Kovászos kenyér kezdőknek és kedvező hatásai egészségünkre

20.06.2022 Karolina Otthon Megosztás
kovaszos kenyer

Készítettél már kovászt? Sütöttél már kovászos kenyeret? Vagy ez a fajta sütés nem igazán varázsolt el? Lehet cikkünk hatására mégis meggondolod magad.

A kovászolás nem csupán aktuális trend, amit számos háztartás követ. Története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Ez a tradíció ükanyáink konyhájában is jelen volt és generációról generációra öröklődött. Helyét azonban fokozatosan átvette egy sokkal gyorsabb formája a péksütemények beszerzésének, hiszen elérhető lett minden élelmiszerüzletben. A járvány ideje alatt azonban újra népszerű lett.

De miért is tértünk vissza a kovászoláshoz? Az ok egyértelműen a jó minőségű házikészítésű termékek iránti vágyunk. A gazdák is mind tudják, hogy nincs is jobb, mint egyszerűen csak letépni a fáról az érett gyümölcsöt és kimenni a kertbe egy kis friss zöldségért.

Minőségük és ízük összehasonlíthatatlan a bolti társaikéval szemben. Ugyanez vonatkozik a sütésre is. Aki már sütött kovászos kenyeret, az biztosan újra és újra fog majd. Sőt, az otthoni sütéssel hosszútávon takarékoskodhatsz is, hiszen, ha megfelelően gondoskodsz a kovászról, sosem fogy majd el.

kovaszos kenyer

__bulb
Hogyan spórolj a konyhában?

Hogyan készíts finom, mégis pénztárcakímélő ételt? Hogyan spóroljunk a kaján? Hoztunk 7 tippet, hogyan spóroljunk az ételen.

Mi a kovász?

 

Az elő szervezetek több száz akár több millió baktériumot is tartalmaznak. Ezek természetes körülmények közt megtalálhatók a magvakban is, de a lisztben „inaktívak”. Ha a lisztre vizet öntesz, az hidratálja a baktériumokat ezzel „felébresztve” őket. Ezt a folyamatot 14  naponta meg kell ismételni, amikorra kellő képpen elszaporodnak, és erős kovász keletkezik.

A kovász készítése több lépésből áll. Ebből a cikkből mindent megtudhatsz.

kovasz kep

A kovásznak csupán két hozzávalója van. Víz és liszt. De annál fontosabb ezek minősége és feldolgozása. A legfontosabb tehát a liszt. A kovászszakértők egyetértenek abban, hogy mindegy milyen lisztet használsz. A lényeg, hogy jó minőségű legyen és friss. A legjobbnak talán mégis a teljeskiőrlésű rozsliszt minősül.

Kezdő vagy? Akkor a rozsból készült kovászos kenyér lesz a számodra megfelelő. A kenyér könnyű lesz és sötétebb. A kovászt pedig akár gluténmentes lisztből is elkészítheted.

Tudtad, hogy létezik kovásztérkép? Ha nem sikerül elsőre, akár mástól is kölcsönözhetsz kovászt.

Meddig él a kovász?

 

Ha megfelelően gondozod, akkor akár évekig is elélhet.  Azt tanácsoljuk, hogy minden fogyasztás után etesd meg liszttel és vízzel. Egy kenyér elkészítéséhez egy evőkanál kovászra lesz szükséged. Ez azt jelenti, hogy ugyanakkora mennyiséget kell visszatöltened az edénybe. A kovászt az alábbi arányokban etetjük:

-1 EK rozsliszt

-1,5 EK hideg víz

Keverd össze és takard le. De ne fedd le teljesen. Hagyd állni 6 napig szobahőmérsékleten. Ezt követően zárd le az edényt és tedd a hűtőbe.

teszta gyuras

Kovászos kenyér kezdőknek

1

Kovász

- egész rozs kovász

- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt

- 100 ml víz

2

Tészta

- 150 g kovász

-150 g tönkölykenyérliszt

-100 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt

-8 g só

-2 g reszelt

-1 TK méz (segíti az erjedési folyamatot)

-2 dl napraforgómag vagy dió

-160 ml víz

3

Elkészítés

1. A hozzávalókat összekeverjük, és a tálban körülbelül 1 és fél órát kelesztjük.

2. Ezalatt 2-3 alkalommal átforgatjuk a tésztát egyik oldalról a másikra. A tésztának lazának és rugalmasnak kell lennie.

3. Lisztezett deszkára helyezzük és cipót formázunk.

4. A cipót kosárba forgatjuk, és lefedve 2-3 órát pihentetjük.

5. A felületet meglocsoljuk vízzel, megszórjuk magvakkal vagy köménnyel, és éles késsel hosszában felvágjuk.

6. Előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük. (Gáz- vagy elektromos sütő: 220, légkeveréses sütő: 200, Sütési idő kb 15 perc

7. Ezután csökkentsd a hőmérsékletet, és süsd körülbelül 30 percig (gáz- vagy elektromos sütő: 190, légkeveréses sütő: 170)

8. Vedd ki a kenyeret a sütőből, és hagyd kihűlni.

A kovászos kenyér sütéséhez mindent megkapsz a Tesco online webáruházban. Na, körülnézel?

finom kenyer

Pozitív hatása az egészségünkre

 

Az élesztő összetétele pozitívan járul hozzá egészségünk javulásához. Különböző módon:

__check

Emésztés – a kovász a glutént egy egyszerűbb formára bontja, amely anélkül halad át az emésztőrendszeren, hogy kárt okozna nekünk.

__check

Lebontja a fitinsavat – ez megtalálható a gabonahéjban, így a teljes kiőrlésű lisztekben is. Az élesztő hatékonyan lebontja és lehetővé teszi a fontos ásványi anyagok felszívódását.

__check

A szervezet lúgosítása – a kovászos kenyér következő pozitív hatása, hogy megakadályozza a gyomorégést.

__check

Alacsonyabb glikémiás index – a telítődéshez kevesebb kovászt kell ennünk, mint a közönséges kenyeret.

__check

Nem puffaszt – a kovászban lévő baktériumok a sütés első felében elpusztulnak, ezzel meggátolva a kellemetlen felfúvódást

__check

Allergia, ekcéma és akné csillapítása – a kovász összetétele szabályozza a belek egyensúlyát, megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól és szabályozza a bélperisztaltikát. Az eredmény egészségesebb bőr.

__check

Immunierősítő - ha a bélműködést a helytelen táplálkozás, a tartós stressz vagy az alváshiány károsítja, hajlamosabbak vagyunk a betegségekre. Mivel a kovász nem terheli a beleinket, támogatja az immunrendszert.

__check

Nincs kémia - csak liszt és víz szükséges a kovászos kenyér elkészítéséhez, ezért fogyasztásra a legjobb választás.

kovaszos kenyerecske

 

Vannak a kovászolásnak hátrányai?

 

Talán csak egy - idő. Az kovász elkészítésétől a kenyérsütésig több óra, ha nem egy nap is eltelik. De ne csüggedj. Az egyes tevékenységeket nem egyszerre, hanem több fázisra is oszthatod. Ezért az előkészítés és a sütés mellett a szokásos munkahelyi feladatait és háztartási tevékenységeidet is elláthatod. A jutalom pedig a házi kovászos kenyér összetéveszthetetlen íze és illata lesz.