Nem tudod, mit főzz? Ezeket a pénztárcabarát recepteket ki kell próbálnod!

19.07.2022 Karolina Étel és főzés Megosztás

Szeretnéd tudni, hogyan készíts olcsó és finom ételeket ebédre? Cikkünkben számos bevált tanácsot adunk, hogy takarékoskodj a főzés során, és ennek ellenére mégis finoman étkezz.

Az otthoni főzés ma már nem olcsó dolog. Az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek, és arra kényszerítenek bennünket, hogy olcsóbb étkezési lehetőségek után nézzünk. De nem kell rögtön a félkész termékek után nyúlnod!

Ne mondj le az otthon készült ételekről, és egy forinttal se költs többet. Hogyan csináld?

Megéri nagyban vásárolni. Mindig kedvező élelmiszerárak várnak például a Tescoban

Készíts olcsóbb, de laktató ételeket

 

Laktató, olcsó ételek? Léteznek, és ezt az alapszabályt már az őseink is követték. Pontosan ezért a sűrű levesek alkotják a magyar konyha alapreceptjeit. Ezek nem csak eltelítenek, de már néhány alapélelmiszer felhasználásával elkészítheted őket. Elegendő hozzá például a burgonya, a fokhagyma, fűszernövények, hüvelyesek vagy bármilyen szezonális alapanyag, és máris kész az olcsó, finom kaja. 

Ha a leveshez kenyeret is fogyasztasz, ebben az esetben akár főételként is megállja a helyét. Próbáld ki például ezt az egyszerűen elkészíthető sűrű lencselevest. Egy nagyszerű tipp a pénztárcabarát ebédhez, a népszerű, olcsó ételek egyike. 

lencse leves

1

Hozzávalók

- 250 g lencse
- 3 burgonya
- 1 habtejszín
- 30 g sima liszt
- babérlevél
- ecet
- só

2

Elkészítés

1. A lencsét megmossuk, lecsepegtetjük, és egy éjszakán át vízben áztatjuk.
2. Másnap a babérlevéllel együtt megfőzzük.
3. Még mielőtt teljesen megfő, adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, sózzuk és főzzük puhára.
4.Végül a habtejszínnel elkeverjük a lisztet, a lencséhez adjuk és ecettel ízesítjük.

__bulb
Hogyan spórolj a konyhában?

Hogyan készíts finom, mégis pénztárcakímélő ételt? Hogyan spóroljunk a kaján? Hoztunk 7 tippet, hogyan spóroljunk az ételen.

Tálalj több köretet

 

Mondanunk sem kell, hogy a köretek ára kedvezőbb, mint a húsoké. A rizs vagy a burgonya mellett ne feledkezz meg a zöldségekről sem. Sokféleképpen elkészítheted őket, ennek köszönhetően mindig ízletes fogást tálalhatsz. További előnyük, hogy kellően eltelítenek, biztosítják számodra a szükséges vitaminokat, valamint beszerzésük nem terheli meg a pénztárcádat.

zoldsegek kep

Tárold az ételt a fagyasztóban

 

Gyakran előfordul, hogy az étel jelentős része a szemetesben végzi. Ennek általában két fő oka van. Az egyik, hogy rosszul ítélted meg a mennyiséget, a másik pedig, hogy az elkészített étel megromlott. Ha van ételmaradékunk, nyugodtan fagyasszuk le. A fennmaradó adagokat csomagold műanyag tárolóba vagy zacskóba, jelöld meg rajta a dátumot, majd fagyaszd le. Az így tárolt ételek bármikor felhasználhatóak és fogyaszthatóak.

Mi tippünk: A feleslegessé vált pékárut hagyd megszáradni, majd készíts belőle zsemlemorzsát

A mindennap elfogyasztott ételeken is spórolhatsz. A kenyéren kívül, mley napokon keresztül puha marad, különféle péksüteményeket, kalácsokat is süthetsz. Tudj meg többet cikkünkben.

Használd fel a maradékot

 

Maradt valami az ebédedből? A megmaradt ételek hatékonyan felhasználhatók. Fogyaszd őket vacsorára vagy a következő ebédre. Ha sok zöldség van a hűtődben, abból készíthetsz rizottót vagy kiadós zöldségsalátát a főétkezéshez. Így az olcsó étel ebédre nem akadály. 

Vásárolj hatékonyan

 

Hogyan készülnek a nagyon olcsó ételek? A pénztárcabarát főzés pénztárcabarát vásárlást is jelent. Ügyelj azonban az olcsó viszont rossz minőségű alapanyagokra. Nem takarítasz meg semmit, ha a megvásárolt termékek felét a kukába dobod. Más módon is spórolhatsz:

- Vásárolj nagyobb tételben- várd meg a tartós élelmiszerekre vonatkozóan a kedvezményeket, és vásárolj nagyobb mennyiséget. Járj utána, hogy valódi kedvezményről van-e szó, mert különben nem éri meg a vásárlás.
- Vásárolj különféle üzletekben- mindegyik üzletlánc más-más terméket kínál kedvezményesen, ehhez igazodva érdemes a bevásárlást megtervezni.
-  A vásárlás során figyelj az egységárra- a nagyobb kiszerelésű termékek általában olcsóbbak, mint a kisebbek, de kivételekkel is találkozhatsz.
- Az üzletláncok saját márkás termékei- ugyanazt a minőséget kínálják alacsonyabb áron.
- Használj kedvezményeket biztosító élelmiszerkuponokat - nem egy forintot takaríthatsz meg.

taska étel

Takarékoskodj a vízzel és az energiával

 

Természetesen az élelmiszerekre fordított tétel nem csak a felhasznált alapanyagok összegét foglalja magába. Ide tartozik a főzés során felhasznált víz és energia költsége is. Ezért érdemes átgondolni, vajon milyen módon tudod csökkenteni ezt a tételt:

- Főzz gőzzel- egy gőzölős edényben több ételt is készíthetsz egyszerre, így energiát takaríthatsz meg.
- Ne feledkezz meg a fedőről- a főzés során használj a főzőfelület méretének megfelelő fedőt és edényeket.
- Mosogatás során spórolj a vízzel- használj mosogatógépet, vagy kézi mosogatás esetén önts vizet a mosogatóba és úgy öblítsd le az edényeket.
- Egy edényben főzz- így kevesebb edényt piszkolsz be, és kevesebb energiát használsz el.
- Használj gyorsfőzőt- gyorsabban elkészülsz az étellel és energiát takarítasz meg.
- Használj törzsvásárlói kártyákat- extra kedvezményekben részesülhetsz.

no konyha

A Delimano gondoskodik az egészséges ételek elkészítéséről és az egészséges főzésről. Varázsold teljessé konyhádat mindennel, amire szükséged van.

Bónusz tipp: Az erkélyen termessz fűszernövényeket vagy kevesebb törődést igénylő zöldségeket. A friss fűszernövényekkel fűszerezett ételeknek leírhatatlan varázsa és íze van. Ezekkel a tippekkel gyorsan és olcsón varázsolhatsz ebédet az asztalra. Jó étvágyat!

__bulb
Hogyan spóroljunk a háztartásban?

A megélhetésünkkel kapcsolatos költségek növekedése arra kényszerít bennünket, hogy folyamatosan újraértékeljük kiadásainkat és azon gondolkodjunk, hogyan tudnánk havonta kicsivel többet megspórolni. Költségvetésünk nagy részét a háztartással kapcsolatos kiadások teszik ki, ezért érdemes itt elkezdenünk a takarékoskodást.