Hogyan válassz megfelelő matracot kedvező áron? Segítünk

Az alvás minősége nagy mértékben függ a matractól is. Le akarod cserélni a régit egy újra? Cikkünkben megtalálod a választ arra, hogyan válassz matracot a minőségi alváshoz.

Tele energiával ébredsz reggel vagy inkább kimerült vagy, és hátfájás gyötör? Az ok lehet a rossz matrac. Ne becsüld le a minőséget. A rossz minőségű alvás befolyásolja, hogy milyen hangulatban ébredsz, és mennyire vagy produktív a nap folyamán. 
 

Nem vagy biztos benne, hogy mikor cseréld le a matracot, és hogy milyet is válassz?

Szeretnél jól aludni? Az Elérhető Otthon webáruházban matracok széles választékát találod minden ágyhoz. Vásárolj kényelmesen otthonról, és spórolj a nagyszerű árakkal.

agy-lampa-dekoracio

Autor: Burst (Pexels)

 

Hogyan válassz matracot?

 

A zavartalan, kényelmes és minőségi alváshoz a matrac rendkívül fontos. Jelentősen befolyásolja a gerinc és az ízületek egészségét. Egy rossz matrac jellemző tünete lehet a fáradtság érzése néhány óra alvás után is.

A matrac kiválasztása fontos döntés, és mindenkinek egyedi szempontok alapján kell dönteni. Nincs olyan univerzális matrac, ami minden családtagnak megfelel. A kiválasztásnál figyelembe kell venni az életkor, testsúly, magasság, alvási póz és az egyéni preferenciák szerinti matrac keménységét.

 

Hasznos tanácsok matracvásárláshoz:

__check

figyelj a magasságra (a matracnak 20–30 cm-rel kell meghaladnia a magasságodat), a súlyodra és az életkorodra.

__check

hasonlítsd össze az egyes anyagok paramétereit, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet.

__check

győződj meg róla, hogy a matrac legalább 15 cm magas. Minél magasabb vagy, annál magasabbnak kell lennie a matracnak.

__check

válaszd ki a matrac keménységét az ízlésed és az egészségi állapotod szerint.

no-alszik-agyban

Autor: Miriam Alonso (Pexels)

Gondolkoztál már azon, hogy a matracod cseréjével együtt kicserélnéd a paplanokat is? A Mezoni webáruházban találsz vékonyabbakat, illetve vastagabbakat is ráadásul különféle méretekben. Biztosan találsz majd megfelelőt a gazdag kínálatból.

Matrac típusok a keménységi fok szerint

 

Kemény vagy puha matrac? Ez az egyik legfontosabb kérdés matracvásárlásnál. Melyiket is válaszd? A matrac keménységét a H betűvel jelölik (a hardness angol szóból).

 

A matrac keménységének 5 fokozatát különböztetjük meg

__check

H1 – nagyon puha (nosnosť cca do 50 kg)

__check

H2 – puha (nosnosť cca do 70 kg)

__check

H3 – közepesen kemény (nosnosť cca 100 kg)

__check

H4 – kemény (nosnosť cca do 130 kg)

__check

H5 – nagyon kemény (nosnosť nad 130 kg)

A puha matrac (H1) nagyon jól alkalmazkodik a testhez. Másrészről azonban egészségtelen hajlítást okozhat a gerincen. Alkalmas azoknak, akik többségében oldalt alszanak. Ha inkább hason és háton alszol,, akkor nem a megfelelő választás számodra, mert a támaszrendszer túlságosan meghajolhat.

Közepesen puha (H2) és közepesen kemény (H3) matracok általában a legjobb támogatást nyújtják az egész testnek. Ennek az az oka, hogy alkalmazkodnak a testhez anélkül, hogy az alvó túlságosan "belesüppedne" a matracba. Ideálisak bármilyen alvási pózhoz vagy azoknak, akik gyakran változtatják az alvási pozíciójukat.

A kemény matrac (H4) a legjobb választás a háton és hason alvók számára. Erős alátámasztást nyújt a gerincnek, ezért ajánlott olyan gyermekek és tizenévesek számára, akiknek a gerince még fejlődik. Általában az emberek egy kis csoportja nyúl a kemény matrachoz. Általában csak kevés ember választ kemény matracot. Végül a nagyon kemény matracok (H5) a nagyobb súlyú embereknek ajánlottak.

A Bonprix webáruház kiváló minőségű ágyneműivel pihentető alvást biztosít mindenkinek. Használd ki a remek árakat és vásárolj olcsóbban.

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb és nehezebb egy személy, annál keményebbnek kell lennie a matracnak. Alacsonyabb testalkatú, kisebb súlyú emberek számára puhább matracok ajánlottak.

A matrac keménységének kiválasztása összefügg a nemmel is. A férfiak általában nehezebbek, ezért számukra a keményebb matracok a jobb választások, mivel megfelelő támaszt nyújtanak a gerincnek. Ellenkezőleg, a női testalkathoz, amely általában könnyebb, közepesen kemény matracok ajánlottak. Vásárláskor ez lehet egy hasznos irányelv, de mindig figyelembe kell venned az egyéni igényeket..

Melyik matrac a legjobb egészségügyi szempontból? Bár a kemény matracok jobban alátámasztják a testet, a test egyes részeire nehezedő nyomás egyesek számára túlságosan kényelmetlen lehet. A puha matracok nagyon jól alkalmazkodnak a háthoz, de a matrac puhasága miatt mélyen bele lehet süppedni, ez fájdalmakat és egészségügyi problémákat is okozhat. Az egészségügyi szempontból legideálisabb matracnak általában a közepesen kemény vagy közepesen puha változatok tekinthetők a legtöbb ember számára.


A matrac preferált keménységi foka az élet folyamán változhat különböző körülmények hatására, mint például a gyors súlyváltozás, sérülés, terhesség, életkor, megváltozott alvási pozíciók és így tovább.

 

no-olvas-az-agyban

Autor: Vlada Karpovich (Pexels)

__bulb
Utazol? Ezek az aktuális poggyász méretek

Tudod, hogyan kell helyesen becsomagolni a poggyászt? Minden utazás előtt ellenőrizd a légitársaságok feltételeit és a repülőgép poggyászának méreteit. Olvasd el áttekintésünket.

Túl kemény vagy túl puha matracod van? Ezt egy könnyű teszttel kiderítheted

Feküdj a hátadra, és tedd a kezed a gerinced és a matrac közötti résbe. Elfér a kezed teljesen a részben, és még mindig van hely a matrac és a hátad között? Akkor a jelenlegi matracod túl kemény. Ha a kezed egyáltalán nem fér be a matrac és a hátad közötti részbe, akkor a matrac túl puha. Mindkét esetben le kell cserélned a matracot.



Nem csak matracok, de ágyak vásárlása esetén is kaphatsz kedvezményeket. Használd ki a Kuplio oldalán lévő ajánlatokat.

szekreny-polcok-agy

Autor: Dmitry Zvolskiy (Pexels)

 

Népszerű matrac típusok

 

A legnépszerűbb matrac típusok közé tartoznak a hab, rugós és latex matracok. A matrac kiválasztásánál fontos figyelembe venni az ágyrácsot is, mivel nem minden kombináció kompatibilis egymással. A habos matracot érdemes teljes deszkára, kemény vagy rugalmas ágyrácsra helyezni. A rugós matrac a teljes deszka vagy a kemény ágyrácshoz illeszkedik, míg a latex matracot kombinálhatod állítható vagy rugalmas ágyráccsal.

Nézzük meg, mi a előnye és hátránya ezeknek a matracoknak.

A habmatracok poliuretánból vagy memóriahabból készülnek. Jellemző rájuk, hogy képesek alkalmazkodni a test alakjához, ami rendkívül kényelmessé teszi őket. Jó hőszigetelők, megakadályozzák a mozgások átvitelét alvás közben, hipoallergének, ellenállnak az atkáknak és a penésznek. Előnyeik közé tartozik még a hosszú élettartam és a jó légáteresztő képesség. Hátrányaik közé tartozik a magasabb ár, a nagyobb karbantartási igény és az idő múlásával bekövetkező alakvesztés.

A matracok legrégebbi és legelterjedtebb típusa a rugós matrac. Ha úgy döntesz, hogy ilyet vásárolsz, örülni fogsz a viszonylag alacsony árnak és a hosszú élettartamú, nagyszerű légáteresztő képességnek. Negatívumai közé tartozik, hogy picit keményebb, a testhez nehezebben alkalmazkodik vagy a rugók zajossága alvási pozícióváltáskor.

A latex matracokat a piacon elérhető legnépszerűbb és egyben legmagasabb minőségű matracoknak tartják. Természetes latexből készülnek, ami rendkívül rugalmas, és gyorsan alkalmazkodik a test alakjához. Ezeket a matracokat hosszú élettartam jellemzi. Legnagyobb hátrányuk a kisebb légáteresztés és nem megfelelőek túlzott izzadással küzdő emberek számára.

 

no-telefonal-agyon

Autor: Mikhail Nilov (Pexels)

Matrac nagysága

 

A matracok kínálata széles, beleértve méretüket is. A leggyakrabban vásárolt méretek:

__check

Single size méret: 90 x 200 cm (egyszemélyes ágy alapmatraca)

__check

Double size méret: 140 x 200 cm (kényelmes alvás két személy számára)

__check

Queen size méret: 160 x 200 cm (matrac két személyes ágyhoz)

__check

King size méret: 180 x 200 cm (nagy matrac két személy részére)

Milyen matracot válasszunk franciaágyhoz? A mi ajánlásunk az, hogy 2 különálló matracot vásároljon, főként azért, mert mindkét partner más-más keménységű matrac felel meg. Ráadásul két különálló matrac kezelése egyszerűbb, mint egy nagy matracé.
 

 

A lakberendezési kiegészítőkkel kényelmesebbé teheti otthonát. A weboldalunkon található kuponoknak köszönhetően olcsóbban vásárolhatod meg őket.
 

 

A matrac tisztítása 

 

Minden matrac a használat során szennyeződik, akár a portól, akár a szagoktól. Ahhoz, hogy élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsuk, rendszeres ápolásra van szükség. Hogyan tisztítsd meg a matracot saját magad?

Az alapfeladat az lenne, hogy óvatosan porszívózd fel a látható szennyeződéseket. Használj hozzá egy hagyományos porszívót, amelynek van szövetporszívó feje. Különösen a redőknél gyűlnek össze a szennyeződések.

Vannak foltok a matracon? Hatékony, ha szódabikarbónát szórsz a foltokra, majd felporszívózod.

Rendszeresen végezned kell mélytisztítást is, legjobb, ha gőztisztítóval. Ez eltávolítja a felhalmozódott baktériumokat és szagokat, és fertőtleníti a matracot. Ne felejtsd el rendszeresen kimosni a matrac huzatát is.

Mindennap szükséges a megfelelő szellőztetés, és legalább háromszor havonta forgasd a matracot különböző irányokba, hogy megakadályozd az egyenetlen kopást.

 

no-rakodik

Autor: cottonbro studio (Pexels)

 

Milyen gyakran kell cserélni a matracot?

 

Higiéniai szempontból célszerű körülbelül 7-10 évente cserélni a matracot. Korábban is érdemes ezt megtenni, ha például a matrac huzata sérült és nem javítható, a matracban egyenetlenségek keletkeznek, érezhetőek a rugók, vagy az alvás közben zavaróan hallható a nyikorgás. A legjelentősebb jel, hogy itt az ideje egy új matrac beszerzésének, az az, ha az alvás minősége már nem olyan kiváló, mint régen. Szeretnéd meghosszabbítani a matrac élettartamát? Vásárolj matracvédőt vagy lepedőt a Pepita webáruházban

 

Hány éves a matracod? Most lehet az ideje a cserének. További kedvezményekért érdemes kihasználni az árkedvezményeket az általunk kínált ágyak és matracok weboldalunkon, és biztosítsd magadnak valóban minőségi alvást.