Hogyan válasszunk sátrat? Erre figyelj oda

Sátorozás a szabad ég alatt a lehető legjobb kaland pároknak de akár családoknak is. Készen áll már a sátrad?

A legfontosabb és egyben legnehezebb dolog minden túra előtt a sátor kiválasztása. Hiszen ez szinte egy háznak minősül, amit mindenhová magaddal tudsz vinni. A legfontosabb feladata, hogy megvédjen az időjárási tényezőktől. Éppen ezért nem siesd el a vásárlást. Válogass gondosan és vedd figyelembe a legfontosabb paramétereket.

sator lakokocsi

A használat célja

 

Elsősorban azt döntsd el, hol és milyen gyakran fogod a sátrat használni. Ez alapján az alábbi sátrakat különböztetjük meg:

- Családi sátrak – rekreációs sátrak, méretben nagyobbak és családi kirándulásokhoz valamint kempingezésre tervezték őket. Kényelmesek és tágasak, és biztosan minden családtagnak tetszik majd,
Túra sátrak – univerzális sátrak, amelyeket kempingezésre, fesztiválozásra, biciklitúrákra, hegyi túrákra terveztek, könnyűek, tavasztól őszig használhatók,
Könnyű sátrak – pehelykönnyű súlyukkal tűnnek ki, gyalogtúrákra és biciklitúrákra is egyaránt alkalmasak,
Expedíciós sátrak – hegyitúrákra és expedíciókra tervezték, lehet drágábbak mint társaik, de rendkívül ellenállóak.

sator gyerekek

A sátor mérete

 

A sátor nagyságát a férőhelyek száma határozza meg. A sátrak 1, 2, 3, 4, 6 akár 8 személyesek lehetnek, méreteik pedig ennek felelek meg. Egy embernek nagyjából 55-60 cm széles helyre van szüksége, a magasság pedig a felhasználó magasságától 25 cm-rel több. A sátor halórésze mellett nem figyelj oda az előtér méreteire, amely szintén elengedhetetlen kényelmi szempont.

sator vizpart

A hálózsák alá még betehetsz egy matracot is. Remekül izolálják a hőt és a nedvességet. Hol találod a legjobbakat? Nézz körül az insportline.hu oldalon.

Súly

 

A családi sátrak esetében a súly csaknem elhanyagolható szempont. Hiszen szinte biztos, hogy autóval fogod szállítani. Ám ha expedíciós sátrakról van szó, vagy túrasátrakról, akkor ez az egyik legfontosabb szempont. A sátor súlya függ annak kapacitásától:

-ultrakönnyű, egyszemélyes sátrak, amelyek akár kevesebbek is lehetnek, mint 1 kg
-könnyű, kétszemélyes sátrak, nagyjából 2,5 kg
-nagy, családi sátrak, akár 7 kg

nagy sator

Ellenállóság

 

Szélállóság, vízállóság, tűzállóság, vagyis minden külső tényező elleni ellenállóképesség az egyik legfontosabb szempont. Főleg extrém környezetben. Alaptulajdonság a vízállóság, amelyet vízoszlop magasságban adnak meg milliméterben. Ez az a víznyomás érték, aminek hatására a sátor anyaga átengedi a vizet.

-egy standard sátor esetében elég a 3000 mm vízoszlop is.
-talaj esetében 5000 – 10000 mm.
-extrém körülmények közt 8000-10 000 mm is szükséges lehet.

sator termeszet

A laminált konstrukció teljesen megfelel kevésbé gyakori használatra kedvező környezeti hatások esetén. Ha kicsit nehezebb terepre vágysz, akkor sokkal profibb sátorra lesz szükséged. Válassz Durawrap/Duraflex/Wrapflex rudazatú sátrat.

A sátor formája

 

A sátor ellenállóság nagyban függ az alakjától is. A leggyakoribb típusok:

-iglu
-alagút
-háztető forma
-kombinált 
(alagút és iglu)

Minden formának megvan a maga előny és hátránya, legyen szó a sátor kényelmésről, nagyságáról vagy arról, mennyire egyszerű felállítani.

no sator

A sátorponyva és sátoralj

 

Kétfajta sátorponyvát különböztetünk meg:

1. egyrétegű, könnyen felállíthatók, de nem védenek jól az eső ellen
2. kétrétegű, sokkal praktikusabbak és kényelmesebbek. Két különálló részből állnak – külső vízhatlan rész, ún.: tropiko, és belső, légáteresztő rész.

A sátoraljzatnak 2 fő kritériumnak kell megfelelnie – ellenállóság és vízhatlanság. Éppen ezért a megfelelő anyagok a poliészter és a poliamid, amelyeken egyáltalán nem érdemes spórolni.

sator erdoben

Vízoszlop és padlók

 

A normál kempingezéshez elegendő egy legalább 3000 mm-es vízoszlopú sátor. Biztos akarsz lenni abban, hogy még egy erősebb vihar sem teszi tönkre a sátrat? Válassz 4000-5000 mm vízoszloppal rendelkezőt. Szélsőséges körülmények esetén 6000 mm-es vagy nagyobb értékű vízoszlop lesz a megfelelő.

A padló vízoszlopának minimális magassága 5000 mm legyen. Ha magasabb elvárásai vannak a sátorral szemben,  akkor azt javasoljuk, hogy 8000 mm-es vízoszlopú sátrat válassz.

sator kodben

Szellőzés és légáteresztő képesség

 

Még egy olyan apró helyet is, mint például egy sátor is rendszeresen és megfelelően szellőztetni kell. A sátor esetében ezt a szellőzőnyílások kinyitásával teheted meg. Minden sátornak több ilyen szellőzőnyílással kell rendelkeznie. Leggyakrabban azonban két bejárati bejárat kinyitásával is szellőztethetsz.

napsutes sator

A sátor súlya

 

Ez elsősorban a méretétől függ. Ahogy már említettük, ha autóval szállítunk sátrat, annak a súlya nem igazán számít. A sátor hátán hordásakor a súlyhatár 3.5 kg. a ettől nehezebb sátrak már tehernek számítanak, ezért nem ajánlatos azokat a háton hordani. 

naplemente sator

Felállítás

 

Sátor vásárlása előtt nagyon fontos szempont még a sátor felállításának nehézsége. Bármilyen egyszerűnek is tűnik, valójában meglehetősen fáradságos és időigényes munka. Ezért az olyan banális dolgot, mint a sátor felállítása, alakítsa a képességeihez és készségeihez.

Eleged van az igényes és bonyolult sátorállításból? Az összecsukható sátrak is kiváló választás lehet.

fuggoagy sator

A hálózsák és sátor választását semmiképpen sem szabad alábecsülni. Az Alza.hu-n számos kedvezményt vehetsz igénybe.