Igénytelen szobanövények: Gyönyörűek és túlélőek

02.05.2023 Angelika Otthon Megosztás

Nálad sem bírnak ki sokat a virágok? Szerezz be egy törődést nem igénylő, mégis csodaszép növényt és rengeteg pénzt és időt takaríthatsz meg.

Virágok és növények szinte minden lakásban megtalálhatók. Szépségükkel minden helyiséget hangulatossá tudnak varázsolni. Valaki sikeresen gondozza őket, míg mások hiába próbálkoznak, minden gondoskodás és öntözés ellenére az eredmény egy elbarnult, kiszáradt növény lesz. 

Te is a második csoportba tartozol? Ne aggódj! Vásárolj olyan szobanövényeket, amelyek gondozás nélkül is tökéletesen elvannak.

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid mindig gyönyörűek legyenek, szerezz be egy minőségi virágföldet és növényeid garantáltan meghálálják. Válogass kedvedre és vásárolj a webáruházba.

virag-ultetes

 

Kell -e gondoskodni az igénytelen szobanövényekről?

 

A nevükből már következtetni lehet, hogy ezek a növények nem igényelnek különösebb gondoskodást. Azonban ne feledjük, hogy meg kell teremtetnünk számára az élethez szükséges feltételeket.

Mire is van szüksége a növénynek? Vásárláskor olvassuk el, hogy a címkén milyen információk is vannak feltüntetve. 3 alapvető dolog:

 

__check

a növény neve

__check

ideális helye: fénykedvelő, árnyékkedvelő, félárnyékos

__check

​​​​​​az öntözés gyakorisága és mennyisége

Benti virágainkat ki is tehetjük az udvarra, vagy a teraszra, nagyszerű dekoráció és akár kint is gyönyörködhetünk bennük, de előtte mindenképp érdemes informálódni, mivel nem mindegyik benti növény tűri a kintlétet. 

no-novenyek-katalogus

 

5 igénytelen szobanövény

 

Nagy előnyük, hogy gyakorlatilag bárhol elhelyezheted őket, lépcsőházban, folyosón, vagy a fürdőszobában.

 

Monstera

 

Ez a növény egész biztosan nem hiányozhat a listáról. Gyönyörű, nagy és jellegzetes zöld leveleivel hódít. Kedveli a részleges árnyékot, mellőzve a közvetlen napfényt is. A kevés fényt igénylő növények csoportjába tartozik.

Tulajdonságai:

 

__check

Magassága: 3-5 m (a szárak levágásával szabályozható)

__check

Fényigénye: félányérkos, árnyékos

__check

Öntözés: ha a növény talaja száraz, akkor vízzel permetehetjük a levelekeket (érdemes rendszeresen letörölni a port a levelekről)

monstera növény

 

Aloe vera

 

Az aloe vera viszonylag jól el van akkoris, hogyha kevés időnk van gondoskodni róla. Gyorsan növekedis és egészséges lesz, hogyha elegendő napfényt kap, jól tűri a rendszertelen öntözést, sőt nem is nagyon szereti a sok vizet. 

Tudtad, hogy az aloe vera levelekből származó gél jótékony hatással van a szervezetetre? Kiválóan alkalmas viszketés csillapítására, apró sebek gyógyítására vagy rovarcsípés után is hatékony.

Tulajdonságai:

__check

Magassága: 90-ig növekedhet

__check

Fényigénye: közvetlen napfény

__check

Öntözés: 3 hetente 1x

aloe-vera-noveny

 

Orchidea

 

Méltán népszerű benti virág, amely nem igényel túl sok fényt. Szereti a meleget, de a közvetlen napsütést nem tűri jól,  mivel megégetheti a leveleket. A zöld szobanövények közül kiemelkedik színes, hosszan nyíló virágaival. Az orchideának több mint 25 000 fajtája ismert.

Tulajdonságai:

__check

Magassága: fajtától függően kb 90 cm-ig

__check

Fényigény: részleges árnyékban, közvetlen napfény nélkül

__check

Öntözés: nyáron heti 2x,  télen heti 1x

orchidea-cserepben

 

Anyósnyelv

 

A neve alapján ugyan ki gondolná, hogy egy növényről van szó? Márpedig az anyósnyelvet magas, hosszúkás, keskeny levelek jellemzik, a szélén sárga csíkokkal.. Napos helyen tartva pedig zöld virágokkal örvendeztet meg minket.

Számos pozitív hatása van az otthonunkra és a testünke is egyaránt. Először is kiszűri a levegőben lévő káros anyagokat., hozzájárul a jobb alvásminőséghez, és még a fejfájást is enyhítheti.

Tulajdonságai:

__check

Magassága: 15.-20 cm

__check

Fényigénye: félárnyékos és napos hely

__check

Öntözés: kb. havonta 1x

anyosnyelv-ultetes

 

Fikusz

 

A növény szára nem ágazik el,  ritkán fejleszt oldalhajtásokat. Levelei sötétzöldek és fényesek. Első pillantásra a fikusz elegáns benyomást kelt, és kétségtelenül alkalmas bármely helyiség dekorálására is. Ne tegyük hideg, huzatos helyre, mert leveleit elhullajtja.

Tulajdonságai:

__check

Magassága: 30-45 cm

__check

Fényigénye: félárnyékos és napos hely

__check

Öntözés: heti 1 alkalommal

fikusz-novenyek

 

További strapabíró növények:

__check

Jukka

__check

Kaktusz

__check

Legénypálma

__check

Vitorlavirág

__check

Dracéna

__check

Zöldike

__check

Kalatea

__check

Törpebors

__check

Rákvirág

__check

Páfrány

novenyek-viragtarto

 

Egy szép zöld szobanövény egész biztosan feldobja a lakásod, tisztítja a levegőt. és hangulatossá varázsolja az otthonod. Szerezz be pár igénytelen szobanövényt, amelyek akár kevécs locsolás mellett is gyönyörűek maradnak.

__bulb
Télikert - ötletek hogyan varázsold különlegessé

A télikert összekapcsolja a házat és a teraszt. Neked is van? Íme néhány tipp, hogy még hangulatosabbá és kellemesebbé varázsold.