Napallergiától szenved? Ez biztosan segíteni fog

nap

A napsugarak melege nagyon kellemes tud lenni, ám ha nem védekezünk azok káros hatásai ellen kellőképpen, nem kis gondot okozhatunk magunknak. Nemcsak a bőrégéstől de a napallergiától is egyre többen szenvednek manapság. Mik a tünetei? Hogyan tehetünk ellene? Blogunkban megtudhatja!

 

Napallergia

 

Lehet már megesett Önnel, hogy a napon töltött hosszabb idő után kiütések jelentkeztek a bőrén, ami sajnos pont egy nagyon kellemetlen allergiás reakció is lehet. Az ilyen típusú allergia akár felnőtt korban is jelentkezhet, főleg olyanoknál, akik más allergiától is szenvednek.

Az allergiás tünet egyáltalán nem függ a napsugárzás intenzitásától. Valakinél egy laza magyarországi erdei túra közben is jelentkezhet, másoknál pedig az egyenlítőmenti erős napsütés hozza ki. Nem mérvadó a bőrtónus sem. Lehet, hogy  a világosabb bőrűek sokkal érzékenyebbek a napra, de sajnos nincsenek biztonságban a sötétebb bőrtípussal rendelkezők sem. Miért van ez így? A válasz pofon egyszerű. Mindenért az egyre növekvő ózonlyuk a felelős, de lehet genetikai oka is, illetve a stressz is az okok közé sorolható.

 

 

A napallergia tünetei közé soroljuk a bőrkiütéseket, illetve a vörös, hólyagokat azokon a helyeken, amelyek napsugárzásnak voltak kitéve. Legérintetteb terület a vállak és a dekoltázs. 3 típusú napallergiát különböztetünk meg:

» Poliform reakció – A leggyakoribb allergiás reakció, amely a napon tartózkodás első óráiban jelentkezik. A kiütések először intenzívebbek, ám a nyár során enyhülnek, ahogy a bőr megszokja a napsütést.

» Fotoallergikus reakció – Egy olyan allergiás reakcióról van szó, amely az UV sugárázás és valamilyen más gyógyszer (antibiotikum, antireumatikum, nyugatató) vagy más élelmiszer összhatásaként keletkezik.

» Malorka akné – A napallergia egyik vállfaja a malorka akné, amely ránézésre olyan mint a klasszikus akné, ám ebben az esetben keletkezéséért a nap felelős néhány kozmetikai szer használata esetén.

 

A napallergia kezelése és megelőzése

 

Ha Ön napallergiával küzd, ne csüggedjen egy percig sem. Nem végzetes a baj, tünetei kezelhetők és enyhíthetők, csak pár szabályt kell betartani. Melyek ezek?

1. Napocska – csak fokozatosan!

Az allergiás reakciót az erős és hirtelen napsugárzás váltja ki leginkább, éppen ezért fokozatosan növelje a napon tartózkodás időtartamát.

2. Antihisztaminok

Ha ön nyaralni készül mindjárt a szezon elején, és tudja, hogy napallergiával küzd, tanácsos utazás előtt egy-két héttel antihisztaminokat szedni, illetve allergia ellenes készítmények használata is javallott. Ezeknek köszönhetően az allergiás reakció vagy nem jelentkezik vagy csak sokkal enyhébb formában.

3. Erősítse az immunrendszerét

Lehet nem is tudta, de az allergiás reakciókat nagyban befolyásolja az immunrendszerünk kiegyensúlyozatlansága. A szervezet kimerülése is érzékenységhez vezet. Szedjen táplálékkiegészítőket és vitaminokat, mint például a bétakarotin, cink vagy kalcium.

4. Jó minőségű kozmetikumok

Nagyon fontos lépés, amit jobb ha betart, a jó minőségű kozmetikumok, naptejek és fényvédő szerek használata magas SPF faktorral, amelyeknek nem volna szabad tartalmazniuk semmilyen tartósítószert, színezéket vagy parfümöt. Manapság már nem akadály a gyógyszertárban beszerezni egy ilyen, kifejezetten allergiások számára ajánlott szert.

5. Tájékozottság

 Ha Ön valamilyen gyógyszert szed, semmiképp sem feledkezzen a betegtájékoztató figyelmes elolvasásáról, hiszen nem minden készítmény használata idején tartózkodhatunk a napon. Így is védekezhetünk az esetleges allergiás reakció fellépése ellen.

6. Nap elleni védelem

Gyakran nem könnyű a nap elől elbújni, ezért ne feledkezzen meg a kalapokról, baseball sapkákról, napszemüvegekről, de az UV faktoros alapozók vagy ajakbalzsamok is mindenképpen hasznosak. Ami az öltözködést illeti, ruhái inkább készüljenek természetes anyagokból, és fokozottan védje az érzékenyebb bőrfelületeket.