Hallottál már a kombucha-ról? Az egészségre gyakorolt hatása generációk óta ismert. Vajon mitől ilyen különleges?
Ha még nem kóstoltad, talán most van itt az ideje. Nézzük meg együtt ennek az egzotikus gombának az előnyeit és hátrányait, de azt is, hogyan tudod elkészíteni otthon.
Mi a kombucha?
A kombucha (olvasd: kombucsa), más néven teagomba, élesztő, zuzmó és baktériumkultúrák keveréke.
Csúszós, gumis felületű, élő, zselészerű massza. Alakja megfelel annak az edénynek, amelyben nőtt. Ezért elmondhatjuk, hogy formája mindig egyedi.
Miután a kombucha-t víz, cukor és tea keverékéhez adtuk, enyhén savanykás, kissé édes ital jön létre. A felhasznált alapanyagok minőségétől függően lehet sárgás-narancssárga színű, esetenként zöldes-mézes vagy akár piros is. Az így elkészült ital jó adag energiát és sok vitamint tartalmaz.
A kombucha Kínából vagy Japánból származik. Pontosan úgy, mint a tea. Régiónkban azonban nem számít újdonságnak. Évekkel ezelőtt sokan elkészítették, majd saját italt gyártottak belőle.
Mit tartalmaz az ital:
- vitaminokat (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K),
- savakat (glükuronsav, tejsav, borkősav, citromsav, ecetsav, glükonsav, almasav és egyéb),
- enzimeket, aminosavakat, élesztőt, koffeint, alkoholt,
- ásványi anyagokat (kalcium, vas, cink, magnézium, réz, kálium).