Karácsony 2022 olcsón – így csökkentsd ünnepi kiadásaid

karacsony 2022

Hűvös decemberi időjárás, feldíszített utcák vagy esteleg hószállingózás. Milyenek az idei karácsonyi trendek? Lehet valahogy spórolni karácsonykor is?

A karácsony az az időszak, amikor gyakran többet költünk, mint általában. Ez egy jó adag pihenés, bőséges étkezések, a családdal töltött idő és az ajándékozás ideje.

Másrészt nem olcsó mulatság. És persze nem ebben az időszakban, amikor minden egyre drágább. Ennek ellenére sokan nem szeretnénk lemondani a karácsonyi örömökről. Hidd el az olcsó karácsony lehetséges.

Hiányzik még néhány karácsonyi dísz? 2022. december 31-ig 3% kedvezménnyel vásárolhatod meg őket a 4Home.hu webáruházban. Add meg az AFH3 kedvezménykódot a kosárban, és gyönyörködj a varázslatos karácsonyi dekorációban a gyerekekkel együtt.

ket no

 

Karácsony 2022 – Fontos dátumok

 

A keresztény hagyományok szerint 4 hétig készülünk a karácsonyra. A világnaptárban mindenki a sajátja szerint. Az összes ünnepnap dátumozása azonban mindkét esetben azonos. Idén mely napokon vannak az ünnepek?

__check

Advent 1. vasárnapja – november 27. (vasárnap)

__check

Advent 2. vasárnapja – december 4. (vasárnap)

__check

Advent 3. vasárnapja – december 11. (vasárnap)

__check

Advent 4. vasárnapja – december 18. (vasárnap)

__check

Szenteste – december 24. (szombat)

__check

Karácsony első ünnepe – december 25. (vasárnap)

__check

Karácsony második ünnepe – december 26. (hétfő)

__check

Újév napja – január 1. (vasárnap)

__bulb
Csináld magad adventi koszorú, hogy olcsóbb legyen a karácsony

Készülsz már a közelgő karácsonyra? Nem volt időd beszerezni az adventi koszorút? Ne aggódj, még nincs vége az adventnek! Készítsd el otthon saját magad, és spórolj.

adventi koszoru

 

Karácsonyi vacsora

 

Ne feledd, hogy ezeken a napokon a legtöbb bolt, áruház és intézmény zárva tart, tehát érdemes előre vásárolni. Mi nem hiányozhat a karácsonyi asztalról? Lencseleves, halászlé vagy hússal teli káposztaleves? És nem lenne karácsony finom krumplisaláta, hal és sokféle sütemény nélkül.

Lehet kisebb eltérések találhatók Magyarország egyes térségei közt, de egy dolog nem változik. A karácsonyi vacsora minden családban több fogásból áll, és általában ragaszkodunk a tradíciókhoz.

Másrészt a rengeteg finomság folyamatosan csábít mindannyiunkat. Ne feledd, hogy a folyamatos evés nem egészséges. Szóval étkezzen okosan. Hiszen a karácsony lényege a megfoghatatlan dolgokban rejlik.

 

mezeskalacs diszek

 

5 lépés az olcsó karácsonyi bevásárláshoz:

1

Készíts bevásárlólistát – írd le, hogy pontosan mire van szükséged, és ne vásárolj semmit fölöslegesen.

2

Böngéssz a kedvezmények között – ellenőrizd, valóban kedvezményről van-e szó, vagy csak a forgalmazó trükkje.

3

Vásárolj nagy kiszereléseket – főleg az ünnepek alatt találhatunk előnyös többcsomagos élelmiszert a boltokban. Vásárlás előtt hasonlítsd össze a termékeket - mennyit fizetnál az egyenként vásárolnád meg őket.

4

Egy nagy bevásárlás – Ha többször vásárolsz többféle terméket, sokkal többet költhetsz, mintha mindent megvennél egy helyen.

5

Ne vásárolj több üzletben – szerezz be mindent, amire szükséged van egy helyeb. A termékek árai közötti különbségek gyakran elhanyagolhatóak, és az utazás többe kerül, mint néhány plusz forint az  adott termékért.

Maradt a karácsonyi vacsorából? Ne dobd ki a maradékot, fagyaszd le. Az év bármely szakában megeheted őket.

Dekoráció

 

Hogyan képzeled el az idei karácsonyi dekorációdat? A gazdag dekorációt kedveled jobban, vagy a minimalista díszítést?

Karácsonyi dekorációdat az aktuális trendekhez is igazíthatod:

Természetes árnyalatok és anyagok

 

A natúr dekorációk és dísztárgyak természetesek, letisztultak és ízlésesek. Nem számít, hová teszed őket, úgy fognak kinézni, mintha csak oda tartoznának.

Élő fád lesz idén? Ez már önmagában remek természetes dekoráció. Mézeskaláccsal, szárított naranccsal és almával is díszíthetjük, hogy még természetesebb legyen. Kellemes fenyőillatával minden lélegzetvétellel egyre karácsonyibb hangulatot lesz majd.

Otthon is sok egyedi dekorációt készíthetsz. Csak papír, olló, zsineg és kreativitás kell. Vagy készíts egyszerű karácsonyfadíszeket útmutatónk szerint.

 

minimalista karacsony

__bulb
Karácsonyfadíszek fából – te már elkészítetted?

Gondolkoztál már azon, hogy milyen legyen a karácsonyi dekorációd idén? Jelenleg a természetes karácsonyfadíszek, egészen pontosan a fából készült díszek örvendenek nagy népszerűségnek. Olvass tovább és meríts ihletet.

Merész, metál színek

 

Feltűnőbb dekorációért válassz fém és arany színű díszeket. Előnyük, hogy ha nem is helyezünk el sokat belőlük, felkeltik a figyelmet.

Nem kötelező vásárolni. Nézz körül a házban, és rejtett kincseket találhatsz, amelyeket nagyszüleid használtak. Mit szólnál, ha fém gyertyatartókat használnál a nagymama asztaláról? Adj a dolgoknak egy második esélyt, mert tökéletesek lesznek az ünnepi asztalodon.

 

karacsonyi diszites

Hagyományos karácsonyi dekoráció

 

Talán ragaszkodsz a klasszikusokhoz. Ebben az esetben a megfelelő választás a tipikus karácsonyi színek – például piros, arany és zöld – díszek használata.

Ilyen dekorációkat nem csak a boltban találsz. Sétálj a természetben, és használd ki, amit kínál.

Gyűjts össze néhány gallyat, és egy masni hozzáadásával gyönyörű karácsonyi dekorációt készíthetsz. Vagy tegyél egy tálba lehullott fenyőtobozokat és gesztenyét. Adj hozzá néhány piros gömböt, és már meg is van.

Ne feledkezzünk meg a gyertyákról sem, amelyek kiegészítik a tökéletes karácsonyi idillt. Nem számít, hogy az egyik kisebb, a másik nagyobb. Még az sem, hogy néhányan már világítottak. Helyezd el őket körben a szobában, és tedd kellemesebbé a hangulatot.

Nézz szét magad körül. Biztosan rá fogsz jönni, hogy mindenből elég egy igazán gyönyörű karácsonyi dekoráció elkészítéséhez.

adventi koszoru

 

Ajándékcsomagolás

 

A jelenlegi trend a minimalizmus. Ajándékvásárláskor próbálj ebből ihletet meríteni. Három nagy helyett vegyél egy értékeset. Koncentrálj arra, amire kedvesednek valóban szüksége van, és mire fogod használni. Az igaz, hogy a kevesebb sokszor több.

Minden évben egy nagy halom széttépett csomagolópapír a végeredmény? Idén próbáld másképp becsomagolni az ajándékaidat. Használj például régi újságpapírt vagy kartont.

Díszítsd a becsomagolt ajándékot természetes tárgyakkal, például fenyőtoboz, gesztenye vagy gally ragasztásával. Az ajándékok is jól mutatnak, ha szárított narancs vagy alma van a tetején.

Dobozokba csomagolva érkezett az ajándékod? Többé nem kell becsomagolni őket. Köss rá egy szalagot, és helyezd őket a karácsonyfa alá.

 

karacsonyi ajandekok

Végezetül azt kívánjuk, hogy 2022 karácsonya pontosan olyan legyen, amilyennek képzeled. Akár ragaszkodsz a trendekhez, akár a hagyományos dekorációkhoz, mindenekelőtt élvezd a családoddal együtt töltött időt.