Gomba szárítása gyorsan és olcsón: Mutatjuk, hogyan

27.09.2023 Angelika Étel és főzés Megosztás

A friss gombák minden bizonnyal a legfinomabbak. Szeretnéd őket télen is fogyasztani? Olvasd el, hogyan lehet a gombákat gyorsan és megfelelően szárítani.

Hazahoztad a frissed szedett gombákat az erdőből? Valószínű, hogy nem fogod az összeset egyszerre elfogyasztani. Egyik népszerű módja a gombák feldolgozásának a szárítás.

Nem tudod, hogyan is láss hozzá? A cikkünkben hasznos információkat találsz, amelyek segítségével könnyedén boldogulsz akár már az első próbálkozáskor is.

Egy aszalógép hasznos eszköz a gomba, gyümölcs és egyéb élelmiszerek szárításához. Még nincs ilyened otthon? Válassz a Klarstein webáruházban található termékek széles választékából.

gomba-szaritasa-otthon

 

Hogyan lehet könnyen előkészíteni a gombát az aszaláshoz?

 

A gomba szárításához megfelelő előkészítés szükséges. Mit értünk ez alatt? Az egyik kulcsfontosságú lépés a gombák betakarítása. Ajánlott gombafajták közé tartoznak az ízletes vargánya, a molyhos tinóru, a tölcsérgomba, az ízletes tőkegomba, a csiperke, kucsmagomba és a pöfetegfélék. A gombaszakértők nem javasolják a szárításhoz a szárazgombák begyűjtését. Amikor szeded, figyelj arra, hogy ne legyenek rovarok által megtámadva vagy penészesek.

Az utólagos tisztításnál felejtsük el az öblítést, mert ez növeli a penész kialakulásának kockázatát. A földtől származó szennyeződéseket és a gomba sérült vagy csúnya részeit először kézzel távolítsd el, majd egy késsel vágd le a gombák alját, néhány milliméterrel a tönk alatt.

Milyen vastagságúra vágd fel a gombákat? A gombaszakértők szerint a megfelelő vastagság kb. 4 mm. A gombákat hosszában felvághatod, vagy elkülönítheted a kalapot a tönktől és külön vághatod fel

 

gombak-kosarban

__bulb
TOP3 könnyű és finom húsmentes étel ebédre

Te milyen gyakran eszel húst? Próbáld meg kihagyni párszor és készíts helyettük ízletes és gyors hús nélküli fogásokat. Mutatunk pár receptet.

Ideális hőmérséklet a gomba szárításához

 

A gomba főleg vízből áll, ezért lassan, alacsonyabb hőmérsékleten kell szárítani, hogy fokozatosan megszabaduljon a víztől. A magas hőmérséklet megbonthatja a szerkezetüket, és befolyásolhatja a keletkező ízt.

Az ajánlott hőmérséklet 40 °C, maximum 45 °C

 

 

Hogyan szárítsunk gombát otthon gazdaságosan?

 

Az otthoni gombaszárításhoz szinte semmire sincs szükséged, így nem kell aggódnod a nagy kiadások  miatt. És nem is időigényes. 3 módszer közül választhatsz:
 

csiperke-rokagomba

Gombázáshoz mindig használj megfelelő felszerelést. Szükséges egy kosár, amelyben a gombáknak elegendő helyük és levegőjük lesz. Készülj fel a gombaszüreti szezonra most, és válassz egyet az 4Home webáruház kínálatából.

Gombaszárítás aszalógépben
 


Az aszalógép használata a gombák szárításához egy népszerű és egyszerű módszer, amely segítségével könnyedén megszáríthatjuk a gombákat. Ez talán a legkönnyebben alkalmazható szárítási módszer az összes közül.

Az apróra vágott gombadarabokat egyenletesen helyezd el a szárítópolcokon. A meleg levegő áramlása kiszárítja azokat, anélkül hogy szükség lenne a gombák forgatására vagy az egyes polcok cseréjére. Az újabb modellek előnye, hogy beállíthatod az időtartamot és a hőmérsékletet (ne haladja meg a 45 °C-ot).

Néhány régebbi gép meglehetősen zajos lehet, ami nem túl kellemes néhány órás szárítás esetén. Az aszalógép előnye viszont, hogy a garázsba is kiteheted, így szintén elkerülhető, hogy az egész házban gombaillat terjengjen.

 

friss-gombak

 

Gombaszárítás sütőben



A sütőben történő szárítás praktikus és pénztárcabarát, mivel nem kell befektetned egy élelmiszerszárító gépbe. Ugyanakkor érdemes megemlíteni néhány hátrányt is, amelyekkel járhat ez a szárítási módszer. A gombákat a sütőben rendszeresen ellenőrizned kell, és nem hagyhatod a sütőt felügyelet nélkül.

Rendezd a gombákat sütőpapírra, és állítsd be a sütő hőmérsékletét 45 °C-ra, Ha a sütőd rendelkezik forrólevegő funkcióval, akkor használd azt. Néhány sütőnél kifejezetten szárításra tervezett program is elérhető. Ezen a szárítási módon a gombákat rendszeresen meg kell fordítani, hogy egyenletesen száradjanak.

A teljes szárítási idő a gomba méretétől függ, ami végső soron az energiafogyasztást is befolyásolja.

 

gombak-sutopapiron

 

Gombaszárítás a napon

 

A levegőn szárított gombáknak akkor van a legtöbb értelme, amikor még szép az idő. A hagyományos őszi időjárás esetén, amikor az idő gyorsan változik, már kevésbé éri meg. Az ok egyszerű: rossz időjárás esetén a gombákat rendszeresen át kell helyezned, és kérdéses, hogy mikor lesznek szárazak, és ugyanúgy kérdéses az ízük minősége is.

Hogyan készíthetsz otthon egyszerűen gombaszárító hálót költségek nélkül? Használhatsz régi függönyt vagy ablakrácsot. A kiválasztott anyagot feszítsd rá egy keretre, majd terítsd ki rajta a gombákat. Kényelmesebb megoldás lehet egy készen kapható, több szintes szárító háló megvásárlása, amit könnyen felfüzhetsz például egy faágra.

A jól kiszáradt gombák ropognak, és könnyedén eltörnek.

 

kulonbozo-gombafajtak

Látogasson el az Alza webáruházba, és szerezzen be hasznos élelmiszerszárító gépeket remek áron, mindezt egy helyen.

Hogyan tárold és hasznosítsd gazdaságosan a gombákat?

 

A gombák helyes tárolása fontos lépése a szárításuknak. Megfelelő körülmények között akár egy évig is elállhatnak. A legjobb, ha fémtartályokat vagy jól záródó kerámiaedényeket használunk, hogy a nedvesség ne juthasson el hozzájuk. Az is fontos, hogy sötétben tároljuk őket.

Többféle gombafajtát szárítottál, és meg akarod őrizni azok specifikus ízét és illatát? Tárold őket külön edényekben. Később akár össze is keverheti őket, ha szeretnéd.

 

gombak-fonott-kosarban

 

A gombaszárítás nem olyan bonyolult és költséges, mint azt elsőre gondolnád. Az időt és energiát a gombák megfelelő előkészítésére kell fordítanod, mielőtt nekilátnál a szárításnak. Melyk szárítási módot is válaszd? Ez teljesen rajtad múlik. Próbálj ki többféle módszert, és kiderül, melyik a legmegfelelőbb számodra.