A benzinen is lehet spórolni – olvasd el tippjeinket!

06.10.2023 Angelika Üzemanyag Megosztás

A benzinköltségek az utóbbi időben drámai változásokon mentek keresztül, de az autósok nem úszhajták meg a tankolást. Hogyan csökkenthetjük a benzin költségeit és hogyan takarékoskodhatunk vele?

Az üzemanyagárak időnként gyorsan emelkednek, majd csökkennek, majd újra emelkednek. A rendszeresen autóval közlekedő sofőröknek gyakran mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk.

Sokan próbálnak spórolni az árakon úgy, hogy a szomszédes országokban járnak tankolni. Az üzemanyag árak valóban olcsóbban lehetnek, á figyelembe kell venni az oda-vissza utazás költségét is.

Biztosan sokszor elgondolkodtált már azon, hogy van-e mód arra, hogy pénzt spórolj a tankoláson, vagy hogyan lehet üzemanyagot megtakarítani magával a vezetéssel. Cikkünkben eláruljuk, hogy ezek közül mennyi hatásos van.

Tedd még kellemesebbé az autóvezetést hasznos autókiegészítőkkel, látogass el a Centralcar webáruházba!

feher-auto-toltoallomason

 

Hogyan csökkentheted az üzemanyagfogyasztást?



Minden sofőr azt szeretné, hogy egy teli tank üzemanyaggal minél több kilométert tudna megtenni. Kövesd ezeket az egyszerű tanácsokat, amelyek segítenek ebben.

 

Egyenletes vezetés



Vezetés közben sokszor  hirtelen fékezel, majd gyorsan gázt adsz? Ezzel hozzájárulsz ahhoz, hogy gyorsabban elfogyjon a benzin a tankban. A folytonos vezetés az alacsonyabb üzemanyagfogyasztás alapja.

A fékezés/gázolás elkerülése érdekében tarts megfelelő távolságot a többi járműtől. Így több időd lesz reagálni a különböző közlekedési helyzetekre. 

 

Autó bemelegítése utazás előtt

 

A hideg téli hónapokban egyes járművezetők az indulás előtt bemelegítik az autójukat. Ez azonban nem melegíti fel a motort, csak több üzemanyagot éget el és a környezetet is szennyezi.


Motorfék


A legtöbb sofőr elfelejti a motorfékezést, és inkább a fékpedált használja.

Sok emelkedőn és lejtőn kell keresztülmenned? Kapcsolj alacsonyabb sebességi fokozatot, és hagyd, hogy az autó természetesen ereszkedjen lefelé a motor erejével. Ezzel a módszerrel nemcsak csökkentheted az üzemanyagfogyasztást, hanem megakadályozhatod a fékek gyors kopását is.

Autót szeretnél vásárolni? Nem kell feltétlenül újat venned, egy használt autó is nagyszerű választás lehet.

 

sarga-auto

 

Ütemezett utazás



A partnered és te is egy időben dolgoztok? Egy autóval is járhattok munkába, és fuvarozhatjátok egymást. Hasonlóképpen, a közelben lakó kollégáival is utazhat, és felváltva használhatják az autókat.

Vásárolni szeretnél? Gondold át, hogy érdemes-e csak egy dologért beindítani az autót. Ehelyett készíts egy listát, és szerezz be mindent egy nagy bevásárlás alkalmával.

Ugyanígy gondolkodj az élelmiszer-vásárlásról is. Előre tervezd meg, mit fogsz főzni a héten, és vásárold meg az összes hiányzó hozzávalókat egyszerre.

Szakemberekre bízod a gumicserét, vagy inkább a saját képességeidre hagyatkozol? A kérdés, ami minden évben felmerül minden sofőrben. Sok esetben a spórolási szándékunk csak újabb kiadásokhoz vezet. Hogyan lehet mégis spórolni a gumiabroncs-csere során? Milyen esetekben csinálhatod te magad, és mikor bízd a dolgot szakemberre?

Motor leállítása megálláskor


A benzin spórolásához hozzájárulhatsz azzal is, hogy hosszabb állásnál kikapcsolod a motort.

Néhány autó rendelkezik Start-Stop rendszerrel. Ez a rendszer automatikusan csökkenti a benzinfogyasztást, mivel rövid megállásoknál kikapcsolja a motort, majd az autó újra elindulásakor újraindítja azt.

 

auto-leparkolt

Itt az ideje kicserélni az autógumikat? Látogass el a Tirendo webáruház oldalára, ahol a legjobb minőségű gumikat tudod megvásárolni.

A személygépkocsival történő utazásra vonatkozó korlátozások



Az autó nagyon kényelmes közlekedési eszköz, és ezzel együtt jár az időbeli függetlenség. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy automatikusan szükségtelenül rövid utakra használjuk.
 

Gondold át, hogy nem lehetne-e néhány autóútat például tömegközlekedési eszközzel vagy sétával helyettesíteni. Spórolhatsz az üzemanyagon is, és ráadásul teszel valamit az egészségedért is.

 

A benzinkút és üzemanyag kiválasztása


Minden járművezetőnek van egy kedvenc töltőállomása, ahol rendszeresen tankol, és számos előnyt élvez hűségéért. Néha azonban ezek az üzemanyagárak rovására mehetnek

Gondoltál már arra, hogy olcsóbb alternatív üzemanyagokkal tankolj, amelyek minőségben versenyképesek a drágább és ismertebb üzemanyagokkal? Hasonlítsd össze több benzinkút árait, és a üzemanyag minőségére összpontosítva gondold újra, hol tankolsz.

Bár sok autós ragaszkodik a prémium üzemanyagokhoz, az igazság az, hogy ez egyfajta luxus. Emellett minden literért néhány centtel többet kell fizetned. Ehhez képest a hagyományos üzemanyagok nem befolyásolják az autó teljesítményét, és kevesebbe kerülnek.

Ha külvárosi környéken laksz és ott is tartózkodsz, gondold át, hogy érdemes-e a városközpontban lévő benzinkúton tankolni.

Ha teheted, kerüld az autópályákon való tankolást, mert ott az üzemanyagárak valamivel magasabbak. Ugyanez az elv érvényes az ünnepek, szabadságok vagy hétvégék alatt is.

 

toltoallomas

 

Járműkarbantartás

 

Nem titok, hogy egyes járművezetők elfeledkeznek az autó karbantartásáról. Csak vezetésre használják, és nem figyelnek arra, hogy mire lenne szüksége. Például rendszeresen ellenőrizni kellene a gumiabroncsnyomást vagy az olajszintet. Új gumiabroncsokra van szükséged? Rendelje meg őket most a Gumik webáruházról.

Néhány havonta érdemes szakemberhez is elvinni az autódat egy alapos ellenőrzésre, például minden évszak előtt és után. Ezzel biztosítod, hogy autód mindig a legjobb állapotban legyen, és elősegíted annak hosszabb élettartamát.

 

autoszerelo

 

A végére egy kis jó tanács: a tank feltöltése sokat számít. Mert ha csak keveset tankolsz, akkor sokat fogod látogatni a benzinkutat. Ezzel feleslegesen sok benzint égetsz el.

Hogyha tele a tank a töltőpisztoly kattan. Tovább nem érdemes tankolni, ugyanis koztátatod, hogy kárt teszel az autódba.

__bulb
Külföldre utazol? Így bérelj autót előtte

Ha külföldre utazol, az egyik legjobb megoldás az autóbérlés. Tudod, hogyan kölcsönözhetsz autót a lehető legolcsóbban? Ha nem, cikkünkből megtudhatod.