Utazni készül? Mit vihet és mit nem a repülőgép fedélzetére?

utazás

A repülés rengeteg biztonsági előírás betartásával és ellenőrzéssel jár. Ezen ellenőrzések során kontrollálják, azt is, hogy mit vihetünk magunkkal a gép fedélzetére, az utastérbe, illetve mi az, amit csak a csomagtérben szállíthatunk. Mi megmondjuk Önnek, mi hol szállítható, nehogy meglepetés érje.

 

A biztonsági előírások nagyon sokrétűek. nem csak az egyes légitársaságoktól függenek, de országonként is változnak a szabályok. Alapjában véve azonban vannak bizonyos tárgyak, amelyeket vagy semmilyen körülmények közt nem vihet a gépre, vagy csak bizonyos szabályok betartásával. Lássuk melyen azok és milyen szabályok vonatkoznak rájuk.

 

#1 Éles tárgyak és fegyverek

Tilos bármilyen fegyverként is használható éles tárgyat felvinni az utastérbe – tehát minden olyan tárgyat, amelynek felülete éles vagy szúrós, vagy veszélyezteti mások testi épségét. Ebbe a kategóriába soroljuk az ollókat, késeket, borotvákat, pengéket, de az injekciós tűket is.  Megengedettek viszont az egyhasználatos borotvák vagy a körömvágó csipeszek. A kézipoggyászban természetesen nem szállíthat semmilyen fegyvert, illetve vegyi anyagot.

#2 Folyadékok

A kézipoggyász maximum 1 liter folyadékot tartalmazhat és ezek is csak 100 ml kiszerelésben szállíthatók. Fontos tudni, hogy ebbe a mennyiségbe nem csak az italok, de a kozmetikai cikkek is beletartoznak, ami azt jelenti, hogy ilyen kis csomagolásban vihetők fel a gépre a samponok, tusfürdők vagy a szájvizek is. Ha szeretne az utastérbe valamilyen üdítőt magával vinni, jobban teszi, ha azt a check-in után szerzi be a duty-free zónában. Itt vásárolhat alkoholt is, de ezelőtt viszont mindenképp győződjön meg róla, hogy esetleg nem tiltják-e az ország rendszabályai a szeszes italok behozatalát, illetve korlátozott – e beviteli mennyiség.

 

#3 Élelmiszer

Nem kell félni, a repülő utasterébe nyugodtan magával vihet egy kis nassolni valót is. Előtte viszont jobb, ha utánajár, hogy a célország törvényei nem tiltják -e valamely élelmiszer behozatalát. Néhány ország esetében előfordulhat, hogy tiltott a friss, kezeletlen élelmiszer bevitele. Jó ha tudja azt is, hogy, ha gyermekkel utazik, természetesen vihet magával tápszert, de csak a repülés idejére szükséges adagot. Továbbá a tápszer lehet folyékony formában is, korlátlan mennyiségben, ám néhány repülőtéren egyedi esetekben biztonsági okokból kérhetik ezek kóstolását is.

#4 Gyógyszerek

 Ha a repülés során szüksége van valamilyen gyógyszerre, vagy más egészségügyi segédeszközre (mankó, vérnyomásmérő, vércukorszintmérő) nyugodt szívvel felviheti azokat a gépre. A receptre felírt folyékony gyógyszerek is engedélyezettek még 100 ml-nél nagyobb kiszerelésben is, ám ezt mindenképp jelenteni kell a biztonsági ellenőrzés során. A gyógyszereket mindig szállítsa az eredeti csomagolásban az orvos által írt recepttel együtt, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljön.

 

#5 Elektromos berendezések

A repülőgép utasterébe felviheti mobiltelefonját, fényképezőgépét, de akár hajszárítóját, epilátorát vagy elektromos borotváját is. a féltett notebookjától sem lesz kénytelen megválni, mert némely légitársaság engedélyezi a laptoptáskát mint plusz poggyászt.

 

#6 Sporteszközök

Általában a repülőgép csomagterében utaznak a különféle sportszerek, mint például a snowboard, síléc, bicikli, búvárfelszerelés és sok más, nagy helyigényű sporteszköz.

 

#7 Hangszer

A kézipoggyászába nem is igazán fér el más, csak talán egy szájharmonika vagy más kisebb hangszer. A gitárhoz vagy hegedűhöz hasonlókat csak akkor viheti fel a fedélzetre, ha felár ellenében foglalt neki is külön helyet. Az ettől nagyobb hangszerek mint a bőgő vagy dobok, a csomagtérbe kerülnek a repülés idejére.

 

Ha nem szeretné, hogy a biztonsági ellenőrzés során valamijét elkobozzák, jól gondolja át, mennyire szükséges önnek az adott tárgy a kézipoggyászába, vagy elég, ha az a csomagtérben szállított bőröndben repül. Ezzel ellentétben egyéb értékeit, mint például pénzét vagy ékszereit mindig tartsa a kézipoggyászában, mert a légitársaság nem vállal felelősséget eltűnésükért.

Figylmébe ajánljuk: 

https://kuplio.hu/blog/nyari-tabor-mi-mindent-csomagoljunk-a-gyerekeknek 

https://kuplio.hu/blog/kulfoldi-nyaralas-van-tervben-az-elsosegely-doboz-fontos-kellekei

https://kuplio.hu/blog/nyaralni-magyarorszagon-is-erdemes-lassuk-mit-erdemes-megnezni