Élő karácsonyfa - előnyei, hátrányai és gondozása

11.11.2022 Karolina Otthon Megosztás

Azon gondolkodsz, hogy idén élő karácsonyfát választasz a mű helyett? Ha az elő fa mellett döntesz, tudnod kell, melyik fajtát válaszd.

A karácsony pótolhatatlan szimbóluma és kelléke a karácsonyfa. A szobába belépve felkelti a figyelmet, és nehéz elképzelni nélküle az ünnepi hangulatot.

Neked milyen a karácsonyfád? Minden évben előveszed a pincéből, és az ünnepek után visszateszed? Vagy az élő karácsonyfa híve vagy?

karifa disz

Ha az első csoportba tartozol, de szeretnél esélyt adni egy élő fenyőnek, akkor ez a cikk elsősorban neked szól. Nemcsak azt tudhatod meg, hogy melyik fát válaszd, hanem azt is, hogyan kell megfelelően gondozni.

Season 6 Christmas GIF by Friends

via GIPHY

A élő fenyő gondozásának alapja a megfelelő és rendszeres vízellátás. Ideális, ha víztartállyal rendelkező állványt választ. Nem csupán ez a tartozék, hanem más dekoráció vagy karácsonyi díszek is megvásárolhatók az interneten.

Az élő karácsonyfa előnyei és hátrányai

 

Nem vagy biztos benne, hogy élő karácsonyfát válassz-e az ünnepekre? A műhöz képest számos előnye és hátránya van, ha az élő fenyőfa mellett döntesz.

elonyok hatranyok

 

Mikor érdemes élő karácsonyfát vásárolni?

 

Mikor történjen a karácsonyfa vásárlás? Azt javasoljuk, hogy legkésőbb karácsony előtt 3 héttel válassz és vásárolj élő karácsonyfát. Ebben az időszakban lesz a legnagyobb faválaszték. Természetesen később is megvásárolhatod. Arra azonban számítani kell, hogy az ajánlat mindenképpen gyengébb lesz.

A fa vásárlásának ideális időpontja a fa élettartamához is kapcsolódik.

fa disz

 

Melyik élő karácsonyfa tart ki a legtovább?

 

A lucfenyő, a simafenyő és a jegenyefenyő a 3 leggyakoribb tűlevelű fajta, amelyet karácsonyfaként értékesítenek. Mindegyiket különböző tulajdonságok jellemzik.

Mennyibe kerül egy karácsonyfa? Az ár az eladótól és a fa vásárlási helyétől függ.

karacsony fa

Élő karácsonyfák élettartama

 

Hogyan lehet meghosszabbítani egy élő karácsonyfa élettartamát?

 

Mindenki szeretné minél tovább élvezni egy gyönyörű, élő karácsonyfa látványát. Ezt megfelelő odafigyeléssel el is érheted

1

Miután hazavitted a fát, még ne tedd fűtött helyre. Tedd hűvösebb helyre. Ezután átviheted a kijelölt helyére.

2

Távolíts el a hálót, és rögzítsd a fát az állványban. A legjobb, ha körülbelül 3 cm-t lefűrészelsz a fa törzsétől, mielőtt a fát ténylegesen az állványba helyezed. Az új vágásnak köszönhetően a fa jobban fogadja a vizet.

3

Válassz egy megfelelő helyet, ahol a fa állni fog. Kerüld a radiátorokat. A meleg és száraz levegő gyorsan megfosztja a fát gyönyörű tűleveleitől.

4

Rendszeresen ellenőrizd a vízszintet, és töltsd a víztartályba.

kutya fa

 

Cserepes fenyő

 

Élő karácsonyfára vágysz? De nem szeretnél minden évben újat, és az újrahasznosítással sem szeretnél foglalkozni? Van még egy lehetőség – a cserepes karácsonyfa.

De lehet elsőre nem fog tetszeni a magassága. Ez a fajta fa fokozatosan nő egy cserépben. Ezért több évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy klasszikus élő fa magasságára nőjön.

Ám nagy előnye, hogy az ünnepek után a kertben elhelyezhető és a következő évben is használható. Ez kiküszöbölöd az újrahasznosítás költségeit.

Számos népszerű tűlevelű, például lucfenyő, normand fenyő vagy ezüstfenyő közül választhat.

elo fa

Vásárlás előtt tudd meg, mióta él cserépben a fenyő. Ha kis cserje korától, akkor erősebb a gyökere, és jobban ellenáll a hőmérsékletingadozásnak is.

A gondozása nagyon hasonlít az élő fa gondozásához. Hideg környezetből fokozatosan vidd be melegbe, válassz neki hűvösebb helyet. Ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről (minden második napon).

cserepes fa

Tudod már, milyen fát veszel idén? A végső döntés természetesen a tiéd. De azt tanácsoljuk, hogy vásárláskor ügyeljen a tűlevelekre is. Az egészséges fa zöld és fényes. Most már csak annyit kell tenned, hogy feldíszíted a fát, és élvezed szépségét és karácsonyi hangulatot, amit áraszt.