Tudja, mire kell figyelni egy új háztartási gép kiválasztásánál?

malac

Az energetikai osztályozás a háztartási fogyasztók energiamegtakarításáról nyújt információt. Főként a hagyományos háztartási eszközöknél, például a hűtőszekrények, mosógépek, mosogatógépek vagy televíziók esetében találkozhatunk vele. Az energetika osztály egységes az EÚ-ban. Tudja, mit jelentenek az egyes osztályok?

 

Az energetikai osztályok áttekintése

A háztartási fogyasztók energetikai osztályozását fel kell tüntetni az energiahatékonysági címkén, ami a csomagolás része. Tudja, hogyan igazodjon el az egyes értékek között, és hogy melyik az az osztály, ami a pénztárcájának is kedvez? Nézzük meg részletesebben:

Az energiahatékonysági címke részletes információt nyújt a fogyasztó energetikai gazdaságosságáról, tehát a fogyasztásról. Az egyes energetikai kategóriákat betűkkel jelölik, méghozzá A-tól kezdődően (energetikai szempontból ez a leggazdaságosabb) egészen G-ig (ezek fogyasztják a legtöbb energiát). Napjainkban viszont már az A osztály bővített formáival is találkozhatunk, amilyen az A+, A++ és A+++, ahol minél több a „+”, annál gazdaságosabb az eszköz. Ugyanakkor találkozhat A-25%, A-30% és A-50% jelöléssel is, ahol a százalékok mutatják, hogy mennyivel gazdaságosabb a fogyasztás az A osztályhoz képest.

Példa:

A hűtőszekrényeknél és fagyasztóknál a gazdaságosság az A+++ jelölésnél nagyjából 30%-kal nagyobb, mint az A++ energetikai osztály esetében, és hozzávetőlegesen 50%-kal jobb az A+ jelölésűnél. A mosógépeknél az A+++ osztály átlagosan 22%-kal jobb, mint az A+ jelölés esetében.

Az egyes osztályok száma eltérhet a különböző fogyasztók esetében. Például a fagyasztók, a hűtőszekrények vagy a mosógépek 2013-tól nem hozhatóak forgalomba A osztálynál gyengébb kategóriával. Az energiahatékonysági címke további piktogramokat is tartalmaz az adott eszköz éves fogyasztásáról kW/h-ban kifejezve, esetleg a zajkibocsátásáról, az áramfogyasztásról stand-by üzemmódban, a vízfogyasztásáról és egyéb tulajdonságairól, amelyek az adott terméket jellemzik.

 

Tippünk:

A háztartási gépek energiafogyasztása évről-évre csökken, ezért megfontolandó 6-8 éven belül lecserélni a régebbi, de még működőképes eszközöket újabbra. Az újabb technológia mellett nagy előnyt jelent a megspórolható pénz is, amelyet az alacsonyabb energiafogyasztással nyerünk. Emellett, ha a vásárlásnál kihasználja például az Alza kupon előnyeit, az új mosógép, hűtőszekrény vagy mosogatógép olcsóbban lehet az öné.

 

Megtakarítás vs. ár

 

Sokan közülünk egy új háztartási gép kiválasztásakor az energetikai osztály mellett az adott eszköz árát is figyelembe veszik. Vigyázat, a magasabb ár, nem feltétlenül jelent magasabb megtakarítást. A legmagasabb energetikai osztályba sorolt fogyasztók gyakran annyival drágábbak, hogy az elért megtakarítás, nem fedezi az elsődleges költségeket. Éppen ezért szánjon elegendő időt az új háztartási gépek vásárlására, vegye figyelembe az ár-érték arányokat az energetikai osztály és az elérhető megtakarítás között.