A legfinomabb mézeskalács tészta – varázsold karácsony illatúvá otthonod

16.11.2022 Karolina Megosztás

Az év legszebb ünnepe kopogtat az ajtón. Készítsd hát elő a karácsonyi receptjeid. Választottál már megfelelő mézeskalácstésztát? Próbáld ki ezt.

mezes kalacs

 

Ha csak egyféle karácsonyi süteményt kellene sütnöd, mi lenne az? Biztosak vagyunk benne, hogy a válasz mézeskalács lesz. Összetéveszthetetlen az ízük és az illatuk, ami átjárja a házat, az, ami a karácsonyt karácsonnyá teszi.

Számtalan mézeskalács recept létezik. Kevés háziasszony próbált ki csak egyetlen receptet. Különböző típusú lisztek, dió vagy más összetevők. A legfontosabb, hogy a mézeskalács finom és rugalmas legyen.

Az ételek ízét nagymértékben befolyásolják a felhasznált összetevők. A legjobb választás azok, amelyek nemcsak kiváló minőségűek, hanem megfizethetőek is. Megvásárolhatod őket online.

mezi kali

 

Egy kis mézeskalács történelem

 

mézeskalács készítés, mint mesterség kezdetét hazánkban a 11. századra datáljuk, és a mézeskalácsosok virágkora a 17-18. század volt.

A mézeskalács tészta jó minőségű volt, és más összetevőket is adtak hozzá. A mézeskalács gyártásban egymást felülmúlták a mézkészítők. Céljuk a legjobb mézeskalács elkészítése volt.

Főleg hagyományos piacokon, vásárokon mutatták be a mézeskalács minőségét a fogyasztóknak. Azóta a mézeskalács népszerű termékké vált.

mezeskalacs sutes

 

Mézeskalács tészta recept

 

A mézeskalács nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem. És ha már sütöttél valaha, akkor biztosan tudod, hogy az elkészítésük és a sütésük alapvető összetevője a türelem. De az eredmény mindenképpen megéri.

Hogyan készítsük el, hogy puhák, rugalmasak és finomak legyenek az egész család számára? Ez a mi receptünk, amely szerint a kezdők is tudnak mézeskalácsot sütni.

liszt tal

 

Szükségünk van

__check

500 g simaliszt

__check

190 g porcukor

__check

2 tojás

__check

125 g méz

__check

125 g vaj

__check

½ csomag mézeskalács fűszer

__check

1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés

1

Szitáljuk és keverjük össze az összes száraz hozzávalót.

2

Add hozzá az összes többi hozzávalót szobahőmérsékleten ehhez a keverékhez.

3

Az összes hozzávalót egy masszává keverjük.

4

A tésztát szobahőmérsékleten pihentetjük. A tésztával másnapig ajánlott dolgozni. Ezt az időt lerövidíthetjük például 3 órára, de a legjobb eredményt akkor érjük el, ha tovább hagyjuk pihenni a tésztát.

5

Másnap elkezdünk dolgozni a tésztával. Lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra kinyújtjuk.

6

A kiválasztott formákkal vágjunk ki különböző formákat, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.

7

Süssük őket 4-5 percig 200 °C-on.

8

A sült mézeskalácsot zárt edénybe tesszük. Ez megvédi őket a levegőtől és az azt követő keményedéstől.

9

Csak másnap díszítjük.

teszta gyuras

Sütöttél már mézeskalácsot? Akkor biztosan tudod, hogy a tárolás sem elhanyagolható faktor. Válassz az élelmiszerek tárolására szolgáló dobozok és tárolóedények széles online választékából.

Hasznos tippek a legjobb mézeskalács tészta elkészítéséhez

__check

A mézeskalács rövid ideig sül, ami megakadályozza, hogy kiszáradjon.

__check

A mézeskalácsot minden sütőben másképp sütik. Ezért addig sütjük, amíg szilárd felületet nem kapnak.

__check

Nagyon fontos az alapanyagok szitálása. Valamint az összetevők szobahőmérsékleten történő felhasználása. A hideg alapanyagokból nem jön létre a szükséges tömeg.

__check

Ha van házi alapanyagod, használd azokat. Nincs lehetőséged házi alapanyagokat felhasználni? A méz olyan nyersanyag, amelyet közvetlenül a méhésztől javasolunk vásárolni. Meg fogsz lepődni az igazi ízén.

__check

Hosszan keverd a hozzávalókat. Szükséges, hogy jól összeálljanak.

__check

A mézeskalács tésztát szobahőmérsékleten kell pihentetni. Ha eddig hagytad pihenni a hidegben, idén tedd az ellenkezőjét.

__check

Használj megfelelő mennyiségű lisztet. Csak a deszkát kell egy kicsit megszórni, valamint a sodrófát lisztezni, ha a tészta hozzáragadna közben.

kesz kalacs

Befejezésül kellemes mézeskalács sütést és kellemes falatozást kívánunk. Néhány darabot félretehetsz, és díszítheted a karácsonyfát is velük. Nem szokványos.

Gondolkoztál már azon, milyen karácsonyfadíszeket használsz majd? Ha inspirációra van szükséged, olvasd el cikkünket a minimalista fadíszekről.