Mikor kell ültetni a fokhagymát? Eláruljuk azt is, hogyan kell gondoskodni róla

23.05.2022 Karolina Otthon Megosztás
fokhagyma fotó

Elültetted már a fokhagymát? Ebből a cikkünkből megtudhatod, mikor ültesd el, és részletes információkkal szolgálunk arról is, hogyan gondozd a kis növényt. Csak olvass tovább.

A kertészkedés szerelmese vagy? Most tökéletes lehetőséged nyílik arra, hogy hódolj szenvedélyednek. Lehet, hogy az ültetgetés ebben az időszakban sok szabadidődet felemészti, de néhány hónap múlva látni fogod, hogy biztosan megérte.

De előtte, ne felejts el mindent bekészíteni amire szükséged van. Magvak, föld, szerszámok és egy kényelmes szék, hogy legyen hol pihenned. Vásárolj kevesebbért exkluzív ajánlatunkkal.

Az ásás és a magok ültetése közben, biztos te is elképzeled az ízletes végeredményt. Semmilyen megvásárolt zöldség vagy gyümölcs nem ér fel azzal, amit a saját kertünkben termesztünk. Az ültetés ideje mindig május, amikor a talaj már kellően meleg.

Néhány élelmiszer termesztése és ültetése azonban elég macerás. Közéjük tartozik a fokhagyma is, amely szinte mindenben különbözik a többi zöldségtől.

fokhagyma egy

Mikor kell ültetni a fokhagymát

 

A fokhagyma érdekessége, hogy nemcsak tavasszal, hanem ősszel is ültethető. A legjobb azonban, ha február és március fordulóján fogsz neki a munkának. Addig ugyanis a fagyott talajnak fel kell engednie. Ha lekésed a megfelelő időszakot, azzal a termést veszélyezteted.

Lehet nem hiszed el, de fokhagymát a nyár elmúltával is ültethetsz. A legideálisabb az őszi fokhagyma ültetéséhez az első fagyokat közvetlenül megelőző időszak. Ezt azonban nagyon nehéz eltalálni, ezért inkább az októberből novemberbe forduló időszakot válaszd.

Kíváncsi vagy, hogyan lehetséges ez? A fokhagyma ősszel és télen is képes gyökeret ereszteni. Ezért 4-6 hetes előnnyel lép be a vegetációs időszakba. Ennek eredményeként gazdag termésre számíthatsz.

Nincs elég szabadidőd a bonyolult ételek elkészítéséhez? Fokhagymával biztos sikered lesz a konyhában. Receptjeink egy egészséges és gyors vacsorához biztosan tetszeni fognak az egész családnak. Elsőként próbáld ki finom tojásos avokádós szendvicskrémünket.

fokhagyma kettő

A fokhagyma igényes

 

A fokhagyma számára a sok szerves anyagot tartalmazó talaj a legalkalmasabb, és a sok napfény. Vannak más fontos szempontok is, amelyekre az ültetés során figyelned kell.

Ezt az igényes növényt nem szabad olyan helyre ültetned, ahol az elmúlt 4 évben más hagymás növények nevelkedtek. Inkább válassz olyan helyet, ahová tavaly alacsony tápanyagtartalmú zöldségeket ültettél. A fokhagymának sok tápanyagra van szüksége.

Ezenkívül ne feledd, hogy a hagymát a lehető legtávolabb kell ültetni a kertben a fokhagymától, mivel különböző betegségek terjedhetnek közöttük.

szetesett fokhagyma

Hogyan ültesd a fokhagymát

 

A fokhagyma ültetése előtt alaposan meg kell lazítanod a talajt. 20-30 centiméter mélységig trágyázz. A legideálisabb, ha ezt a kötelező kört az ültetés előtt 3-4 héttel teljesíted. Ezen kívül a fokhagyma ágyásának kissé magasabbnak kell lennie, mint a kertben lévő többi növényé.

A fokhagymát 8-10 centiméter mélyre ültetjük. Helyezd be az ágyásba a hegyes végével felfelé. Az ültetéshez a legnagyobb, sértetlen gerezdeket válaszd. Ügyelj arra is, hogy ne nyomd meg túl erősen, ugyanis nem szabad légbuborékokat hagynod körülötte. Ezek nem használnak a fejlődésnek.

A tavaszi fokhagymát alaposan öntözd meg, majd hagyni kell addig, amíg ki nem szeded a földből. Egy ilyen növénynek nincs szüksége extra vízre.

Ha azonban az őszi ültetés mellett döntöttél, a munka végeztével takard be a teljes ágyást tűlevelű ágakkal, levelekkel és szalmával. A növény így védve lesz a hőmérséklet okozta sokkhatástól, és könnyebben gyökeret ereszt majd.

Bármilyen fokhagymáról is legyen szó, mindenképpen szükséged lesz néhány kellékre. Itt megtalálod a legjobb ajánlatokat. 

Hogyan gondoskodj a termésről

 

Amikor a fokhagyma tavasszal kicsírázik és eléri a 10-15 centiméteres magasságot, távolítsd el az ágyásról a takarót, és újra trágyázd meg a talajt.

Ügyelj arra, hogy a hagymák között ne jelenjen meg a gyom. Elveszi az energiát a fokhagymától, és penészedést is okozhat a növény számára.

Az ilyen veszélyek megelőzésére számos eszköz és készítmény vásárolható. Termékek széles kínálatából válogathatsz kedvezményes áron.

fokhagyma spagettivel

Megfelelő időszak a betakarításhoz

 

A fokhagyma betakarításának időszakát sem lehet pontosan megbecsülni. Július közepétől szeptember elejéig tart az érési folyamat. A levelek sárgulása vagy a szárak függőleges helyzetbe nyúlása is az érettség jelzője lehet.

Azt is nehéz meghatározni, hogy mikor szedjük ki a fokhagymát a kertből. Akkor érdemes kiásni, amikor a talaj nem nedves és könnyen összetörhető.

A fokhagyma talajból történő betakarítása után fontos, hogy körülbelül 10 napig hagyjad pihenni sötét, szellős helyen. Ezt követően alaposan meg kell szárítani. Szárítás során a fokhagyma megszabadul a felesleges víztől, és ezalatt teljesen beérik. Ráadásul ilyenkor fokozódik az aromás anyagok aránya.

Egy hónapos szárítást követően vágd félbe a szárakat. Várj újra egy hónapot, és vágd le 3-4 centiméteresre. Ebben a formában a fokhagymát hosszabb ideig tárolhatod dobozban vagy kosárban.

Szárítás után használhatod ételeidhez. Receptjeink között számos gyors és ízletes, de kifejezetten egészséges étel közül válogathatsz. Próbáld ki például a nagyszerű fokhagymalevest.