Mi a kombucha - az egzotikus gomba előnyei és hátrányai

27.06.2022 Karolina Otthon Megosztás
kombucha ital

Hallottál már a kombucha-ról? Az egészségre gyakorolt hatása generációk óta ismert. Vajon mitől ilyen különleges?

Ha még nem kóstoltad, talán most van itt az ideje. Nézzük meg együtt ennek az egzotikus gombának az előnyeit és hátrányait, de azt is, hogyan tudod elkészíteni otthon.

Mi a kombucha?

 

A kombucha (olvasd: kombucsa), más néven teagomba, élesztő, zuzmó és baktériumkultúrák keveréke.

Csúszós, gumis felületű, élő, zselészerű massza. Alakja megfelel annak az edénynek, amelyben nőtt. Ezért elmondhatjuk, hogy formája mindig egyedi.

kombucha kezen

Miután a kombucha-t víz, cukor és tea keverékéhez adtuk, enyhén savanykás, kissé édes ital jön létre. A felhasznált alapanyagok minőségétől függően lehet sárgás-narancssárga színű, esetenként zöldes-mézes vagy akár piros is. Az így elkészült ital jó adag energiát és sok vitamint tartalmaz.

A kombucha Kínából vagy Japánból származik. Pontosan úgy, mint a tea. Régiónkban azonban nem számít újdonságnak. Évekkel ezelőtt sokan elkészítették, majd saját italt gyártottak belőle.

Mit tartalmaz az ital:

 

- vitaminokat (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K),
- savakat (glükuronsav, tejsav, borkősav, citromsav, ecetsav, glükonsav, almasav és egyéb),
- enzimeket, aminosavakat, élesztőt, koffeint, alkoholt,
- ​​​​​​ásványi anyagokat (kalcium, vas, cink, magnézium, réz, kálium).

__bulb
Hogyan spóroljunk a háztartásban?

A megélhetésünkkel kapcsolatos költségek növekedése arra kényszerít bennünket, hogy folyamatosan újraértékeljük kiadásainkat és azon gondolkodjunk, hogyan tudnánk havonta kicsivel többet megspórolni. Költségvetésünk nagy részét a háztartással kapcsolatos kiadások teszik ki, ezért érdemes itt elkezdenünk a takarékoskodást.

Egészségre gyakorolt jótékony hatásai

 

Ez az erjesztett ital sok vitamint és probiotikumot tartalmaz, melyek az erjedési folyamat során keletkeznek. Ezért a kombucha számos pozitív hatással van szervezetünkre:

-probiotikumok: javítják a belek mikroflóráját, az emésztést, gyulladáscsökkentő hatásúak, valamint segítik a fogyást,
- antioxidánsok: tisztítják a májat,
- polifenolok, ecetsav és élesztő: elpusztítják a káros mikroorganizmusokat,
- pozitív hatás a 2-es típusú cukorbetegségre,
- rákmegelőző,
- erősíti az immunrendszert,
- regenerálja az idegrendszert,
- szabályozza a vérnyomást,
- beállítja a menstruációs ciklust,
- segít reuma, szklerózis multiplex vagy bőrbetegségek esetén,
- megakadályozza az erek eltömődését.

kis uvegek

Hol vásárolhatod meg a szükséges alapanyagokat a kombucha ital elkészítéséhez? Próbáld ki a Tesco üzleteit.

Egészségre káros hatások

 

- puffadás: különösen olyan személyeknél fordulhat elő, akik még nem fogyasztottak ilyen italt, mivel nagy arányban tartalmaz probiotikumokat,
- nem megfelelő higiéniai szabályok és tisztaság: tönkreteheti az egész italt és veszélyeztetheti az egészséget. Fontos, hogy a tároló edény és az itallal érintkező minden tárgy tiszta legyen. Bármilyen apró morzsa vagy szennyeződés veszélyes penészképződést okozhat a hasznos baktériumok helyett. Fontos, hogy fából készült konyhai eszközöket használjunk, pl. fakanalat,  a kombucha ugyanis nem érintkezhet semmilyen fémtárggyal.
- magas kalóriatartalom: a kereskedelmi láncokban vásárolt kombucha megnövekedett mennyiségű cukrot tartalmazhat, ami súlygyarapodást okozhat,
- magas koffeintartalom: a zöld és a fekete tea, amelyből a kombucha készül koffeint tartalmaz. Ezért tartsd be az ajánlott adagolást és a fogyasztások közötti heti szüneteket.

kombucha uvegben

Hogyan készíts kombucha italt

 

A kombucha ital elkészítése egyáltalán nem bonyolult. Nincs szükséged sok időre és sok nyersanyagra sem. A minőségi ital legfontosabb "összetevője" a már említett higiénia és tisztaság az elkészítés során.

1

Hozzávalók

- 2 l víz
- 150 g cukor
- 8 g – 10 g tea, vagy 4 filter zöld vagy fekete tea
- Kombucha kultúra

2

Elkészítés

1. Forrásban lévő vízben keverd el a cukrot, hogy teljesen feloldódjon és hagyd benne ázni a teát 10 percig.

2. 10 perc elteltével vedd ki a teát, és hagyd az italt körülbelül 20 °C-ra hűlni.

3. A kihűlt teát öntsd egy tetszőleges üvegedénybe.

4. A kombucha-t helyezd az edény világosabb oldalára a folyadék felszínére, fedd le egy szalvétával, és zárd le egy gumiszalaggal, hogy semmilyen bogár vagy por ne kerülhessen bele az italba. A kombucha fel tud úszni, le is süllyedhet, és később lebeghet.

5. Az edényt helyezd olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény.

6. Az ital 5-7 napon belül fogyasztható. Rövidebb erjedés esetén több cukrot tartalmaz. A hosszabb erjesztés hatására az ital pezsgőbb és kevésbé édes lesz.

7. Ha újra szeretnéd elkészíteni ezt az italt, az elkészítési mód nagyon hasonló. Hagyj azonban körülbelül 3 cm-t az eredeti kombucha- ból az edényben, így a folyadék élesztője és savassága megmarad.

Adagolás

 

- az ajánlott mennyiség napi 0,5 l, három részben elfogyasztva - reggel, délben és este kb 150 ml,
- a reggeli adagot éhgyomorra kell meginni,
- három hétig tartó fogyasztást követően heti szünet javasolt,
- a kombucha-t gyerekek is fogyaszthatják, viszont csak az ajánlott adag felét
- terhesség és szoptatás esetén a fogyasztás a kezelőorvos véleménye alapján javasolt.

kombucha asztal

A kombucha nem csak egy közönséges ital, fürdőzéshez is használhatod. Különböző kozmetikumok is tartalmazzák. Hosszabb erjesztéssel pedig ecetté válik. A kombucha-t jelenleg több területen is korszerűen használják.

__fire
Pitypang szörp – így készítsd el otthon

Vannak, akik gyomnövénynek tartják, mások számos betegséget gyógyítanak vele. Tudtad, hogy pitypangszirupot otthon is készíthetsz?