Néhány élelmiszergyártó igazán ravasz trükköket alkalmaz, hogy minél keresettebbé tegye termékeit. Tudja melyek a leggyakoribbak és hogyan kerülheti ki őket? Cikkünk további részében néhány hasznos tippet talál arra, hogyan is ismeri fel az igazán minőségi élelmiszert.
Trükk #1: Kétféle minőség
A keleti blokk fogyasztói körében ez egy nagyon régóta fennálló jelenség. Sajnos nem egyszer megesett már, hogy ugyanazok a termékeket néhány országban sokkal jobb minőségben forgalmazzák, mint máshol. Jó hír viszont, hogy ez már nemsokára a múlté. A termékek kétféle minőségét az EU- n belül szigorúan törvény tiltja majd a jövő év elejétől.
Trükk #2: Csökkentett tömeg
Ha a gyártó nem szeretne árat emelni, akkor természetesen más megoldást talál, értelemszerűen a neki legelőnyösebb módon. Hogyan teszi? Pofonegyszerű: kisebb csomagolás ugyanolyan összegért. Ezért mindig legyen nagyon óvatos, és figyelje az árcédulán feltüntetett egységárat, és így biztosan nem verik át.
Trükk #3: Olcsóbb alapanyagok használata
Az előállítási költségek csökkentése érdekében fokozatosan olcsóbb alapanyagokat használnak fel a gyártás során, ennek értelmében tehát csökken a termék minősége is. Rengeted gyümölcslé, tea, dzsem vagy más gyümölcsöt tartalmazó élelmiszer veszti el ezen trükk miatt valódi gyümölcstartalmát. Azt tanácsoljuk olvassa el figyelmesen a címkén feltüntetett adatokat, hogy tudja mit is fogyaszt.
Trükk #4: Víz hozzáadása
Hogy az élelmiszer nagyobb súllyal rendelkezzen, vizet adnak hozzá a gyártók. Ezt a trükköt leginkább a fagyasztott termékeknél alkalmazzák valamint a füstölt áruk esetében. Vásárlásnál ügyeljen rá, hogy a termék víztartalma ne haladja meg a 10%-ot.
Trükk #5: Hozzáadott cukor
Sok gyártó cukrokat használ adalékanyagként ízfokozásra, sokszor más névvel ellátva- ezzel is összezavarva a vásárlót. A hozzáadott cukroknak rengeteg más megnevezése is létezik, amelyek sajnos nem sokan ismernek. Kerülje tehát legalább a legismertebbeket, mint a répacukor, barnacukor, nádcukor, kókusz cukor,
A mi tippünk: Olvassa el a részleteket egy korábbi cikkünkben: Márkás vagy nem márkás termékek? Melyiket részesíti előnyben?
Akkor hogyan is vásároljunk minőségi élelmiszert?
Van néhány tippünk, hogyan lehetne a gyenge minőséget kiszűrni néhány élelmiszer esetében:
Vaj: Mindig tehéntejből készüljön és a zsírtartalma minimum 83% legyen.
Sajt: szintén figyelje a zsírtartalmat, ami a sajtok esetében nem lehet 40% kisebb. Nem szabad tartalmaznia vizet, zselatint, keményítőt vagy növényi zsiradékot.
Joghurt: Ne vásároljon zselatin tartalmú joghurtot és jegyezze meg, hogy a minőségi joghurt 3,5%-os zsírtartalmú tejből készül.
Húsok. Ha a hús jóminőségű nagyszázalékban tartalmaz húst, és csak nagyon kis mennyiségű más anyagot tartalmaz, például a legkiválóbb sonkák 90% húst tartalmaznak.
Csokoládé. Kerülje a kakaóport vagy telített növényi zsírsavakat tartalmazó csokoládékat. A termék címkéjén mindig keresse a csokoládévajat és a tömeget.
A mi tanácsaink:
✓ Mindig figyelmesen olvassa el a címkét. Minél egyszerűbb az élelmiszer összetétele, annál jobb. Ha minőségi alapanyagokat tartalmaz, nem szükséges ezeket mással helyettesíteni. Legyen szemfüles és figyelje az összetevők sorrendjét a csomagoláson, hisz minél előbb van feltüntetve annál többet tartalmaz az adott termékből.
✓ Figyelje az egységárat. Vásárlásnál ne csak a darabárat nézze, hanem az egységárat is tartsa szem előtt.
✓ Ne kerülje a privát termékeket. A saját márka nem okvetlen jelent rosszabb minőséget, sőt, összetételében utoléri a márkás termékeket, csak alacsonyabb áron.
✓ Ha szeretne a spórolni vásárlásnál, ne a minőség rovására tegye. Léteznek más módok is, hogy ne költsön sokat. Használja ki kedvezménykuponjainkat, hogy olcsóbb legyen a vásárlás.