Tudja, hogyan tisztítsa ki a mosógépet? Megmutatjuk önnek

mosógép

A mosógép tisztítása az alapvető takarítás része kellene, hogy legyen. A rendszeres vízkőeltávolítás által nemcsak a mosógépek élettartamát növeli, de a fehérnemű mindig tökéletesen illatos és tiszta lesz.

 

Tudta, hogy a mosógépet is rendszeresen tisztítani kell? Bizony. A vízkő, a különböző szennyeződések, baktériumok és a penész gyakran igazi kalamajkát tudnak okozni. A rendszeres gondoskodással meghosszabbíthatja a mosógép élettartamát, valamint megelőzi a felesleges plusz kiadásokat is. Néhány ötletet hoztunk most önnek, melyek segítségével könnyedén megoldhatja ezt a feladatot is.

 

Kellemetlen szagok? Tisztítsa ki a dobot

 

Az automata mosógépekben sok olyan hely van, ahol lerakódhatnak a szennyeződések, a penész, de akár a vízkő is. Éppen ezek az említett tényezők az okai a kellemetlen szagoknak, vagy a ruhákon megjelenő foltoknak. Ezért a tisztításnál ne feledkezzen meg a dobról sem. Tisztántartására használhat ecetet, vagy kevésbé agresszív citromsavat is. Az eljárás egyszerű: öntsön a mosógépbe 1 liter ecetet, vagy szórjon bele citromsavat, és indítsa el a leghosszabb programot. Javasolt a mosógépbe tenni egy kisebb rongyot is, ami elnyeli a felszabaduló szennyeződéseket.

» Tippünk:

Szeretné, ha a dob olyan lenne, akár újkorában? Ez esetben mindenképp használjon minőségi tisztítószereket, melyekkel játszva megoldja a feladatot, a dob pedig különösebb megerőltetés nélkül újként ragyog majd. A kiválasztott tisztítószert csak beleszórja az adott rekeszbe, vagy közvetlenül a dobba, és elindítja a fő mosási programot. Fontos, hogy a mosási hőmérséklet legalább 60  °C legyen, és előmosás ne legyen az adott programban. Egy ilyen készítményt legalább 3 havonta egyszer kell használni, és az eredmény tökéletes lesz. Ha spórolni is szeretne a vásárlásnál, érdemes kihasználni a Groby akció előnyeit, és így pénzt takaríthat meg.

 

Mosószer tartály

Talán nem is sejtette, de a mosószer tartály is egy olyan hely, ahol megtelepedhetnek a baktériumok és a penész. A tartály szennyeződései ugyan nem károsítják a mosógépet, viszont tisztításával megelőzhető a kellemetlen szag kialakulása, amely a frissen mosott ruhaneműt esetében lelombozó tud lenni. Az eljárás a következő:

✓ az adagolót vegye ki, és alaposan öblítse ki forró vízzel

✓ javasoljuk az adagolót minden mosás után nyitva hagyni, és így megszárítani

✓ a tisztítást havonta ismételje

 

Gumi és tömítés

A penész magán a tömítőgumin is megtelepedhet. Bár ennek a résznek a tisztítása irreálisnak tűnhet, mégis van rá megoldás. A szennyezett részre tegyen egy kisebb ecetbe áztatott rongyot, és hagyja hatni néhány percig.

 

A szűrőről és a szivattyúról se feledkezzen meg

 

A szűrő tisztítása nem túl egyszerű, és nem egyforma a mosógépek egyes fajtáinál. Ennek tisztításakor ezért mindenképpen a mosógéphez mellékelt használati utasítás alapján járjon el. A mosógép ezen részének a tisztítása különösen fontos, hiszen éppen a nem megfelelő karbantartás áll a mosógép károsodásának hátterében.

Az ön ruhaneműin is gyakran megjelennek különböző foltok? Lehet, hogy ennek a vízkő az oka. Ha meg szeretné védeni mosógépét, használjon vízlágyítót, mely megakadályozza a lerakódást, és ezáltal a szivattyút is védi.

 

Leggyakoribb hibák a mosásnál

 

Úgy véli, a mosásnál nem lehet semmit elrontani? Tévedés. Ezek a leggyakoribb hibák, melyekkel tönkretehetjük a mosógépet:

1. Gyenge minőségű mosószer használata

2. A gyakori, alacsony hőfokon történő mosás elősegíti a szennyeződések lerakódását, melyek gyakori problémákhoz vezetnek

3. Túl sok ruhanemű mosása egyszerre

4. Nem fordít kellő mennyiségű figyelmet a mosógép tisztítására

5. Túl sok fehérítő használata

6. Figyeljen a cipzárakra és a gombokra, amelyek károsíthatják a dobot

 

Érdekelheti még önt:

Tudja, mire kell figyelni egy új háztartási gép kiválasztásánál?