Napallergiától szenved? Ez biztosan segíteni fog

nap

A napallergia sok problémát okoz. Sokan azonban nem is tudják, hogy napallergiájuk van. Hogyan nyilvánul meg? Mire kell figyelni? És kezelhető egyáltalán?

 

A napsugarak rendkívül kellemesek sokunk számára. Az ellenük való elégtelen védelem azonban gyakran jelentős problémákat okozhat. A kellemetlen bőrégés vagy napszúrás mellett sokan szenvednek napallergiától is. Cikkünkben minden információt megtudhat a napallergiával kapcsolatban.krem nap

A napallergia és annak okai

 

Lehet már megesett Önnel, hogy a napon töltött hosszabb idő után kiütések jelentkeztek a bőrén, ami sajnos pont egy nagyon kellemetlen allergiás reakció is lehet. Az ilyen típusú allergia akár felnőtt korban is jelentkezhet, főleg olyanoknál, akik más allergiától is szenvednek.

Az allergiás tünet egyáltalán nem függ a napsugárzás intenzitásától. Valakinél egy laza magyarországi erdei túra közben is jelentkezhet, másoknál pedig az egyenlítőmenti erős napsütés hozza ki. Nem mérvadó a bőrtónus sem. Lehet, hogy  a világosabb bőrűek sokkal érzékenyebbek a napra, de sajnos nincsenek biztonságban a sötétebb bőrtípussal rendelkezők sem. Miért van ez így? A válasz pofon egyszerű. Mindenért az egyre növekvő ózonlyuk a felelős, de lehet genetikai oka is, illetve a stressz is az okok közé sorolható.

A napallergia leggyakoribb okai a következők:

- az ózonlyuk növekedése,
- genetika,
- stressz,
- egyéb külső tényezők.

no furdoruha

Jelenleg a gyógyszertárakban is kaphatók speciális napvédő krémek a napallergia ellen. Válassza azt, amelyik tökéletesen alkalmazkodik a bőréhez.

A napallergia 3 típusa

 

A napallergia tünetei közé soroljuk a bőrkiütéseket, illetve a vörös, hólyagokat azokon a helyeken, amelyek napsugárzásnak voltak kitéve. Legérintetteb terület a vállak és a dekoltázs. 3 típusú napallergiát különböztetünk meg:

1

Poliform reakció

A leggyakoribb allergiás reakció, amely a napon tartózkodás első óráiban jelentkezik. A kiütések először intenzívebbek, ám a nyár során enyhülnek, ahogy a bőr megszokja a napsütést.

2

Fotoallergikus reakció

Egy olyan allergiás reakcióról van szó, amely az UV sugárázás és valamilyen más gyógyszer (antibiotikum, antireumatikum, nyugatató) vagy más élelmiszer összhatásaként keletkezik.

3

Malorka akné

A napallergia egyik vállfaja a malorka akné, amely ránézésre olyan mint a klasszikus akné, ám ebben az esetben keletkezéséért a nap felelős néhány kozmetikai szer használata esetén.

szalmakalap no

Nyaralni szeretne? Merítsen ihletet cikkünkből tippjeink egy egzotikus helyen, egy európai nagyvárosban vagy Magyarországon való nyaraláshoz.

A napallergia kezelése és megelőzése

 

Ha Ön napallergiával küzd, ne csüggedjen egy percig sem. Nem végzetes a baj, tünetei kezelhetők és enyhíthetők, csak pár szabályt kell betartani. Melyek ezek?

__check

Nap elleni védelem

Gyakran nem könnyű a nap elől elbújni, ezért ne feledkezzen meg a kalapokról, baseball sapkákról, napszemüvegekről, de az UV faktoros alapozók vagy ajakbalzsamok is mindenképpen hasznosak. Ami az öltözködést illeti, ruhái inkább készüljenek természetes anyagokból, és fokozottan védje az érzékenyebb bőrfelületeket.

__check

Jó minőségű kozmetikumok

Nagyon fontos lépés, amit jobb ha betart, a jó minőségű kozmetikumok, naptejek és fényvédő szerek használata magas SPF faktorral, amelyeknek nem volna szabad tartalmazniuk semmilyen tartósítószert, színezéket vagy parfümöt. Manapság már nem akadály a gyógyszertárban beszerezni egy ilyen, kifejezetten allergiások számára ajánlott szert.

__check

Erősítse az immunrendszerét

Lehet nem is tudta, de az allergiás reakciókat nagyban befolyásolja az immunrendszerünk kiegyensúlyozatlansága. A szervezet kimerülése is érzékenységhez vezet. Szedjen táplálékkiegészítőket és vitaminokat, mint például a bétakarotin, cink vagy kalcium.

__check

Antihisztaminok

Ha ön nyaralni készül mindjárt a szezon elején, és tudja, hogy napallergiával küzd, tanácsos utazás előtt egy-két héttel antihisztaminokat szedni, illetve allergia ellenes készítmények használata is javallott. Ezeknek köszönhetően az allergiás reakció vagy nem jelentkezik vagy csak sokkal enyhébb formában.

napozas part

Nem rajong a gyógyszerekért? Támogassa immunrendszerét kombuchával. Melyek ennek a teagombának az előnyei és milyen egészségügyi előnyei vannak ebben a cikkben.