Hogyan fejleszthetik a videojátékok a gyermeket?

játék

A videojátékok és a számítógépes játékok hatása a gyerekekre nagyon gyakran tárgyalt téma. Nézze meg, mit állapítottak meg a legutóbbi kutatások, és hagyja magát meglepni.

 

A játékok fejlesztenek

 

Szülőként inkább a potenciális veszélyekre koncentrálunk, nem pedig a videójátékok lehetséges előnyeire. A tanulmányok korábban szintén a játékok negatív hatásaira összpontosítottak. Ugyanakkor a Harvard és a Dél-kaliforniai egyetem pszichológusai, valamint társas viselkedésformákra szakosodott szakemberei bebizonyították, hogy a játékok pozitív hatással is bírhatnak.

 

1. Fejlesztik a problémamegoldáshoz szükséges szociális készségeket és kreativitást

Főként a stratégiai játékok alapulnak azon, hogy a játékosnak terveznie, egyezkednie és előre gondolkodnia kell. A gyerekek így gyakorolják a koncentrációt, a térbeli orientációt és a logikus gondolkodást. A proszociális fókuszú játékok viselkedési mintákat mutatnak, fejlesztik a pozitív tulajdonságokat, valamint az empátiát.

 

2. Elősegítik a történelem és a kultúra iránti érdeklődést

Néhány játék felkeltheti a gyermek érdeklődését egyes történelmi időszakok, események vagy más kultúrák további kutatása és olvasása iránt. Ha megragadja a lehetőséget, és összeköti a játékot a könyvekkel és múzeumokkal, akkor nyert ügye van.

 

3. Segítik a gyermeket az új barátságok kialakításában

Ellentétben a felnőttekkel, a gyermek nem tekinti a játékot az elkülönülés egy formájának, hanem társadalmi tevékenységként éli meg. Sok gyerek számára ez az egyik legegyszerűbb módja az új barátok megtalálásának. Azoknak a gyermekeknek, akik egyáltalán nem játszanak, átlagosan kevesebb barátjuk van.

 

4. Támogatja a fizikai aktivitást

A sportjátékok arra ösztönzik őket, hogy az új mozdulatokat a való életben is kipróbálják. Így új sportok kipróbálására is ösztökéli a gyerekeket. A realisztikus sportjátékok ahhoz vezetnek, hogy a gyermek több időt tölt sportolással a való életben is.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő játékot?

 

Nem ronthat el semmit, ha egy olyan játékot választ, ami az „oktatói játék” jelzővel van ellátva. Ezek olyan játékok, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a koncentrációra és az eredményekre, valamint a megfelelő módszerrel kiegészíthetik az általános oktatást az iskolában is. De az ilyen jelzés nélküli játékok is segíthetik a gyermeket döntést hozni, stratégiákat alkalmazni és előre látni döntéseik következményeit. És amennyiben úgy dönt, hogy egy ilyen játékot választ, megvásárolhatja kedvezményesen is. Elég, ha kihasználja a kedvezmény kuponokat a játékokra, és máris adott az árengedmény.

 

Mire kell figyelni?

 

A játékok a modern gyermekkor normális részei. Teljes tilalma akár a gyermek elszigeteléséhez is vezethet. Ha viszont játékot választ, vigyázzon az erőszakkal. Az erőszakos játékok ingerültséget okoznak, növelik a belső feszültséget, és hatással vannak a környezettel való kapcsolat romlására is. A csomagoláson a korhatárt is mindig figyelje.

De nem csak a választásnál kell figyelmesnek lennie, hanem ellenőriznie kell, hogy gyermeke mértékkel játsszon. A legjobb, ha gyermekével együtt játszik, és utána elbeszélgetnek róla. Így egyúttal - a közös aktivitás révén - több időt tölthet gyermekével. :)