Hogyan hasonlítsam össze az ingatlanbiztosításokat?

23.06.2022 Kata Vagyonbiztosítás Megosztás

Csőtörés, rövidzárlat, beázás, becsapódott ajtó vagy elveszett kulcscsomó – ezek közül mi mindenre vonatkozik az ingatlanbiztosítás?

Ingatlanvásárláskor kiemelten fontos foglalkozni annak biztosításával. Mi mindenre lehet biztosít kötni? És mik a biztosítók egyedi ajánlatai? Ezekre a kérdésekre kapsz választ ebben a cikkben.

Mi az ingatlanbiztosítás? 

 

Az ingatlanbiztosítás a természetes személyek tulajdonában lévő családi ház, lakás, melléképület vagy nyaraló biztosítását jelenti.

Ez a biztosítás kiterjed az olyan épületelemekre, mint az alapok, tetők, cserepek, falak, padlók, ajtók, ablakok, berendezések, gázórák, vízórák, villanyórák, kerítések stb.

szep haz

 

Mire vonatkozik az ingatlanbiztosítás

 

Lakást, házat, nyaralót az alábbi károk ellen biztosíthat:

- vihar, jégeső,
- árvíz, vízvezeték,
- hó, lavina,
- villámcsapás, tűz, robbanás, repülőgép vagy annak részei lezuhanása,
- földcsuszamlások, sziklák, földek,
- jármű ütközése, füst,
- fák, oszlopok és egyéb tárgyak kidőlése,
- vulkánkitörés, földrengés,
- lopás, vandalizmus.

szerzodes alairas

 

Mi minden biztosítható?

 

Ingatlanbiztosítás vonatkozhat:

-lakásra
-házra
-lakóházakra
-nyaralókra
-garázsokra
-kertekre
-egyéb melléképületekre – kerti házak, falak és továbbiak
-egyéb építményekre – medencék, kutak, műszaki berendezések…

modell haz

Lakásbiztosítás

 

Az egyik leggyakoribb ingatlanbiztosítás a lakásbiztosítás, amely a saját tulajdonban lévő lakásokra vonatkozik. A következőket foglalja magába:

1. A lakás belső része - ablakok, ajtók,
2. A lakás szerkezete - víz, gáz, villany, központi fűtés, fűtési berendezések, szennyvíz elvezető rendszer,
3. A lakáshoz tartozó további helységek – pince, kamra

A lakásbiztosítás tehát nem csak magára az ingatlanra és az abban található vagyontárgyakra vonatkozik, hanem például a pincében található tárgyakra is – legyen az bicikli, síléc… tehát minden, amit ott tárolsz.

Ha nem szeretnél teljes árat fizetni egy-egy pénzügyi szolgáltatásért, akkor érdemes körülnézned a Pénzügyi szolgáltatások kategóriánkban. 

biztositas kotes

 

Házbiztosítás

 

A házbiztosítás során a következőket biztosítod:

- az épületet és annak minden beépített szerkezeti elemét – ajtó, ablak, lépcső, csempe, járólap, vezetékek, alapzat, csőrendszer, mennyezet, tető.
- külső elemek – járdák, kerítések, falak
- a ház további elemei – berendezés, fűtés, antenna, riasztó
- melléképületek
- építkezési anyag a ház karbantartására, javítására.

Sok biztosító kezdő csomagja nem tartalmazza az építkezési anyagra vonatkozó biztosítást, hanem, mint kiegészítő lehetőséget.

__bulb
Melyik a legjobb lakáshitel?

A döntés a jelzáloghitel felvétele mellett minden kétséget kizáróan az egyik legfontosabb az életben, hiszen nagyon hosszú ideig befolyással lesz az életminőségünkre. Hogyan találhatod meg azt a bankot, aki a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat nyújtja számodra?

Lakóház biztosítás

 

Bérháznak minősül az a ház, amelyben legalább három különálló lakás található.

Az alábbiak biztosíthatók:

- apartmanház minden lakással és tartozékaival, minden épületelemekkel, közös házrészekkel (alapozások, tetők...), valamint közös házfelszereléssel (lift, kazánház...),
- melléképületek (kerítések, uszodák, garázsok, támfalak, burkolt területek),
- extra tartozékok (klíma, antennák),
- építési kellékek (vízgyűjtő medencék, kutak, napelemek).

lakohaz biztositas

 

Üdülőházak és nyaralók biztosítása 

 

Biztosításra vonatkozik:

- kis házak,
- nyaralók,
- melléképületek,
- építőanyagok és mechanizmusok.

Garázs, garázsparkoló és kertbiztosítás

 

A garázs biztosítható tűz, természeti katasztrófa, vízkár ellen.

garazs hazhoz

 

Kertbiztosítás

 

Egy terület, például egy kert is biztosítható. Magába foglalja:

- árvíz, árvíz,
- vihar, villámcsapás, jégeső,
- Tűz,
- földcsuszamlás, lavina,
- jármű ütközése,
- repülőszerencsétlenség,
- földrengés,
- még a biztosítás is fedezi a jégréteg vagy a hó súlya által okozott fapusztulást.

 

Melléképületek biztosítása

 

Sok biztosító esetében lehetőséged van a házhoz tartozó melléképületek biztosítására is, legyen az garázs, műhely, kerti ház, válaszfal, kerítés vagy más. Biztosíthatod őket abban az esetben is, ha máshol helyezkednek el, mint a biztosított ingatlan. A biztosítás megkötése során győzödj meg róla, hogy a melléképületek biztosítása része- e az alapcsomagnak, vagy csak mint kiegészítő szolgáltatást kérheted, természetesen extra költségekért.

Az ingatlanbiztosítás gyakran feltétel, ha a banktól lakáscélú hitelt igényelsz az adott ingatlanra. Ha ugyanebben a bankban, vagy a hozzájuk tartozó biztosítóban kötsz a lakásbiztosítást, akkor gyakran csökkentik a hitel kamatot.

__bulb
Hogyan lehet jelzáloghiteledet refinanszírozni? Segítünk!

Rendelkezel jelzáloghitellel? Alacsonyabb kamatot vagy kedvezőbb havi törlesztő részletet szeretnél? Ezek a jelzálog-refinanszírozási lehetőségek.

 

Mennyibe kerül az ingatlanbiztosítás?

 

Az ingatlanbiztosítások ára biztosítónként változó. Az ár több faktortól függ: 

- az ingatlan állapota – vagyis mennyire lelakott, eredeti állapotban van-e, részlegesen vagy teljesen felújított, vagy épp építés alatt áll.
- az ingatlan alapterülete – minél nagyobb annál magasabb az ingatlanbiztosítás ára
- az ingatlan fekvése – a biztosítók az egyes régiók szerint határozzák egy négyzetméter értékét, és emellett léteznek rizikós környékek is (például, ahol magas a földrengésveszély vagy árvízveszély)
- előző káresemények – néhány ingatlanbiztosító érdeklődhet az elmúlt 10 éven történt káresetek iránt.
önrész – tehát mennyivel járulsz hozzá keletkezett károk helyrehozásához.

alairas szerzodes

Az önrészt meghatározható százalékban (5%), konkrét összegben (Ft-ban megadva) vagy ezek kombinációja. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb az önrész, annál alacsonyabb a biztosítás ára.  

Ingatlanbiztosítások összehasonlítása

 

Szeretnéd tudni melyik a legjobb lakásbiztosítás? Az egyes biztosítók különböző káresetekre nyújt fedezetet. Éppen ezért szükséges, hogy a lakásbiztosítások összehasonlítása alapos legyen, és egy-egy esetben ne csak a biztosítás ára legyen a fő szempont, hanem a biztosítási feltételek is. Nem biztos, hogy az olcsó lakásbiztosítás a legjobb megoldás. Nézzünk tehát utána.

Sok biztosító kínál lakásbiztosítás termékei közti ingatlanbiztosítást ingóság biztosítással együtt is:

Netrisk lakásbiztosítás

Generali lakásbiztosítás 

Aegon lakásbiztosítás 

Azt, hogy számodra melyik a legjobb ingatlanbiztosítás, könnyen megállapíthatod egy lakásbiztosítás kalkulátor segítségével, ahol a következő adatokat kell megadnod:

biztositas kalkulator

A fenti díjkalkulátor segítségével egy 36 négyzetméter alapterületű vidéki nagyvárosban elhelyezkedő társasházi lakás ingatlanbiztosítás áraira voltunk kíváncsiak. Az eredmények a következőképpen alakultak:

insura egy

insura ketto

Forrás: Insura

Háztartás biztosítás

 

Nagyon előnyös lehet számodra, ha az ingatlanbiztosítás mellé még háztartás biztosítást is kötsz.

emeletes hazMíg az Az ingatlanbiztosítás esetében a teljes ingatlan biztosított, illetve minden a falhoz stabilan rögzített tartozék, addig a háztartás-biztosítás esetében minden, a háztartásban található ingóság biztosított. Ez a megoldás nem csak anyagi szempontból előnyös, de az esetleges kárrendezés esetén is. Példa: A biztosító téríti például egy árvíz során károsult padló értékét, de az általa tönkrement bútort vagy műszaki cikkeket, és egyéb ingóságokat már nem, hiszen arra a háztartásbiztosítás szolgál.

__bulb
A legjobb életbiztosítás – mi alapján válasszunk?

Az életbiztosítás az egyik legösszetettebb pénzügyi termék. Ezért viszonylag nehéz kiválasztani a megfelelőt. Vajon mi alapján lehet eligazodni az egyes cégek ajánlatai között? Milyen kockázatokkal kell számolnunk? És mi mennyibe kerül?

deal handshake

 

Ingatlanbiztosítás felülvizsgálat

 

A káresemények fedezetét nem árt időről időre aktuálizálni a ház aktuális piaci értéke szerint, hiszen így esetenként többet érhet, mint a múltban. Más szóval, az indexálás növeli a biztosítás és az együttes biztosítás összegét. Tehát biztosítási esemény esetén az ingatlan értékének megfelelő összeg kerül kifizetésre.

Tipp zárásként: Ha ingatlanbiztosítást kötsz annál a banknál, ahol az adott ingatlanra jelzálogot vettél fel, akkor jelzáloghitel-kamatcsökkentést kaphatsz.