Mennyi vizet ittál ma? Ne feledkezz meg a napi folyadékbevitelről

folyadékbevitel

A víz nélkülözhetetlen folyadék az emberi szervezet számára. Mennyit kell inni egy nap, és milyen pozitív hatásai vannak az egészségre? Ezt érdemes tudni a napi folyadékfogyasztásról.

A megfelelő folyadékfogyasztás rendkívül fontos szervezetünk számára. Főleg nyáron. De természetesen be kell tartanod egész évben. Mennyi vizet kell inni egy felnőttnek, gyermeknek és idősnek?

 

Miért figyelj oda a folyadékbevitelre?

 

A szervezetünk nagyrészét víz alkotja, és fontos feladatokat lát el. Részt vesz a különböző anyagcsere-folyamatokban, szabályozza testhőmérsékletünket, tápanyagokat alakít át a táplálékból, biztosítja az idegrendszer működését és nem utolsósorban segíti a jó kiválasztást. Egyszerűen hozzájárul az egész szervezetünk megfelelő működéséhez.

Naponta körülbelül 2 liter folyadékot választunk ki a szervezetből. Vizelet, gőz kiválasztása légzés vagy izzadás során. Ezért ezt a vízmennyiséget fel kell tölteni.

ivo no

 

Milyen folyadékot kell inni?

 

Elengedhetetlen a tiszta víz, esetleg ásványvíz és cukormentes gyümölcs és gyógyteák fogyasztása. Az édes italok vagy a kávé nem a napi folyadékbevitel része, és nem hidratálják a szervezetet.

Szervezetünk többféleképpen jut folyadékhoz. A víz mellett élelmiszer (leves), gyümölcs vagy zöldség fogyasztásával.

Nem szereted a tiszta vizet? Készíts otthon enyhén szénsavas ásványvizet ügyes segítőkkel.

Napi folyadékbevitel

 

Tudod mennyi vizet kell inni naponta? A különbségek főként az elért életkor szerint vannak. Egyéb tényezők, amelyeket figyelembe kell venni, például az egészségügyi állapot vagy a testsúly.

Egy felnőttnek körülbelül 1,5-2,5 liter tiszta vizet kell inni naponta. Megnövekszik a több víz fogyasztási igénye például fizikai megterhelés vagy nagyobb sófogyasztás után.

Egy egyszerű számítás segít meghatározni, mennyi vizet kell inni egy gyermeknek naponta. Szorozzuk meg a gyermek súlyát 60 ml folyadékkal. Ez legyen a gyermek átlagos folyadékmennyisége. Egy 25 kg-os gyermeknél napi 1,5 l folyadék.

Az idősek napi folyadékbevitele általában nem megfelelő. Fizikai aktivitásuk nagyon alacsony, naponta szednek gyógyszert, és nem érzik szükségét az ivásnak. Ennek ellenére naponta legalább 1 liter folyadékot kell inniuk.

no iszik

A gyerkőcök nem szeretik a tiszta vizet? Készíts nekik egészséges és ízletes házi limonádét egyszerű receptünk szerint.

Folyadékbevitel - hogyan tartsd be?

 

Elfelejtettél inni? Gondolod, hogy behozhatod, ha több vizet iszol egyszerre? Sajnos tévedsz. A bőséges vízfogyasztás több kárt okozhat, mint hasznot. Ennek az az oka, hogy a szervezet nem tud feldolgozni egyszerre nagy mennyiségű vizet, és azonnal kiüríti annak nagy részét.

Ha problémáid vannak a rendszeres vízivással, és elfelejtesz vizet inni, próbálj meg óránként egy pohár vizet inni. Így biztosíthatod a rendszeres folyadékfogyasztást.

A tiszta víz jótékony hatása szervezetünkre felbecsülhetetlen. Dúsítsd más elengedhetetlen vitaminokkal, ásványianyagokkal vagy kollagénnel az örök fiatalságért.

uveg kez

Ha nem ittál elég vizet a nap folyamán, szervezeted kiszáradással reagál. Megnyilvánulhat bőr- és szájszárazságban, alacsonyabb koncentrációban, fáradtságban, fejfájásban és szapora szívverésben vagy szédülésben.

Az ivóvíz előnyei

__check

Kognitív képességek fejlesztése - a megfelelő folyadékbevitel figyelemben, gondolkodásban, koncentrációs vagy problémamegoldó képességben tükröződik.

__check

Egészséges bőr – a víz belülről hidratálja a bőrt. Rugalmasságot ad és fényessé varázsolja. Rendszeres vízivással megelőzheti az első ráncok megjelenését vagy javítja a pattanások állapotát

__check

Egészséges ízületek – a szervezetben lévő vízhiány az ízületek kenésének hiányát okozhatja. Ez károsodásukhoz és mozgási problémáikhoz vezethet

__check

Erősíti az immunrendszert – az emberi szervezetben lévő elegendő víz hidratálja a sejteket, ami erősebbé és ellenállóbbá teszi a sejteket

__check

Korlátozza az evést – minden bizonnyal már mindenki kompenzálta étellel a szomjúságot. Ha nem iszol elég vizet, hajlamos az étel után nyúlni. Ha betartod a folyadékbevitelt, megszünteted az indokolatlan éhségérzetet.

Cégek számára

 

A napi folyadékbevitel biztosítása a munkáltató kötelezettségei közé tartozik. Ennek ellenére a munkavállalók csak kis része követi ténylegesen a munkahelyi folyadékbevitelt.

Az édes italokat, kávét vagy teát szereted jobban? Kevésbé leszel hatékony. A dehidratáltság fáradtságban, kimerültségben, fejfájásban és csökkent energiaszintben nyilvánul meg.

kez pohar

Hány pohár vizet ittál ma? Ha nem eleget, menj és pótold. A vízivás számos előnnyel jár és nem kerül semmibe.