Emelkedő rezsiárak? Így takarékoskodj

15.09.2022 Karolina Háztartás Megosztás

Magyarországon az eddig biztosnak vélt rezsicsökkentés feltételei változtak. Hogyan csökkenthető mégis a rezsi számla és hogyan tudod hogyan tudod az áram és a gázfogyasztásodat csökkenteni? Olvasd el spórolási tippjeinket a családi költségvetés növeléséhez.

Vége a rezsicsökkentésnek és magasabbak lesznek a lakhatás költségei? A rezsiemelés jelentősen átformálja majd a családi költségvetést, szóval itt ideje elgondolkodni hogyan spóroljunk.

A háztartási költségek a lakás típusától függenek

 

Házban vagy lakásban élsz? Minden típusú otthonnak vannak előnyei, hátrányai és természetesen kiadásai. Annak ellenére, hogy mindegyik kiadást különböző időközönként kell fizetni, mégis van bennük közös. Például az élelmiszer, az energia vagy a víz költségei.

Mutatunk néhány hasznos tippet, hogyan spóroljunk még jobban és még hatékonyabban.

 

Spórolj az élelmiszeren

 

Az élelmiszervásárlás a magyar családok költségvetésének legnagyobb részét teszi ki. Gyakran előfordul azonban, hogy nem csak élelmiszert pazarolják és dobják ki, de ezzel együtt a pénzt is.

Tervezd meg a bevásárlást, és mindig tartsd magad a listához. Maradt étel a hűtőben? Biztosan készíthetsz még egy adagot belőlük. Ha nem, tedd be őket a fagyasztóba.

no konyha

__bulb
Hogyan spórolj a konyhában?

Hogyan készíts finom, mégis pénztárcakímélő ételt? Hogyan spóroljunk a kaján? Hoztunk 7 tippet, hogyan spóroljunk az ételen.

Vásárolj A+ készülékeket

 

 Egy háztartási gép vásárlásakor mindig ügyelj annak energiacímkéjére. Fogyasztásáról alapvető információkat ad. A zöld logóval és A+, A++, A+++ jelzéssel ellátott készülékek az enerigatakarékosak közé tartoznak. Ráadásul kevésbé szennyezik a környezetet.

Tarts meg ezeket a címkéket, különösen háztartási nagygépek, például hűtőszekrények, fagyasztók, mosógépek, mosogatógépek, szárítógépek, mosó-szárítógépek, lámpák vagy légkondicionálók vásárlásakor.

A magasabb ár természetesen kicsit eltántoríthat a vásárlástól. Ám ezeket a készülékeket több éves befektetésnek kell tekinteni. Értékük alacsonyabb számla formájában megtérül.

szep konyha

Az energiatakarékos készülékek vásárlásával pénzt és időt takaríthatsz meg. Válaszd ki a széles online kínálatból azokat, amelyeket a legtöbbet fogod használni otthonodban.

Milyen izzót használsz?

 

Csakúgy, mint az elektromos készülékek esetében, cseréld le otthonában a hagyományos izzókat. Az energiatakarékos izzók sokkal gazdaságosabbak.

Ne felejtsd el lekapcsolni az égve hagyott lámpákat. Csak abban a helyiségben világíts, amelyben éppen tartózkodsz. Hidd el, hogy új szokásod és az izzók hatékonyabbra cserélése hamarosan jól látható formában megjelenik a villanyszámládon.

izzo csere

Csak azért fizess, amit használsz is

 

Gondold át, hogy valóban használod-e az összes olyan szolgáltatást, amelyért rendszeresen fizetsz. Használod a mobil tarifacsomagod teljes tartalmát, internetes szolgáltatásokat vagy különféle alkalmazásokat, programokat? Vizsgáld meg minden kiadásod. Előfordulhat, hogy túl sokat fizetsz havonta a ki nem használt szolgáltatásokért.

teve nezes

Jó streaming szolgáltatást keresel? Tőlünk megtudhatod, hogyan nézz filmet online és ingyen.

 

További lehetőségek a rezsi csökkentésére

__check

szigeteld megfelelően otthonod
 

__check

moss alacsonyabb hőmérsékleten
 

__check

Mosd az edényeket mosogatógépben, de csak akkor, ha az megtelt
 

__check

válaszd a zuhanyzást, gazdaságosabb, mint a kádban fürdés
 

__check

rendszeresen olvaszd ki a fagyasztót
 

__check

zárd el a vizet kézmosás és zuhanyozás közben
 

__check

nem hagd folyamatosan bekapcsolva a tévét és a számítógépet
 

__check

szelektálj, komposztálj, hasznosíts újra
 

__fire
Hogyan gyűjtsünk szelektíven? A szelektív hulladékgyűjtés szabályai

Lelkiismeretesen próbálsz hozzáállni a hulladék helyes szétválogatáshoz? Bizonyos szeméttípusok esetében egyszerűen lehetetlen tanácsot adni. Ez az útmutató azonban segíthet neked.

edes otthon

Egy lakás fenntartása nem olcsó dolog. Még mielőtt kidobná a bútoraid, gondold át, hogy használható-e még. A konyhából felújíthatod a régebbi székeket. Fesd le és használd fel újra a teraszodon ülőhelyként. Így ad nekik egy második esélyt, és spórolj egyben.

Még egy igazán kicsi erkélyt is tehetsz nagyon hangulatossá. Hogyan csináld? Cikkünkből megtudhatod.