Az almabefőtt és annak 10 jótékony hatása az egészségre

14.09.2022 Karolina Otthon Megosztás
alma

Hogyan használjuk fel a felesleges gyümölcsöt a kertből? Főztél már be almát? Próbáld ki ezt egyszerű receptet, és garantált lesz a rost- és vitaminbeviteled egész évben.

Saját almát termesztesz? Akkor biztosan tudod, hogy elég könnyű, csakúgy, mint a tárolásuk. További nagy előnye, hogy többféleképpen is feldolgozhatod. Az egyik módja ezek közül az alma befőzés.

Egy kicsit bővebben az almákról

 

Tudtad, hogy a világon több mint 7000 különböző almafajta létezik? Piros, sárga, édes vagy savanyú. Ez a népszerű szezonális gyümölcs különleges külsejű és ízű.

De minden almában van valami, ami közös. Ez pedig szervezetünkre gyakorolt ​​pozitív hatásukat. Az alma a legegészségesebb gyümölcsfajták egyike.

Nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványianyagokat és egyéb aktív anyagokat, például telítetlen zsírokat, antioxidánsokat és egészséges cukrot – fruktózt.

alma kosat

Jótékony hatásai az egészségre

 

Az alma fogyasztása jótékony hatással van szervezetünkre. Csak olvasd el az alábbi listát és győződj meg róla magad:

__check

Segítik az emésztést
 

__check

Csökkentik a stresszt
 

__check

Csökkentik az epekő kialakulásának valószínűségét
 

__check

Megfázás, köhögés és influenza elleni természetes gyógyszer
 

__check

Megelőzik a rákot
 

__check

Az asztma megelőzése
 

__check

Gondoskodnak az egészséges bőrről
 

__check

Csökkentik a koleszterinszintet
 

__check

Szív és a máj egészségének megőrzése
 

__check

Segítik az egészséges látást
 

Szeretnél fogyni? Ne ijedj meg az édes ízüktől, és sorold az étrendedbe, hiszen nagyon kevés cukrot és kalóriát tartalmaznak. Egy alma legfeljebb 85% vizet tartalmaz.

alma fa

__bulb
Hogyan fogyjunk le a lehető leggyorsabban a nem kívánt jojó-effektus nélkül?

Rajtad is van néhány plusz kiló a hosszú pandémiás pihenés után? A nem kívánt felesleg gyorsan felszalad, viszont nagyon nehéz leadni a kellemetlen jojó-effektus nélkül. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy segítségedre lehessünk a megfelelő testsúly megőrzésében. Lássuk, hogyan fogyjunk gyorsan.

Minden nap egy alma?

 

Minden nap egy alma az orvost távol tartja, szól a mondás. És több forrás alá is támasztja ezt a feltevést. Ha reggel eszed, kiüríti a felesleges vizet és sót a szervezetből.

Ha este fogyasztod, segít elaludni.

Az almát alapos mosás után héjával együtt javasoljuk fogyasztani. Nagy mennyiségű rostot és vitamint tartalmaz.

zold alma

Almabefőtt recept

 

Az alma befőzése nem szokatlan a tapasztalt háziasszonyok körében. Számos különböző almakompót recept érhető el és rengeteg lehetőség variáció létezik, hogy milyen hozzávalókat adhatsz hozzá az alma befőtt készítésekor. De az alap, természetesen ugyanaz marad.

A legfontosabb összetevő kétségtelenül az alma. Mindig ügyelje arra, hogy ne legyenek túl puhák és túlérettek, de ne legyenek éretlenek és savanyúak sem. Ha a megfelelőket választod, a kompót még tovább eláll majd.

alma kezben

Hallottál már az egzotikus kombucha italról? Ezt a gyógyszert otthon is elkészítheted. Próbáld ki receptünket és olvasd el egészségünkre gyakorolt ​​jótékony hatásait.

Szeletelt alma télire

 

Csak néhány hozzávalóra van szükségünk az alma befőzéséshez.

1

Hozzávalók

- alma (mennyiség a méretétől függően)
- víz (a mennyiség az adag nagyságától függően)
- cukor ízlés szerint
- 1 citrom

2

Elkészítés

1. Mosd meg az almát, távolítsd el a kis szárát és a magházát. Héjjal vagy anélkül is tartósíthatjuk.
2. Vágd negyedekre vagy nyolcadokra, és kend meg citromlével. Ennek köszönhetően nem barnulnak majd meg.
3. Elkészítjük a levét. Ha savanyú az alma, édesítsük cukorral. Adjunk hozzá 400 g kristálycukrot 1 liter vízhez. Addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik.
4. Az almát az üveg szélétől 1 cm-re befőttesüvegekbe helyezzük. Öntsük rájuk a levet.
5. Sterilizáljuk 20 percig 80 °C-on.

A cukor nélküli befőzési elkészítése nagyon hasonló.

1. Az almákat rétegezzük a poharakba, és szórjuk meg egy kevés sóval. Így megőrzik édes ízüket, és ez biztosítja, hogy az alma ne romoljon meg.
2. Figyelem, vizet nem adunk hozzá. Sterilizáláskor a gyümölcs levet enged, és kellően édes.
3. Sterilizáljuk, amíg a gyümölcsöt el nem fedi a lé. Tehát körülbelül 10 percig 80 °C-on.

alma befott

Szeretnél befőzni, de valami még hiányzik? A befőttesüvegek, valamint az összes szükséges konyhai kellék kényelmesen megvásárolható az interneten.

Kompót reszelt almából

 

Az almát lereszelve is lehet főzni. Ha gyakran süt, azonnal használható lesz.

1

Hozzávalók

- alma (mennyiség a méretétől függően)
- citromlé (1 liter vízhez egy citrom levét használjuk)
- víz (a mennyiség az adag nagyságától függően)
- cukor ízlés szerint (elhagyható)

2

Elkészítés

1. Forraljuk fel a citromlével elkevert vizet.
2. Reszelés előtt hámozzuk meg az almát, távolítsuk el a magházát és a csúnya részeket. Ha a reszelt alma túl savanyúnak tűnik, cukorral édesítjük.
3. Töltsük meg a befőttes üvegeket reszelt almával, és töltsük meg előkészített citromos vízzel. Ez megakadályozza, hogy megbarnuljanak.
4. Zárd le a poharakat, és sterilizáld 20 percig 80 °C-on.

A megfőtt almát sterilizálás után fordítsd fejjel lefelé, és hagyd kihűlni. Ezután száraz és hűvös helyre tesszük őket.

hat alma

Eleged van a zsúfolt boltban történő élelmiszervásárlásból? Oldd meg online anélkül, hogy elhagynád otthonod.

almas pite

Azt javasoljuk, hogy frissen fogyaszd az almát, míg szezonja van. Akkor van tele vitaminokkal és más fontos, a szervezet számára hasznos anyagokkal. Télire pedig főzd be őket, így egész évben élvezheted ízüket.