Nemzetközi Nőnap: Te mivel leped meg a kedvesed?

Nőnap

Néhány nap múlva megünnepeljük az életünkben jelenlévő nőket a Nemzetközi Nőnap alkalmából. Hogyan jött létre ez az ünnep és mi az igazi jelentése? Íme néhány hasznos ajándékötlet.

A Nemzetközi Nőnapot 1975 óta hivatalosan március 8-án ünneplik. Emlékeztesd magad különösen ezen a napon a nők értékére, valamint arra, hogy milyen lehetőségeid és társadalmi státuszod van.

Ez azonban nem mindig volt így. A múltban nők százai küzdöttek azért, hogy megszerezzék a jogot, hogy ugyanolyan körülmények között éljenek, mint a férfiak, és ugyanolyan társadalmi elismerésben részesüljenek.

Szívesen olvasol motivációs könyveket? Fejleszd a személyiséged, és gazdagítsd az ünnep történetével kapcsolatos ismereteit is.

negy-no-nevetnek

„Van valami nagyon különleges azokban a nőkben, akik képesek dominánsak maradni egy férfiak uralta világban. Kell hozzá egy bizonyos tartás, erő, intelligencia, vakmerőség és erős idegzet, hogy az ember képes legyen rá, hogy soha ne fogadjon el nemleges választ..”

– Rihanna

 

A nemzetközi nőnap története

 

A jelenlegi nemzetközi nőnap kialakulását női textilmunkások  indították el 1908-ban New Yorkban. Tüntetéseket szerveztek, hogy elérjék:

__check

a munkaidő 8 órára csökkentését

__check

magasabb béreket

__check

jobb munkakörülményeket

__check

szavazati jog megszerzését

A tiltakozások után az Amerikai Szocialista Párt tagjai „Nemzetközi Nőnapot” hirdettek Amerikában. 1909. február 28-án, majd ezt követően minden február utolsó vasárnapján ünnepelték.

Számos világmárka is reagál a nemek közötti egyenlőtlenségre. Az Answear.hu webáruház  aktuális kampánya a hölgyeknek nagyobb i kedvezményt biztosít, mint férfiaknak. Az ok egyszerű – a javadalmazási különbségekre próbálják felhívni a figyelmet.

Megajándékoznád hölgyismeröd egy különleges ajándékkal? A Vuch.hu webáruházban Nőnap alkalmából  most -15 % kedvezményt is találsz a táskákra, pénztárcákra, órákra. A kosárban add meg a vuchwoman kuponkódot és vásárolj olcsóbban.  A kedvezmény a nem akciós termékekre érvényes és nem lehet más kedvezményekkel összevonni. Használja ki a Vuch kuponok előnyeit, és vásároljon táskát, ékszert és kiegészítőket olcsóbban. A kupon 2023.03.31-ig érvényes

ket-no-tuntetes

További inspirációra lenne szükséged, hogy mit is ajándékozhatnál? A következő cikkben összegyűjtöttünk még néhány tippet.

1910-ben Koppenhágában tartották a Nemzetközi Női Konferenciát. 17 országból származó nők találkoztak. Fontos résztvevője volt Clara Zetkin német szocialista, a nők jogainak nagy harcosa.

Ő volt az, aki először népszerűsítette a nemzetközi nőnapot világszinten. Ennek nem volt fix dátuma, de elkezdték ünnepelni mindazokban az országokban, ahol a nők is képviseltették magukat a konferencián.

Magyarország 1913-ban csatlakozott a nőnapi felhíváshoz, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott.

Ajándékok terén sokszor a legegyszerűbb ötlet a legjobb. Egy könyv vagy egy e-könyv olvasó is nagyszerű választás lehet.

kulonbozo-rasszu-nok

Mi lehet fontosabb az egészségnél? Minden nő szereti a testi és lelki wellnest.. Éppen ezért biztosan örömet okoz egy olyan ajándék, mint például jóga kezdőknek vagy gyakorlatok az otthon kényelmében. De ha csapatban szeretne mozogni, inspirálódhat a következő tippjeinkből:

 

A nemzetközi nőnap témája

 

1966 óta az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) minden évben meghirdet egy konkrét témát a Nemzetközi Nőnap alkalmából. Idén a fő témája az #EmbraceEquity.

Azt az eszmét és üzenetet közvetíti, hogy ne felejtsük el, hogy a nemek közötti egyenlőség manapság több, mint szükséges

 

Forrás: Youtube

no-es-ferfi-piknikezik

 

Nőnapi érdekességek

 

A Nemzetközi Nőnaphoz több érdekes tény is kapcsolódik. Tudtad például, hogy:

__check

A nőnap színe lila, és az igazságosságot és a méltóságot szimbolizálja. Ehhez a naphoz kötődik a zöld szín is, mint a remény szimbóluma, a fehér pedig a tisztaságot fejezi ki.

__check

A Nőnap első témája „A múlt ünneplése, a jövő tervezése” volt.

__check

Több országban nemzeti ünnep a Nőnap. Például Vietnamban, Ugandában, Kambodzsában, Montenegróban, Grúziában vagy Kubában.

__check

A Nőnapot és az Anyák Napját egyes országokban ugyanazon a napon ünneplik. Például Albániában, Macedóniában vagy Szerbiában.

idos-es-fiatal-no

 

Remek ajándék ötletek

 

Nem tudod, hogy mivel is kedveskedj a hölgyeknek? Ime néhány klasszikus és eredeti ajándékötlet.

Klasszikus ajándékok

 

A klasszikus  ajándékozás híve vagy? Mutatunk néhány tippet:

__check

Parfümök

__check

Kozmetika

__check

Virágok

__check

Órák és Ékszerek

__check

Édes finomságok

Egyedi ajándékok

 

A kiválasztott hölgy kedvenc szabadidős tevékenysége szerint is választhatsz ajándékot. Íme néhány ötlet:

__check

Könvyek

__check

Tanulás

__check

Utazás

__check

Edzés

__check

Wellness a testnek és a léleknek

További ajándéktippeket szeretnél olvasni? A valentin-napi cikkünkben még több inspirációt találsz.

harom-csajszi

Egy szép gesztus ezen a napon, ha megajándékozod a körülötted lévő hölgyeket egy kis aprósággal. Ugyanakkor ne feledd, hogy ez a nők ünnepe , és megérdemlik, hogy mindig tiszteletet tanúsíts irántuk.

__bulb
Belföldön nyaralnál? Próbáld az olcsó magyarországi kirándulásokat

Azon gondolkodsz, hogy Magyarországon töltöd az idei vakációt? Jó ötlet! Hoztunk néhány tanácsot, hogyan válassz az olcsó magyarországi kirándulások közül.