Őszi tökfaragás – olcsó és látványos dekoráció egyenesen a kertből

11.10.2023 Angelika Otthon Megosztás

Neked is van a kertedben tök? Használd fel és készíts belőlük csodaszép töklámpásokat. A tökfaragás hagyományos őszi tevékenység, amelybe akár a gyerekeket is bevonhatod.

A különböző formára faragott, kivájt és gyertyákkal megvilágított tökök az őszi lakásdíszek gyakori részei. Egyszerű elkészíteni, és ha van tök a kertedben, szinte semmibe sem kerül. Emellett az egész család, mind a fiatalok, mind az idősebbek élvezni fogják ezt a kreatív tevékenységet

Hogyan lehet egyszerűbb és könnyebb a tökfaragás? Használj kaparót és kivájót, vásárold meg őket a Tescoma webáruházban.

tokfaragas

Autor: Ivan Samkov (Pexels)

 

A tökfaragás története


A tökfaragás kapcsán valószínűleg mindenkinek rögtön a Halloween jut az eszébe, amelyet október 31-én ünnepelünk. A teljes neve All Hallows' Evening, ami fordításban Mindenszentek előestéjét jelenti. Honnan is ered valójában? Gyere és olvasd el.

Eredete egy ősi kelta néphez vezethető vissza Írországban. Úgy hitték, hogy október 31-ről november 1-jére virradó éjszaka a halottak lelkei visszatérnek a földre. Egy ismert legenda Jack egy olyan rossz ember volt, hogy a sátán kiűzte őt a pokolból, de megsajnálta és adott neki egy örökké izzó fadarabot. Jack ezt egy kivájt répába tette, hogy világító lámpásként szolgáljon. Azóta a lelke ennek a lámpásnak a fényénél keresi a nyugalmat. Később Amerikában a répát felváltotta a tök, és a szokás elterjedt egész Európában.

Halloween 1989-ben, a bársonyos forradalom után érkezett hozzánk. Még nem talált megértésre, különösen az idősebb generáció körében. Ezzel szemben a fiatalabbak ijesztő dekorációkkal díszítik fel otthonukat, és október végén Halloween partikon vesznek részt

 

toklampas-gyertyak

Autor: Konstantin Mishchenko (Pexels)

A tökfaragás azonban Magyarországon is régi hagyomány, egészen az Árpád-házi királyok idejéig nyúlik vissza. Az első ismert történet Salamon királyhoz kapcsolódik, akit a visegrádi várban tartottak fogva, és őrök töklámpásokat használtak világításnak. A 20. század elején sok helyen "tökvicsorinak" nevezték az ilyenkor készítették a töklámpásokat.

 

vilagito-toklampasok

Autor: Yevgen Buzuk (Pexels)

 

Hogyan készítsünk töklámpást



Mielőtt belekezdenél a kifaragásba, először készítsd elő a tököt és az szükséges eszközöket. Melyik több a legalkalmasabb a kifaragásra? A legkönnyebben egy nagyobb méretű Halloween tökkel dolgozhatsz, amelyet kifejezetten erre a célra nemesítettek.


A hokkaidói tök, vagy bármely más kemény héjú tök is alkalmas. Ha különböző típusú tököket használsz, még szebb lesz a végeredmény. Azonban a töklámpás nem az egyetlen szép dekoráció, nézz meg további ötleteket a modern őszi dekorációkhoz.

 

A tökfaragáshoz a következőkre lesz szükséged:

__check

vágódeszka

__check

éles kés

__check

nagyobb kanál

__check

tál

__check

ceruca, filctoll

__check

gyertya

Lépések:

1

A tököt alaposan tisztítsd meg

2

Egy éles késsel vágd le a tetejét és vedd le a kalapját..

3

Kanalazd ki a tök belsejét egy kanállal. A tök húsát is lekaparhatod, hogy ne legyen nagyon vastag, ezáltal könnyebb lesz faragni.

4

Az alját egyenletesen vágd le, hogy a gyertya ne dőljön el.

5

Rajzolj mintát a tökre. A leggyakoribbak a különféle ilyesztő arcok, de rajzolhatsz akár csillagokat, denevért vagy egyéb mintákat is.

6

Egy éles kés segítségével óvatosan vád ki a rajzolt minát.

 

lany-tokot-farag

Autor: ArtHouse Studio (Pexels

 

Tökfestés

 

Hogyan lehet bevonni a gyerekeket a tökdíszítésbe? A kisebb tököket egész nyugodtan kifesthetik.

A nagyobb tököket is díszíthetitek faragás nélkül. Rajzolj a tökökre mintákat, majd hagyd, hogy  akrilfestékkel saját maguk fessék ki azokat. Vagy csak, hogy szárnyaljon a fantáziájuk és bízd rájuk a festést. Biztosan élvezni fogják ezt a kreatív tevékenységet.

A festett és a faragott tökök kombinációja remekül mutat majd a ház bejáratánál. Kiegészítheted őket a 4Home webáruházból származó egyéb kültéri és beltéri dekorációkkal.

 

gyerekek-tokot-festenek

Autor: Daisy Anderson(Pexels)

 

Hogyan lehet meghosszabbítani a faragott tök élettartamát?

 

A kifaragott tök természetesen hosszabb ideig eláll alacsonyabb hőmérsékleten. Kültéren általában 2 hétig, beltéren pedig 4 nap és 1 hét között.  Vannak azonban módszerek, amelyekkel néhány nappal meghosszabbíthatod az élettartamát.

Például, ha a kivágott részeket vazelinnel bekened, vagy az alját ecettel befújod, az hozzájárulhat a tök hosszabb eltarthatóságához. Ezenkívül hatékony lehet a tök szódabikarbónás vízben történő áztatása.

tok-kifaragas

Autor: Monstera Production (Pexels)

 

A tök nagyon hálás gyümölcs. Használhatod őket nemcsak leves vagy sütemény elkészítéséhez, hanem gyönyörű őszi dekorációként is. Kezdd el a kreatív munkát még ma!

__bulb
Gomba szárítása gyorsan és olcsón: Mutatjuk, hogyan

A friss gombák minden bizonnyal a legfinomabbak. Szeretnéd őket télen is fogyasztani? Olvasd el, hogyan lehet a gombákat gyorsan és megfelelően szárítani.