Hogyan kezdjünk el futni – amit minden kezdőnek tudnia kell

futás

A jó idő és a nyár beköszöntével egyre többet vágyunk a természetbe, és a nagyobb a kedvünk a sportoláshoz is. Ezenkívül persze, sokunk leadna pár plusz kilót a nyár előtt. Kiváló cardio edzés a futás. De ha nem tudod, hogyan kell helyesen futni, most adunk néhány tippet.

 

Lépésről lépésre

 

Még ha űzöl is valamilyen sportot, a futást mindenképpen óvatosan és fokozatosan kell elkezdened. Futásnál az izmokra nagy nyomás nehezedik, és az ízületeknek fokozatosan kell hozzászokniuk a terheléshez. Nagyon fontos, hogy ne veszítsd el a motivációd mindjárt a legelején az izomláz vagy az esetleges sérülések miatt. Tehát tartsd észben a jó öreg mondást: Lassan járj, tovább érsz.

Milyen tehát a megfelelő módszer? Minden futás előtt megfelelően meg kell nyújtanod, mozgatnod az izmokat, ínakat és ízületeket. A bemelegítéssel megelőzöd az esetleges sérüléseket. Egy öt perces nyújtás, amely kiterjed a legfontosabb izomcsoportokra elengedhetetlen – nem csak futás előtt de után is, amellyel lazítasz a fáradt izmaidon.

A futásra szánj legalább fél órát, és az kezdeti szakaszban inkább a gyors sétára koncentrálj, amely a futással váltakozik. Gyakorold a gyors séta technikát is, és kezeld az edzés részeként, és nem csak mint egy szünetet. Fokozatosan ahogy nő az erőnléted, úgy hosszabbíthatod a futás szakaszokat és rövidítheted a sétákat. Fontos a regeneráció is – a futás nap után hagyj ki legalább egy napot a feltöltődésre, fuss tehát maximum 3x hetente. Ha ezenkívül még edzőterembe is jársz, váltogathatod ezeket a tevékenységeket, és mindegyikből beiktathatsz 2-t hetente.

Hogyan fussunk helyesen  

        

Különböző futás technikák léteznek, csak úgy mint különböző szakvélemények. Futás sarkon vagy lábujjhegyen – függ az edzőtől, a futó képességeitől és attól melyik felel meg neki inkább. Próbálkozz, de legyél nagyon óvatos. A legfontosabb a testtartás – egyenes, de mégsem feszült. Legyen egyenes a hátad, a hasad behúzva és legyenek lazák a vállaid. A futásnak könnyednek kell lennie, és ha ezt nem éred, próbáld meg lerövidíteni a lépéseid. Fuss lassan, könnyedén. Rendszeresen mélyen lélegezz, hiszen ennél az aerob mozgásnál a testnek nagy mennyiségű oxigénre van szüksége.

férfi futó

Mikor és hova menjünk futni?

A kezdőknek, akiknek még nincs jól kidolgozott technikájuk, mindképpen a kevésbé megterhelő terep ajánlott – körpálya, erdei út, mező, es ezek is különösebb akadályok és emelkedők nélkül. Sok futót láthatsz az utcákon is városszerte. A beton rossz minőségű cipővel és rossz technikával párosítva rossz hatással lesz az egészségedre, tehát a kezdőknek ezt a terepet nem ajánljuk.

A kérdésre, hogy mikor jó vagy érdemes elmenni futni, nincs univerzális válasz. Az éjszakai baglyoknak, akik későn járnak aludni, és nem igazán bírják a koránkelést, azoknak a hajnali futás a napfelkeltében nem igazán lesz vonzó. Azoknak viszont, akiknek a koránkelés nem okoz gondot, lehet szívesen szánnak a futásra fél órácskát, így a reggeli endorfin adagnak köszönhetően napközben hatékonyabbak és aktívabbak lesznek. Ha a kötelességeid és időbeosztásod nem engedi, lényegében bármikor elmehetsz futni napközben. Próbáld ki, melyik felel meg jobban.

Kezdd fölösleges kiadások nélkül

A futás nagyon praktikus sport, ami köszönhetően annak is, hogy nem igényel különösebb felszerelést. Bármikor elkezdheted, hiszen mindenkinek akad otthon sportruházata és sportcipője. A futócipőt és futóruhát inkább néhány edzés után ajánlatos beszerezni, akkor, ha már biztos leszel benne, hogy nem adod fel. A futófelszerelés így egyaránt lesz jutalom és motiváció is a következő edzésekhez. Elsőként jó minőségű futócipőt szerezz be, majd jöhet a további felszerelés az igényeid szerint.

egy nő megköti a cipőfűzőjét

Komolyan gondolod a futást? Ebben az esetben megérdemled a kiváló futófelszerelést – cipő, ruházat és egyéb praktikus kiegészítők. Minden szükséges eszközt beszerezhetsz a kedvezménykuponok segítségével az olyan népszerű webáruházakból, mint az Insportline, Gamisport vagy Sportisimo.