7 tipp, hogyan spórolj a fűtéssel

fűtés

Megérkezett az ősz, és lassan beköszönt a tél is, amikor is minden háztartásban bekapcsolják a radiátorokat. Ez azt is jelenti, hogy hamarosan itt a fűtési szezon is és vele együtt egy csomó kiadás is. Ez valahogy évről évre többnek tűnik? Hoztunk neked néhány tippet, hogyan is tudod a fűtési költségeket csökkenteni.

 

1.Csökkentsd a hőmérsékletet egy fokkal

Tudtad, hogy minden egyes fok, 5%-al emeli az energiafelhasználást? A különböző helységek különböző optimális hőmérséklettel rendelkeznek – míg a fürdőszobában a 24 °C az ideális, addig a nappaliban vagy a hálószobában 20 - 22  °C, az előszobában/folyosón pedig elég a 18°C is.

 

2.Ne kapcsold ki teljesen a fűtést

Te is azok közé tartozol, akik távozáskor teljesen kikapcsolják a fűtést? Azt tanácsoljuk, ne tedd. Hazatérés után újra kifűteni a lakást, sokkal költségesebb, mint ha állandó 15°C-in hagynád.

 

 

3.Ne takard le a radiátort

Megesik, hogy a fűtőtesten szárítod a ruhákat? Nem igazán tanácsos, hiszen a letakart radiátor akár 25%-al kevesebb hőt bocsát ki így. A hatékonyság természetesen tovább csökken akkor, ha a fűtőtestet valamilyen tárgy vagy bútordarab takarja el.

 

4.Rövid és intenzív szellőztetés

A hidegebb napokon is ajánlatos szellőztetni, rövidebb ideig ám gyakrabban. A folyton nyitott ablak sajnos elég sokba is kerülhet neked. Inkább nyisd ki az ablakot naponta több alkalommal nagyjából 5 percre, és máris sokkal kevesebb hő veszik kárba. Amennyiben így túl meleg van otthon, inkább csökkentsd a teljesítményt.

 

5.Szigetelés

Pont az ajtók és ablakok a leggyengébb pontjai a háznak, főleg ha nem zárnak rendesen. Az ilyen esetben nagy segítség a külső roló, amellyel akár 30% is megspórolhat. A talajra pedig a speciális a védőréteget ajánlunk.

 

6.Légtelenítés

Idővel minden fűtőtestbe kerül egy kis levegő, amely sajnos csökkenti a fűtés intenzitását. légtelenítéssel viszont akár 10% is növelheti a teljesítményt.

 

7.Rendszeres karbantartás

Nem kis problémákat okozhat egy elromlott kazán. Sok esetben pedig jobban megéri inkább a cserén elgondolkodni, hiszen ezzel a befektetéssel hosszú távon nem kevés pénzt spórolhatsz meg.