Így enyhítsd az allergia tüneteit

allergia

A tavasz az év legszebb időszaka, de sajnos nem mindenki számára. Sokaknak ez az évszak kész rémálom, és ezek alatt a hónapok alatt rengeteg szenvednek. Ha te is az allergiások közé tartozol, akkor tudod, miről beszélünk. Olvasd el hasznos tanácsainkat, amelyekkel hatékonyan csökkentheted az allergia tüneteit.

 

Lehet nem tudtad, de az allergia a 4. helyet foglalja el a leggyakrabban előforduló betegségek közt világszerte a WHO adatai szerint. A legelterjedtebb a pollenallergia, amely egyre több magyart is érint. Ez a kellemetlen időszak térségünkben februárban kezdődik, amikor az első allergének megjelennek a levegőben, mégpedig az égerfa és mogyorófélék, és fokozatosan csatlakoznak hozzájuk a továbbiak is. Na, de lássuk csak, hogyan is lehet ezeket a kellemetlen tüneteket enyhíteni.

 

Újra itt a pollenszezon

 

A felmérések szerint az ország egyharmada szenved valamilyen allergiától, amelyek közül a legelterjedtebb a pollenallergia. Ennek leggyakoribb tünetei a nátha, szemviszketés és légzési nehézségek. Az allergia kialakulásának számos oka van. Egyik lehetséges oka az allergénnel való közvetlen érintkezés (csípés, elfogyasztás, belégzés), de okozhatja életstílus, étrend, de akár örökletes is lehet. Néhányan már allergiával születnek, sokaknak kamaszkorban jelenik meg, se előfordulhat időskorban is. Az allergia kialakulásának okai:

» Az egészségtelen étkezés is lehet az allergia oka, hiszen rengeteg élelmiszer van teli vegyszerekkel, adalékanyagokkal, amelyek miatt sokan hajlamosabbak a különféle allergiákra.

» A túlzott higiénia szinten okozhat allergiát. A sok fertőtlenítés megöli a kórokozókat, amelyek normális körülmények közt erősítik az immunrendszert, és elősegítik, hogy megfelelően reagáljon a külső környezetből jövő ingerekre.

» Az allergia lehet akár örökölt is, de ez nem azt jelenti, hogy az egészséges szülőnek nem születhet allergiás gyermeke, vagy fordítva. Érdekesség, hogy ha az egyik szülős allergiás, akkor a gyermeknek 33% esélye van a betegségre, abban az esetben pedig ha mindkét szülő allergiás, ennek esélye akár 70% is lehet.

» Az allergia kialakulására nagy hatással van az immunrendszer. Ha az nem dolgozik megfelelő módon, akkor nem képes a környezeti hatsokra helyesen reagálni.

 

Hogyan enyhítsük a tüneteket?

 

Sajnos a betegséget nem lehet teljesen kivédeni, de lehet ellen harcolni. Hoztunk néhány tippet, amellyel enyhítheted a tüneteket:

✓  Gyógyszerek

Ha allergiás vagy, biztosan van egy megbízható allergológusod, aki valamilyen gyógyszeres kezelést írt elő neked. Az előírt gyógyszereket használd az előírást betartva. Régebben az allergiás tüneteket antihisztaminokkal enyhítették, amelyeket csak addig volt szükséges szedni, míg el nem fogyott egy adag. Manapság már az allergiaszezon teljes időszaka alatt ajánlott a használatuk.

✓  Korlátozd a sétát

Az első tavaszi napsugarak ugyan csalogatják az embert egy kis romantikus sétára a természetbe, de ha te allergiás vagy, jobb, ha ellenállsz a kísértésnek. A szakértők szerint a legkritikusabb időszak a 11:00-16:00 közti intervallum, amikor a legmagasabb a levegő pollentartalma. Amennyiben nem tudod elkerülni, hogy ebben az időszakban kinn tartózkodj, akkor amint hazaértél cserélj ruhát és mosakodj meg hideg vízzel, ezzel is csökkentve a tüneteket.

✓  Figyeld a pollentérképet

Ha pollenallergiától szenvedsz, biztosan figyelemmel kíséred hogyan és mikor kerülnek a légkörbe az adott allergének. Könnyen utána tudsz nézni, és a legaktuálisabb információkat szerezheted be akár az www.idokep.hu -ról is. Itt régiókra osztva láthatod hol és milyen pollen, mekkora intenzitással fordul elő a levegőben.

✓  Vezess felhúzott ablakkal

Ha erős allergia kínoz, óvd magát vezetés közben is, mégpedig úgy, hogy az ablakot felhúzva hagyod. ha motorozol vagy biciklizel, válassz jó minőségű napszemüveget, sültös sapkát és sisakot.

✓  Vigyázat az élelmiszerekkel

A kritikus időszakban mindig figyelj oda néhány élelmiszerfajtára, hiszen ezek is tartalmazhatnak pollent. Ezek alatt az élelmiszerek alatt a gyógyteákat és a mézet értjük.

✓  Öblítsd le arcot langyos vízzel.

Ha erős allergiás reakció lépne fel, mint például a fújtó köhögés vagy a szem fájó égése, öblítsd le arcod langyos vízzel, hiszen ilyen apróság is segíthet.

✓  Rendezd át otthonod

Abban az esetben, ha az allergia nem hagy nyugodni otthon sem, vess be néhány egyszerű trükköt. Szerezz be levegőtisztítót, az öreg paplanokat és párnát cseréld le antiallergén anyagúra, szerelj fel szúnyoghálót, és a legfontosabb, ne szárítsd ruháidat kinn!