sósan
» avokádó édesen
Avokádó receptek
*Avokádókrém tojással
Az avokádókrém az egyik leggyakoribb elkészítési módja ennek a gyümölcsnek. Elkészítése csupán néhány percet vesz igénybe, és a végeredmény magáért beszél.
Hozzávalók:
→1db érett avokádó
→2 tojás
→2 evőkanál tömlős sajt
→1 db hagyma
→csipet só
→citromlé
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük majd az avokádóval és a sajttal együtt összenyomkodjuk egy tálban. Az így elkészült keverékhez hozzáadunk egy kanál mustárt és az apróra vágott hagymát. Végezetül a krémet megsózzuk és egy kis citromlével locsoljuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá fűszereket is. A krém remek pirítósra, és díszítésként használhat egy kis koktélparadicsomot.
*Avokádó „krém” azoknak, akiknek nincs idejük
Abban az esetben, ha pont egy éretlen avokádót kapott, de mégsem szeretne eltérni az eredeti ötlettől, akkor a következő módon járjon el. Az avokádót egész egyszerűen vájja ki, szeletelje fel és pakolja a kenyérre vagy pirítósra. Eztán sózza, esetleg borsozza meg, bolondítsa meg egy kis tökmaggal és a tetejére pedig még pont elfér a főtt tojás. És voila, kész is a fejedelmi vacsora.
*Sült avokádó
Az avokádó remek megsütve is. Próbálta már? Van egy nagyon egyszerű receptünk.
Hozzávalók:
→2db avokádó
→1 vöröshagyma
→1 gerezd fokhagyma
→1 teáskanál olivaolaj
→2 paradicsom
→60g mozzarella
→egy csipet só és őrölt bors
→friss bazsalikom és koriander
Elkészítés:
Olíva olajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát és hozzáadjuk a meghámozott és felszeletelt avokádót. A paradicsomot meghámozzuk és megpároljuk majd hozzáadjuk az avokádós keverékhez. Ezzel a krémmel megtöltjük a kivájt avokádó héjakat, megsózzuk, megborsozzuk, megfűszerezzük, majd a tetejére helyezzük a felszeletelt mozzarellát, a friss bazsalikomot és koriandert. A kis „hajócskákat” betesszük az előmelegített sütőbe, és addig sütjük, míg a mozzarella meg nem olvad.
*Avokádós brownie
Sütött már valaha avokádós sütit? Itt az ideje kipróbálni.
Hozzávalók:
→1db avokádó
→300 g étcsoki
→150 g vaj
→3db tojás
→120g barna cukor
→60g liszt
→1 teáskanál sütőpor
→120 g darált mogyoró
Elkészítés:
230 g étcsokit a vajjal együtt gőz fölött felolvasztunk. A tojást és a cukrot habbá verjük és hozzáadjuk a szétnyomkodott avokádót, lisztet, sütőport, majd az olvadt csokit és a mogyoró felét. A tésztát elkeverjük és kiöntjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőbe tesszük majd 180 °C-on 25-30 percig sütjük. A maradék csokit felolvasztjuk, megöntözzük a sütit és megszórjuk a maradék mogyoróval.
- asadadad
- adadada
- adadad
- adadad