Hogyan cserélhetünk gumit otthon, és hol vásároljunk autós kiegészítőket

27.03.2024 Angelika Autójavítás Megosztás

Kerékcsere otthon? Cikkünkben segítséget nyújtunk, hogy hogyan is tudod otthon kicserélni a kerekeket a tavaszi szezonra.

Bár Magyarországon nem kötelező téli gumikat alkalmazni, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 72/2013. (XII. 2.) rendelete meghatározza, mi minősül téli gumiknak. Itthon jelenleg nincsenek törvényi előírások, amelyek kötelezővé tennék a hólánc vagy a téli gumi használatát. Ez azt jelenti, hogy az autósok szabadon választhatják, hogy alkalmazzák-e ezeket a téli időjárási körülmények között vagy sem.

Szeretnéd otthon magad kicserélni a kerekeket? Egy kis szakértelemmel, a szükséges szerszámokkal és a mi eljárásunkkal saját magad is kicserélheted őket. Vágjunk bele.
 

Most fedezted fel, hogy nyári gumiabroncsaid nincsenek jó állapotban? Semmi gond, rendelhetsz újakat a Gumik webáruházból, akár felnikkel együtt is.

Miért fontos a gumiabroncsok cseréje?


Bizonyára te is láthattad már, hogy egyes autósok még nyáron is téli gumikkal közlekednek. Azonban ez messze nem a legideálisabb megoldás. A téli és nyári gumiabroncsok kifejezetten eltérő körülményekre vannak tervezve, és ezeknek megfelelően kell alkalmazni őket.

A téli gumiabroncsokat hideg téli időjárási viszonyokra tervezték, mert jobban tapadnak az úton, mint a nyári gumiabroncsok. Ha nyáron használják őket, akkor hosszabb a féktávolságuk és magasabb lehet az üzemanyag-fogyasztás is. Ezek csak néhány ok, amiért érdemes fontolóra venni a gumiabroncsok időszakos cseréjét.

 

ferfi-gumit-cserel

Autor: Artem Podrez (Pexels)

Van azonban egy megoldás a szezonális abroncscsere elkerülésére - válassz egész évben használható abroncsokat. A Gumik webáruház széles választékából könnyedén megtalálhatod a számodra megfelelőt.

Hogyan cseréljünk kereket otthon

 

A korábbi években az autójavító műhelyekre és szervizekre támaszkodtál, de idén nem tudtál megfelelő időpontot kapni? Ne aggódj, otthon is kicserélheted gumiabroncsait túl nagy erőfeszítés nélkül. Most megmutatjuk, hogyan is láss hozzá.

Először is ellenőrizned kell a használni kívánt gumiabroncsok állapotát. Figyelj minden olyan sérülésre, ami befolyásolhatja a gumiabroncsok minőségét. Ezután vedd figyelembe a futófelület mélységét, amit a törvény 1,6 mm-ben határoz meg. Ha ennél kisebb, az nemcsak a rendőrségi ellenőrzésnél jelent problémát, hanem potenciális közúti veszélyt is. Természetesen a járműhöz megfelelő méretű és teherbírású gumiabroncsok kiválasztása is fontos szempont.

De vigyázz, akár vadonatúj abroncsokkal rendelkezel, akár használtak, mindenképp érdemes ellőnirzni a guminyomást.  Ezt minden egyes gumicsere alkalmával el kell végezni. Ez biztosítja a simább és kényelmesebb utazást, meghosszabbítja a gumiabroncsok élettartamát, és természetesen növeli a biztonságot.


A kerekek kicseréléséhez szükséged lesz néhány eszközre:

__check

autóemelő az autó felemeléséhez

__check

nyomaték kulcs a csavarok meglazításához és meghúzásához, esetleg csavarbehajtó vagy csavarlazító

__check

drótkefe és rongy a szennyeződések eltávolításához

__check

védőkesztyű

Parkolj le az autóval egy egyenes területen, ahol zavaró tényezők nélkül van időd minden szükséges műveletre. Húzd meg a kéziféket, hogy az autó ne tudjon elgurulni. Automata váltó esetén helyezd a "P" állásba.

1

Amíg az autó még a talajon áll, kissé lazítsd meg a kerékcsavarokat.

2

Emeld fel az autót az autóemelő segítségével, és helyezd pontosan a megfelelő helyre. Ez lehet valamilyen jelölés az autón, vagy a szerviztechnikus tudja megmondani. Emeld fel az autót, amíg a kerék teljesen a levegőben van.

3

Most jön a kerék levétele. Teljesen lazítsd meg az összes csavart - ajánlott őket keresztirányban lazítani néhány fordulat után. Ezután szereld le a kereket.

4

Tisztítsd meg minden látható alkatrészt egy drótkefe és egy rongy segítségével

5

Ha van otthon viaszod, kenj vele be minden alkatrészt, ami érintkezik a kerékkel. Ez megelőzi a kerék rozsdásodását.

6

Hogy megvédd az érintkezési felületeket a korróziótól, kend be őket megfelelő kenőanyaggal.

7

Szereld fel a nyári gumiabroncsot a megfelelő pozícióba, és húzd meg a csavarokat keresztben a nyomatékkulccsal. Ne húzd túl, csak annyira, hogy a kerék ne mozogjon.

8

Engedd le óvatosan az autót az emelőről a földre, majd véglegesen húzd meg a kerékcsavarokat a nyomatékkulccsal.

9

Ismételd meg az eljárást a hátralévő 3 keréknél.

ferfi-kicsereli-a-kereket

Autor: Andrea Piacquadio (Pexels)

Tudjuk, hogy az autóval járó költségek gyakran magasak lehetnek. Ezért számos különleges ajánlatot kínálunk neked, amelyek segítenek pénzt és időt takaríthatnak meg.

Abroncsnyomás ellenőrzése

 

Az autógumi-csere utolsó lépéseként, mielőtt útnak indulnál, ne felejtsd el ellenőrizni a gumiabroncsokban lévő nyomás értékeit. Még ha a gumikat tároltad is, a nyomásuk jelentősen csökkenhetett, akár harmadára is. Győződj meg róla, hogy a nyomás megfelel-e az autód típusának megfelelő előírt értéknek.

Ha alacsony nyomáson közlekednél, az üzemanyag-fogyasztás jelentősen növekedhet, míg magas nyomás esetén lerövidülhet a gumiabroncsok élettartama.

Az Alza webáruházban számos garázsfelszerelés áll rendelkezésre. Keresd fel az alábbi linket, hogy részletesen megismerd kínálatukat

Az autó tulajdonlása hatalmas szabadságot és flexibilitást jelent, azonban egyúttal felelősséggel is jár az autó állapotának fenntartásáért. Fontos, hogy vigyázz és ne hanyagold el autód állapotát, mivel nemcsak saját, hanem más közlekedők biztonságát is érinti. Az autó rendszeres szervizelése és ellenőrzése hosszú élettartammal, jó állapottal és minimális előre nem látható költségekkel fogja meghálálni.

__bulb
A benzinen is lehet spórolni – olvasd el tippjeinket!

A benzinköltségek az utóbbi időben drámai változásokon mentek keresztül, de az autósok nem úszhajták meg a tankolást. Hogyan csökkenthetjük a benzin költségeit és hogyan takarékoskodhatunk vele?