Szülés után járó ellátások és spórolási tippek

27.09.2022 Kata Gyermekek Megosztás

Az első gyermek születését követő változások nem csak fizikailag, hanem anyagilag is megerőltetőek lehetnek. Ki jogosult CSED-re, GYES-re, GYED-re? Mi micsoda? Hogyan tudsz takarékoskodni ezek ideje alatt?

A terhesség alatt semmit sem szabad a véletlenre bízni. Sem a gyermekfelszerelések beszerzését, sem az összes szükséges nyomtatvány kitöltését és információszerzést. A gondos felkészülés megkönnyíti számodra a baba születése utáni időszakot.

Fokozatosan szeretnél felkészülni a baba érkezésére? Kezd az egyik legfontosabb felszereléssel - a babakocsival. A népszerű 3 az 1-ben kombinációk széles választékát is megtalálhatja az interneten.

GYES, GYED és CSED

 

A gyermekvállalással természetes módon együtt jár, hogy átmeneti időre az édesanya nem tudja a munkáját ellátni, ezért gondoskodnia kell jövedelmének pótlásáról. Milyen lehetőségei vannak ebben az esetben a kismamáknak és anyukáknak?

CSED - csecsemőgondozási díj

 

Mi a CSED? A jövedelem biztosításának érdekében az egészségbiztosítás a baba születése esetén, a jogosultsági feltételekkel rendelkező édesanyát CSED-ben, vagyis csecsemőgondozási díjban részesíti. Mit kell róla tudni?

 Ez biztosítási jogviszonyhoz kötött, egészségbiztosítási, pénzbeli ellátás.

- A CSED legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár, kivéve koraszülött gyermekek esetében.
- A CSED a naptári nap alap, illetve a napi jövedelem 100%-a.
- Bizonyos élethelyzetekben a szülő nő helyett más (vér szerinti apa, örökbefogadó, gyám) is igénybe veheti az ellátást.
- A szülési szabadság legkésőbb a szülés napjával kezdődik, ezért a CSED-jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyike lehet, de legkésőbb a szülés napja.
- A CSED iránti igényt a munkáltatónál kell bejelenteni, a biztosítás fennállása alatt és annak megszűnését követően is.

csalad termeszet

 

GYED - gyermekgondozási díj

 

Mi a GYED? A GYED, avagy a gyermekgondozási díj az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai keretében, a gyermekvállalás támogatására nyújtott pénzbeli ellátás. A gyermekgondozási díj nem szociális juttatás. Biztosítási jogviszony, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatott hallgatói jogviszony alapján megállapítható pénzbeli ellátás, amely nem alanyi jogon igénybe vehető.

Gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő:

- biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, valamint csecsemőgondozási díjra jogosult szülő, akinek a biztosítási jogviszonya a CSED-re való jogosultság időtartama alatt szűnt meg.
- A gyermekgondozási díjra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.

anya baba

Meddig tart GYED? A gyermekgondozási díj legkorábban a CSED, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. Ikergyermekek esetén a gyed folyósításának időtartama a fentiek szerint megállapított időtartam lejártát követően további egy évvel meghosszabbodik.

Mennyi a GYED? A GYED a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka azzal, hogy a gyed maximálisan megállapítható összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér (2022.januártól 200 000,- Ft) kétszeresének 70 százaléka lehet. Ennek megfelelően a gyermekgondozási díj 2022. évi felső határa havi bruttó 280.000 ,- Ft.

Hogyan igényeljem a GYED-et? A gyermekgondozási díj iránti kérelmet írásban „Igénybejelentés gyermekgondozási díjra” elnevezésű nyomtatványon két példányban a foglalkoztatónál kell benyújtani. A GYED kérelem a csecsemőgondozási díj iránti kérelemmel együtt is benyújtható.

A gyermekgondozási díj iránti kérelmet abban az esetben is a foglalkoztatóhoz kell benyújtani, ha a kérelmező a biztosítás megszűnését követően igényel gyermekgondozási díjat. A formanyomtatványokat és telefonos elérhetőséget, valamint részletes leírást itt találsz! 

anyu apu

GYES - Gyermekgondozási segély

 

És végül mi a GYES? Gyermekgondozási segélyre (GYES) jogosult a szülő, nevelőszülő, a gyám a saját háztartásban nevelt gyermek 3. életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.

gyerek jatek

Fontos tudni: 

- A GYES-ben részesülő szülő, gyám a gyermek 6 hónapos kora után korlátozás nélkül dolgozhat, a nagyszülő viszont kereső tevékenységet csak a gyermek hároméves kora után, heti maximum harminc órában folytathat (illetve időkorlátozás nélkül, amennyiben a munka elvégzése otthon történik).
- A GYES havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, amely 2022-ben is 28 500 Ft.
- A GYES a GYED lejártát követő naptól, illetve gyermek születésétől, ha az anya nem jogosult CSED-re, vagy a szülő nem jogosult GYED-re. Érvényes a gyermek 3 éves koráig, vagy ikergyermekek esetén a gyermek tankötelessé válásáig, valamint tartósan beteg gyermek 10 éves koráig.
Az igényléshez egy rendszeresített nyomtatvány szükséges, amelyet a lakóhely szerint megyeszékhely kormányablakában lehet benyújtani. Vagy elektronikus úton.csed gyes

Szülés utáni támogatások 2022. 09. 27. forrás: Miluklub

Hogyan spóroljunk ez idő alatt?

 

A gyermeknevelés nem olcsó, és ez az újszülöttekre és babákra is érvényes. Hogyan lehet kifizetni mindent és takarékoskodni egyszerre? A következő gyakorlati tanácsok segíthethetnek:

__check

Házi ételek készítése – mi is lehet jobb a gyerekőcnek, mint a házilag elkészített étel? Nem csak egészségesebb, de olcsóbb is. Ugyanez vonatkozik a házi teára és italokra is.

__check

Vásárolj kevesebb ruhát – a babák nagyon gyorsan nőnek, és nincs szükségük teljes ruhaszekrényre. Vegyél belőle ésszerű mennyiséget, és ha a kicsi már nagyobb lesz, tedd félre egy másiknak vagy egy barátnak. Egy másik remek alternatíva lehet még a használt ruhák vásárlása is.

__check

Szabályozd a játékok mennyiségét – igen, tudjuk, jó látni a gyermek örömét egy új játék kipróbálásánál. Tényleg kell nekik ennyi? Emellett rengeteg adományozott játék is található nagyszülőktől és barátoktól.

__check

Cseréld le az eldobható pelenkákat – a textilpelenka nagyszerű alternatíva. A kezdeti befektetés magasabb lehet, de az elkövetkező hónapokban egy forintot sem fogsz pelenkára költeni.

__check

takarékoskodj – mennyi pénzed marad a hónap végén? Ez az otthoni szabályoktól is függ. Korábbi cikkünkben hasznos tippeket gyűjtöttünk össze számodra a lakhatási költségek csökkentésével kapcsolatban.

__bulb
Emelkedő rezsiárak? Így takarékoskodj

Magyarországon az eddig biztosnak vélt rezsicsökkentés feltételei változtak. Hogyan csökkenthető mégis a rezsi számla és hogyan tudod hogyan tudod az áram és a gázfogyasztásodat csökkenteni? Olvasd el spórolási tippjeinket a családi költségvetés növeléséhez.

apa lanya

Egy jótanács a végére? Már a terhesség alatt szánj időt a gyermek érkezésének bürokráciai oldalának előkészítésére. Így a babával töltött idő csakis rólatok szól majd.

Az iskolába való visszatérés ugyanolyan kihívást jelenthet a gyermekek számára, mint a szülők számára. Meríts ihletet cikkünkből, és alakíts ki egészséges napi rutint gyermeked számára.