Hogyan állapítsa meg a gluténérzékenységet

búza

A gluténmentes élet, nem csak életstílus, és csupán döntés kérdése. Mi a gluténmentes diéta, és mi mindent érdemes róla tudni?

 

Mi az allergia?

 

Az allergia szervezetünk negatív reakciója különböző külső tényezőkre, amelyekkel az egészséges embereknek semmi problémájuk nincs. Allergiás tünetet okozhat gyakorlatilag bármi a virágportól kezdve, az egyes ételeken át a kisállatokig bármi. A leggyakoribb tünetei közé soroljuk a tüsszögést, náthát, a könnyezést, tehát csupa megfázással is összetéveszthető tünet. Léteznek azonban sokkal súlyosabb tünetek is, amelyek akár az életünket is veszélyeztethetik, mint például a nyelv felduzzadása vagy a fulladás.

 

Mi a glutén?

 

A glutén a gabonafélékben (búza, árpa, stb… )  található anyag, így értelemszerűen a lisztben és a péksüteményekben is megtalálható. Az allergiásoknak és cöliákiásoknak nem elég csupán a kenyeret és a lisztet kisorolni az étrendjükből. Rengeted élelmiszer tartalmaz glutén, olyanok is amelyekről biztosan nem gondolná. Ezek között említhetjük füstölt árut, édességeket, de még az alkoholt is – a jó kis hideg söröcskéről sajnos szó sem lehet.

 

Cöliákia és gluténérzékenység

 

Gyakran találkozhatunk a cöliákia a kifejezéssel, ám nem mindenki tudja pontosan definiálni. Sőt, gyakran össze is tévesztik a gluténérzékenységgel, pedig korántsem két azonos betegségről van szó. A cöliákia a bél nyálkahártyájának krónikus megbetegedése, így a szervezet képtelen feldolgozni a glutént. Ez egy egész életen át fennálló autoimmun betegség, és tünetei nem azonnal, csak a glutén elfogyasztása után néhány órával jelentkeznek, de sajnos sokkal erősebbek is – például vérszegénység.

 

Hogyan állapítható meg a gluténérzékenység?

 

A gluténérzékenység tünetei közül a leggyakoribbak a gyomorfájás, felfúvódás, hasi görcsök, székrekedés, vagy épp ellenkezőleg, hasmenés. Abban az esetben, ha az imént említett tünetek közül valamelyik megjelenne Önnél, ajánlott elvégezni egy tesztet. A glutén intolerancia kimutatására szolgáló gyorsteszt beszerezhető bármelyik gyógyszertárban, illetve megrendelhető online is. A teszt lényege az IgA, transzglutaminnáz-ellenes autoantitest kiszűrése a vérből. Elegendő egy csepp vér az ujjbegyünkből. Nem kell semmitől sem tartani, a szúrás nem fáj, és az eredmény pedig 10 perc múlva már a rendelkezésünkre áll.

 » A mi tippünk: Szeretne kicsit spórolni a gyógyszertárban? Akkor mindenképpen használja ki a Wavita kupon előnyeit!

A gluténérzékenységet vagy a cöliákiát teljes bizonyossággal csak az orvos tudja megállapítani, így allergiás tünetek esetén érdemes egy szakemberhez fordulni. A gasztroenterológus további kivizsgálásokat javasol, amelynek része a speciális gluténmentes diéta is, tehát a különféle gluténmentes ételek is.